INFO

  • DANAS SASTANAK DODIKA, ČOVIĆA I IZETBEGOVIĆA: HOĆE LI SE PARTNERI DOGOVORITI OKO DIREKTORSKIH FOTELJA
  • POJAČANE MJERE BEZBJEDNOSTI UOČI SKUPA U POTOČARIMA 11. JULA
  • BIŠĆANI PERFORMANSOM 8372 ODALI POČAST ŽRTVAMA SREBRENIČKOG GENOCIDA
  • BIHAĆ : CENTAR ZA SOCIJALNI RAD - OD SAME IDEJE DO REALIZACIJE TREBALE SU TRI GODINE
  • USK/KORONAVIRUS – SITUACIJA STABILNA

PAMTIMO IH PO PJESMAMA: RADE JOVANOVIĆ JE TUGOM PISAO NAJLJEPŠE STIHOVE

- Kao autor i kao čovjek bio je inspiracija mnogim teatarskim i muzičkim autorima koji su u njegovom životu i stvaralaštvu našli izvor svojim filmovima, dokumentarnim i muzičkim serijama i radioemisijama, a posebno Šemsudin Gegić i Vehid Gunić

PAMTIMO IH PO PJESMAMA: RADE JOVANOVIĆ JE TUGOM PISAO NAJLJEPŠE STIHOVE

SARAJEVO, 1. jula - Iza imena Radoslava Radeta Jovanovića krije se jedan od najpoznatijih tekstopisaca, skladatelja i pjevača narodne muzike.

Bio je tvorac najvećih hitova Safeta Isovića. On je još jedan u nizu onih muzičara starog kova koji je ostavio neizbrisiv trag u muzici bivše Jugoslavije.

Pobjednički stihovi

Rade Jovanović rođen je 15. aprila 1928. godine u Goraždu. Školovao se u Goraždu i Priboju. Sudjelovao je u antifašističkoj borbi. Priključio se 2. proleterskoj brigadi.

Iz tog vremena ostao je veliki broj pjesama posvećenih njegovim suborcima, kao što su Boško Buha i Sava Sirogojno, a od kojih je kasnije snimljen i LP. Iz svjetskog rata izašao je kao omladinac. Bio je prvi sekretar omladinske organizacije u Goraždu, a potom i oblasni sekretar u Banovićima. U Banovićima je uhapšen i upućen na Goli otok, gdje je ostao 18 mjeseci. Pušten je teško bolestan i vratio se u Goražde. Zaposlio se kao referent za dječiji dodatak, ali su ga zbog bolesti brzo penzionisali. Uništen i fizički i psihički, progonjen od policije kao disident, pokušava se tješiti pjesmom.

Pedesetih godina 20. stoljeća nastala je njegova prva pjesma u duhu narodnog melosa “Često mlađan prošetam kraj Drine”. Napisao je, kako je kasnije kazao, u jednom dahu, u trenutku inspiracije, na običnoj kutiji cigareta. Imao je on taj običaj, kad naiđe umjetnički uzlet, i komadić papira bio je dovoljan za stihove koji su se nizali u njegovoj glavi.

Počeo je pisati pjesme za odrasle i djecu. Među prvim pjesmama bila je “Na obali Drine” koju je otpjevao Zaim Imamović. Zatim je Nada Mamula otpjevala “Negdje u daljine”, a pjesmu “Sjećaš li se, ratni druže” i “Bolan ti ležim, jarane” otpjevao je Gvozden Radičević.

Uslijedila su sudjelovanja na festivalu Ilidža ‘64. gdje je pobijedio pjesmom “Jablani se povijaju”, a koju je otpjevao Safet Isović. Pjesma je osvojila nagradu žirija i publike za tekst i muziku. Na tom festivalu Rade Jovanović sudjelovao je s tri pjesme i sve su osvojile neku nagradu. I na sljedećem festivalu Ilidža 1965. ponovo je osvojio nagradu za pjesmu. Pjesmu “Ne pitaj me, stara majko” otpjevao je Nedeljko Bilkić.

Onda nastaje zatišje jer je svoje prste, kako tvrde bolje upućeni, izravno umiješala UDBA kojoj nije odgovaralo da bivši osuđenik s Golog otoka doživljava takav meteorski uspjeh i da njegove pjesme ulaze u narod i pjevaju se, pamte i nagrađuju. Postavljene su brojne prepreke kojima su vješto eskivirane pjesme Radeta Jovanovića (Šemsudin Gegić je to potvrdio svojim dokumentarnim filmom “Državni neprijatelj broj 1” iz 2001), ali Jovanović pokušava opstati povremeno snimajući.

Kad sretneš Hanku

Snimljeno je puno Jovanovićevih pjesama za koje su mislili da su narodne i koje su dobile atribut narodnih još za Jovanovićevog života.

Safet Isović je prvi put otpjevao “Kad sretneš Hanku”, jednu od najljepših Radetovih pjesama, na Beogradskom saboru 1970. Rade je ovu pjesmu napisao mnogo prije nego će je dati Safetu. Upućeni kažu da je opjevao Hanku Korjenić iz Čajniča zvanu Carica koja je doslovno lomila momačka srca svojom ljepotom, čak je i on bio opčinjen njom. I sve je zapravo i bilo kao u stihovima “Zbog nje je Zijo danima pio, zbog nje je Salko u vodu skak’o, zbog nje je Ibro hapsane rib’o, zbog nje je Bego u mezar leg’o”... Mnogi novinari su tada zapisali da je publika u Domu sindikata dugo prosvjedovala što je žiri pjesmi “Hanka” i Isoviću dodijelio tek treću nagradu. Međutim, ono što žiri nije učinio, učinili su kasnije ljubitelji sevdalinki, pa je “Hanka” postala hit nad hitovima. Sedam godina poslije, muzički kritičari bivše Jugoslavije su u anketi Radio Beograda sevdalinku “Hanku” proglasili narodnom pjesmom decenije.

Kao autor i kao čovjek bio je inspiracija mnogim teatarskim i muzičkim autorima koji su u njegovom životu i stvaralaštvu našli izvor svojim filmovima, dokumentarnim i muzičkim serijama i radioemisijama, a posebno Šemsudin Gegić i Vehid Gunić.

Jovanović se ubio na rođendan 1986. godine.

Predstavnici Goražda i Radetova supruga Vukica nedavno su u čast ovom muzičkom velikanu postavili spomen-ploču na zidu porodične kuće.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING