INFO

  • NEVIĐENA MASOVNA TUČA U JEDNOM BH. GRADU: POLICIJA PRIVELA PET OSOBA
  • PROIZVOĐAČI VAKCINE PROTIV KORONE: NE ODGOVARAMO ZA NUSPOJAVE
  • LIGA ŠAMPIONA: CHELSEA PROTIV BAYERNA BEZ AZPILICUETE I PULIŠIĆA
  • KCUS: NOVOZARAŽENIH 61, U IZOLATORIJU NA PODHRASTOVIMA 69 PACIJENATA
  • MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA AUSTRIJE: ILEGALNE MIGRANTE U BIH VRATITI U ZEMLJE PORIJEKLA
  • VREMENSKA: I DANAS SUNČANO I TOPLO, ALI OD SUTRA SLIJEDE PROMJENE
  • ŠEST SMRTNIH SLUČAJEVA I JOŠ 40 POZITIVNIH NA SARS-COV-2 U BIH
  • ZASTRAŠUJUĆE: U AUSTRALSKIM POŽARIMA STRADALO GOTOVO TRI MILIJARDE ŽIVOTINJA
  • U FEDERACIJI BIH U JUNU 89,3 POSTO MANJE TURISTA NEGO U ISTOM PERIODU PROŠLE GODINE

OTVORENA OBNOVLJENA DŽAMIJA U TIČEVIĆIMA

- Izaslanik reisul-uleme IZ-e u BiH hadži Mustafa ef. Spahić džamiju je proglasio vakufom IZ-e i ključ džamije uručio Enisu i Almi Jukić koji su otključali njena ulazna vrata, a za izgradnju džamije donirali 6.200 eura

OTVORENA OBNOVLJENA DŽAMIJA U TIČEVIĆIMA

KLJUČ, 29. jula - U prisustvu brojnih džematlija, mještana, predstavnika vjerskog i javnog života općine i Vlade Unsko-sanskog kantona, u ključkom džematu Velagići – Pudin Han danas je svečano otvorena novoobnovljena stara džamija u Tićevićima koju je agresor kao i sve ostale ključke džamije zapalio i porušio u proteklom ratu.

Izaslanik reisul-uleme IZ-e u BiH hadži Mustafa ef. Spahić džamiju je proglasio vakufom IZ-e i ključ džamije uručio Enisu i Almi Jukić koji su otključali njena ulazna vrata, a za izgradnju džamije donirali 6.200 eura.

Ključki džemat Velagići – Pudin Han jedan je od povratničkih iz kojeg su početkom agresije na BIH, ratne 1992. protjerane sve džematlije, a džamije minirane i zapaljene. Zahvaljujući slozi, volji i upornosti, povratnici na svoja ognjišta iz pepela su podigli i staru džamiju u Tićevićima, prvi put izgrađenu i otvorenu u septembru daleke 1937. Otvorio ju je Adem-beg Hrustić iz Ključa.

Prvi put je džamija porušena u drugom svjetskom ratu, a iza nje su ostali samo kameni zidovi. Po povratku, džematlije su obnovile staru džamiju u Tićevićima i u nju uložili 135.000 KM. 

Obnova stare džamije u Tićevićima otpočela je prije pet godina kada je izgrađena krovna konstrukcija i ugrađena stolarija, a potom postavljena vanjska i unutrašnja fasada. Prošle godine je izgrađena i munara visoka 26,5 metara. Troškove izgradnje snosili su isključivo džematlije Velagića i Pudinog Hana sa pripadajućim naseljima.

Kako je istaknuto na svečanosti otvorenja, ovo je osamnaesta obnovljena džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Ključ.

Na bogatu historiju stare džamije u Tićevićima, ali i na njeno bestijalno rušenje, u svojim obraćanjima podsjetili su ovdašnji imam Atif. ef. Vučkić, te glavni imam Medžlisa IZ-e Ključ Ermin ef. Vučkić. Podršku izgradnji dali su i Općina Ključ i Vlada USK-a.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING