INFO

  • FUTSAL - BIH ŽELI DRUGIM TRIJUMFOM PROTIV SRBIJE OKONČATI KVALIFIKACIJE ZA EURO
  • VRIJEME SUTRA: NAKON SUNČANOG JUTRA, RAZVOJ NAOBLAKE U POSLIJEPODNEVNIM SATIMA
  • RAČUN KANTONALNE BOLNICE U BIHAĆU PRIVREMENO ODBLOKIRAN
  • IZ DNEVNIKA IZDVAJAMO: RAZGOVOR S DR. MUAMEROM KHUDEIROM, EPIDEMIOLOGOM U DOMU ZDRAVLJA CAZIN
  • ĆAMIL DURAKOVIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE U SREBRENICI, NA VLASTI KOALICIJA SDA I SNSD-A
  • USK : OD COVID-A 19 PREMINULO DEVET OSOBA
  • ZAVRŠENA VAKCINACIJA UPOSLENIKA KANTONALNE BOLNICE U BIHAĆU

OVE GODINE U PARIZU ĆE SE RECIKLIRATI NAJMANJE 120.000 STARIH BOŽIĆNIH JELKI

- I božićna drvca su vrijedan otpad.

OVE GODINE U PARIZU ĆE SE RECIKLIRATI NAJMANJE 120.000 STARIH BOŽIĆNIH JELKI

PARIZ, 10. januara  - Svake godine nakon božićnih i novogodišnjih blagdana postavlja se isto pitanje: što učiniti sa starim božićnim drvcem i kamo ga odložiti? Pariška gradska uprava ponovno se pobrinula kako bi svojim građanima omogućila odlaganje starih jelki na posebno označenim mjestima umjesto na javnim površinama ili ispred zgrada.

Parižanke i Parižani tako do 20. januara 2021. svoja stara božićna drvca mogu odložiti na gotovo stotinu posebno određenih lokacija, ravnomjerno raspoređenih na području cijelog grada, odakle će se uputiti na recikliranje te ponovno upotrijebiti za zaštitu biljaka u pariškim parkovima i na zelenim površinama.

Svim građanima tako se odlaganje jelki omogućuje na lokacijama u blizini njihovog mjesta stanovanja i to još od 26. decembra 2020. Na ovaj se način svake godine odlaže sve veći broj jelki, a vrlo je važno da se prije odlaganja s njih uklone svi ukrasi kako bi mogle poslužiti novoj svrsi.

U pariškoj gradskoj upravi navode kako će se stare jelke moći odlagati i nakon 20. januara, i to uz spremnike za komunalni otpad koji se nalaze ispred zgrada. Komunalne službe će pokupiti i naknadno odložene jelke, a građani se upozoravaju da se sva božićna drvca viša od 2,5 metra moraju presjeći na pola.

Grad Pariz u suradnji s prodavačima božićnih jelki, kao i upraviteljima stambenih zgrada potiče akciju prikupljanja i recikliranja starih jelki te se s ciljem podizanja svijesti o važnosti prikupljanja ove vrste vrijednog otpada širom grada mogu vidjeti natpisi „Recyclons nos sapins“ (Reciklirajmo naše jelke).

Osim toga, na mrežnim stranicama Grada Pariza postavljena je interaktivna kartu s označenim lokacijama na kojima građani mogu odložiti svoja stara drvca. Odlaganje je tako moguće u označenim parkovima i zelenim površinama, najčešće u vremenu od 8-18 sati, dok se na preostalim lokacijama na javnim gradskim površinama jelke mogu odlagati tokom cijelog dana.

Tako prikupljena božićna drvca su početkom 2020. godine u Parizu omogućile proizvodnju 2.300 m3 usitnjenog organskog materijala koji su pariški vrtlari koristili za oplemenjivanje tla te zaštitu stabala i cvjetnjaka u parkovima. Time se smanjuje rast korova, ograničava isparavanje vode i potiče razvoj podzemnih mikroorganizama koji poboljšavaju tla. Grane jelki se drobe na licu mjesta, što znači da nema prijevoza, a time ni onečišćenja zraka!

Usitnjene grane i iglice jelki nisu prikladne za upotrebu u kompostu, no idealne su za zaštitu biljaka koje traže kiselo tlo, kao i za ograničavanje širenja korova i to na ekološki način.

Stara božićna drvca su se na ovaj način u Parizu prvi put prikupljala i reciklirala zime 2007./2008. godine kada je na 65 različitih lokacija sakupljeno svega 15.000 jelki. Zahvaljujući educiranju građana i efikasnom provođenju ove akcije, 2019. godine prikupljeno je i reciklirano 97.356, a početkom prošle godine 115.250 božićnih jelki.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING