INFO

  • DANAS U BiH SUNČANO VRIJEME, S DNEVNOM TEMPERATUROM DO 23 STEPENA
  • ODRŽAN GLAVNI PRETRES U SLUČAJU RESPIRATORI
  • DAN NEZAVISNOSTI BIH: 1. MART NERADNI DAN
  • ZA SUTRA NAJAVLJEN SASTANAK PREDSTAVNIKA INSTITUCIJA BIH, COVAX-A I PFIZERA
  • NOVI POTRES U HRVATSKOJ, OSJETIO SE I U BIH
  • KORONAVIRUS U USK: 17 NOVIH SLUČAJEVA, JEDAN SMRTNI ISHOD
  • OD 1. JULA 2021. UKIDA SE ROMING NA ZAPADNOM BALKANU

PAPA FRANJO UPOZORIO NA DRAMATIČNU SITUACIJU MIGRANATA NA BALKANSKOJ RUTI

- Papa Franjo je danas apelovao na zaštitu migranata koji se kreću balkanskom rutom tj. onih kojima se ne dopušta da pređu preko hrvatske granice.

PAPA FRANJO UPOZORIO NA DRAMATIČNU SITUACIJU MIGRANATA NA BALKANSKOJ RUTI

VATIKAN, 7. februara - Papa Franjo apel je uputio nakon molitve, a prije svega se odnosi na maloljetne migrante. Riječ je o hiljadama ljudi iz različitih dijelova svijeta koji pokušavaju doći do zapadnoevropskih zemalja.

"Želio bih se požaliti na patnje maloljetnih migranata bez pratnje. Ima ih veoma mnogo. Nažalost, među njima su i oni koji su iz različitih razloga prisiljeni napustiti domovinu. Postoje desetine djece i mladih bez porodice koji su izloženi mnogim opasnostima. Posljednjih dana sam informisan o dramatičnoj situaciji u kojoj su se našli oni na tzv. balkanskoj ruti. Ali, njih ima na svim rutama. Pobrinimo se da ovim krhkim i bespomoćnim ljudima ne nedostaje odgovarajuća pomoć i povlašteni humanitarni kanali", poručio je papa, a objavio je portal papinskog vijeća za odnose s javnošću Vatican News.

Prema pisanju ovog portala, više od devet hiljada migranata i izbjeglica nalazi se u Bosni i Hercegovini, gdje preko balkanske rute, pokušavaju dospjeti u Hrvatsku, odnosno EU.

Podsjetili su da su smješteni u prihvatnom kampu Lipa i drugim prihvatnim centrima. Većina njih dolazi iz Afganistana, Pakistana, Bangladeša, Sirije, Iraka i Irana.

Tu su i migranti iz sjeverne Afrike kojima je balkanska ruta sigurnija za kretanje od mediteranske.

Napomenuli su da je banjalučki biskup Franjo Komarica nedavno pozvao političare da uz pomoć međunarodnih institucija riješe ovu humanitarnu katastrofu na efikasan način i čim prije.

 

 

 

 

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING