INFO

  • USK: NA LABORATORIJSKO TESTIRANJE U SARAJEVO JUTROS UPUĆEN 31 UZORAK
  • PRINOVA U HOLIVUDU: TERMINATOR U 73. GODINI POSTAO DJED
  • PITALI SMO GRAĐANE KAKO USPIJEVAJU PREŽIVJETI MJESEC I NA ŠTA TROŠE NAJVIŠE NOVCA
  • POTROŠAČKA KORPA ZA JULI 1.822 KM, A PROSJEČNA PLATA U FEDERACIJI BIH SKORO UPOLA MANJA
  • U BIH ZA 24 SATA ZARAŽENA 171 OSOBA, OD POSLJEDICA INFEKCIJE PREMINULO 16
  • ZAŠTO NIJE DONESEN ZAKON O NAJZNAČAJNIJIM RATNIM DOGAĐAJIMA I LIČNOSTIMA BIVŠI KOMANDANT HAMDIJA ABDIĆ PRIPISUJE POJEDINCIMA A NE SISTEMU
  • KCUS: ZARAŽENE JOŠ 32 OSOBE U SARAJEVU, PREMINULA DVA PACIJENTA
  • NA PODRUČJU REPUBLIKE SRPSKE REGISTROVANO 98 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM
  • EKSPLOZIJA U BEJRUTU STVORILA KRATER DUBOK 43 METRA

OŽIVJELA POZNATA BALKANSKA RUTA: MIGRANTI POSTALI MUŠTERIJE DILERIMA

- Veliki broj migranata dolazi iz zemalja gdje je rasprostranjeno uživanje u opijatima, poput Pakistana i Afganistana...

OŽIVJELA POZNATA BALKANSKA RUTA: MIGRANTI POSTALI MUŠTERIJE DILERIMA

SARAJEVO, 10. jula - Posljednja akcija Federalne uprave policije u kojoj je uhapšen M. Dž., diler iz Sarajeva od kojeg su drogu kupovali mahom državljani Alžira, Maroka i Pakistana, još jedna je potvrda da migranti koji dolaze u BiH sa sobom donose brojne sigurnosne probleme i da je na neki način ponovo oživljena “balkanska ruta”. 

Tranzitni koridori

Kako saznaje „Avaz“, radi se o osobama koje su ilegalno ušle na prostor BiH, odnosno o ilegalnim migrantima. Također, policija Unsko-sanskog kantona u desetak posljednjih racija koje je provela u migrantskim kampovima Bira, Lipa, Miral pronašla je određene količine droge, odnosno opijata raznih vrsta.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana, slijede Bangladeš, Irak, Afganistan, Iran, Sirija... Poseban sigurnosni aspekt sa sobom nose migranti iz Pakistana i Afganistana jer, i prema izvještaju Stejt departmenta, ove dvije zemlje se proglašavaju najvećim svjetskim proizvođačem i distributerom droga. 

Pakistan je proglašen jednim od najvećih svjetskih tranzitnih koridora za opijate.

-Opijatima se trguje kroz porozne granice s Afganistanom i Iranom. Morske luke, aerodromi, poštanske usluge i neregistrirana obalna područja Pakistana dopuštaju distribuiranje nezakonitih droga na globalnom nivou. Procjena Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC) je ta da je Pakistan tranzitna država za 45 posto opijata koji se proizvode u Afganistanu. Istraživanje UNODC-a pokazalo je da Pakistan ima 6,7 miliona korisnika droga - navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

Mak se uzgaja u pakistanskoj provinciji Hajber-Pahtunva.

-Procjena američke vlade iz 2016. ukazuje na to da ima oko 1.400 hektara maka u obradi. Većina droge koja prilazi kroz Pakistan namijenjena je globalnom tržištu, a pakistanske snage su u mogućnosti presresti samo mali dio. U 2019. godini pakistanske agencije za provođenje zakona tvrde da su razbile 11 lanaca koji se bave trgovinom drogom. U prvih 10 mjeseci 2019. zaplijenjeno je približno šest tona morfija i heroina, 7,9 tona opijuma - navodi se u izvještaju.

Krađe, narkotici...

Kako je za „Avaz“ kazao Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, skoro da ne postoji krivično djelo koje migranti nisu počinili.

- Svjedoci smo da s licima koja ilegalno ulaze u BiH, migrantima, dolaze brojni sigurnosni problemi. Nasilje, posjedovanje oružja, krađe, narkotici, sve to dolazi s migrantima - kazao je ministar Jusko.

Kržalić: Rekli su mi da im je lako dostupna droga

-U razgovoru s njima sam čuo da im je to lako dostupno. To je svakako interesantan aspekt kojim bi se trebalo pozabaviti - kazao nam je Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING