INFO

  • KORONAVIRUS U USK: 34 NOVOZARAŽENIH I DVA SMRTNA ISHODA
  • ODLUKA KOMISIJE: STADION VELEŽA SUSPENDOVAN NAKON PREKIDA UTAKMICE
  • STUDIJA: VAKCINA JOHNSON&JOHNSON EFIKASNA 94% POSLIJE DODATNE DOZE
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • AKTUELNO: PREDSTAVNICI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE U POSJETI BOSANSKOM PETROVCU
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • SARAJEVO: MINISTRICA TURKOVIĆ SE SASTALA SA ADVOKATICAMA EDINA VRANJA
  • USK: ZBOG TURISTIČKE POTRAŽNJE UTROSTRUČENA IZGRADNJA KUĆA S BAZENOM

PARLAMENTARAC NIHAD ČOLPA: AFRIČKA PLEMENA POČELA VAKCINACIJU, A VLADA FBIH JOŠ NIJE NABAVILA VAKCINE

- "Afrička plemena su počela vakcinaciju, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još nije direktno nabavila nijednu vakcinu", poručio je Nihad Čolpa, predsjednik kluba Pokret u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

PARLAMENTARAC NIHAD ČOLPA: AFRIČKA PLEMENA POČELA VAKCINACIJU, A VLADA FBIH JOŠ NIJE NABAVILA VAKCINE

BIH, 23. juna - Kako je naveo Čolpa, ovaj klub je zatražio od entitetske vlade da parlamentu hitno dostavi prijedlog rješenja nabavke vakcina na odlučivanje, kako bi se konačno završila agonija i provela masovna vakcinacija stanovništva prije četvrtog pandemijskog vala.

"Neshvatljivo je i sramotno da su afrička plemena počela imunizaciju, a da Fadil Novalić (op. a. premijer FBiH) i Vlada FBiH još uvijek nisu uspjeli direktno nabaviti nijednu jedinu vakcinu. Novaliću odavno ne možemo vjerovati niti ima bilo kakav kredibilitet da pregovara o nabavci vakcina, jer šest mjeseci obmanjuje cjelokupnu javnost tako što trijumfalno najavi nabavku i isporuku vakcina u narednih tri, sedam ili 15 dana, a da od toga nikad ništa nije bilo ni do dana današnjeg. Više je nego jasno da premijer Novalić, kao i Vlada FBiH, ne brinu za zdravlje građana ovoga entiteta. Parlament FBiH treba preuzeti odgovornost te na transparentan način donijeti odluku o hitnoj nabavci vakcina", smatra Čolpa.

Kako je naveo, ako vlada ne dostavi Parlamentu FBiH prijedlog na odlučivanje, ne preostaje ništa drugo nego da se vlada, pojedinci i institucije izuzmu iz priče o vakcinaciji i hitno poduzme sve što je u mogućnosti ovog zakonodavnog tijela da se pomogne stanovništvu, pa makar kroz paralelno zakonsko djelovanje u odnosu na Vladu FBiH, koja nema legitimiteta izbora 2018.

"Ukoliko u naredna dva mjeseca FBiH ne provede imunizaciju što većeg broja stanovnika, slijedi nam zdravstveno i ekonomski najteža jesen nakon rata. Hitna nabavka vakcina pitanje je našeg elementarnog opstanka", izjavio je federalni parlamentarac Nihad Čolpa.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING