INFO

  • FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: POTICAJI ZA 18.400 PROIZVOĐAČA
  • OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA USK
  • AKCIJA TRST: KRIMINALISTIČKA OBRADA UHAPŠENIH LICA
  • 28. GODINA OD MASAKRA U FERHADIJI: 26 SARAJLIJA UBIJENO JE U REDU ZA HLJEB
  • NA KCUS-U TESTIRANA 234 UZORKA, 14 POZITIVNIH NA KORONAVIRUS I SVI IZ ISTOG GRADA
  • SIPA IZVODI VELIKU AKCIJU "TRST", U BIH I HRVATSKOJ UHAPŠENO VEĆ OSAM OSOBA
  • BANJA LUKA DOBILA PRVU VOJNU AMBULANTU U BIH
  • SUTRA U BIH UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • ZVANIČNO: TRŽNI CENTRI I UGOSTITELJSKI OBJEKTI U ZATVORENOM PROSTORU MOGU POČETI S RADOM

OTVORENA BIRALIŠTA U HRVATSKOJ: POČEO DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA

- Hrvatski birači danas donose odluku da li će zemlju još jedan mandat voditi aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili će taj mandat preuzeti njen protukandidat Zoran Milanović...

OTVORENA BIRALIŠTA U HRVATSKOJ: POČEO DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA


ZAGREB, 5. januara  – Otvaranjem birališta u gradovima širom Hrvatske jutros u 7 sati počeo je drugi krug predsjedničkih izbora u toj zemlji.

U utrci za šefa države bore se aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), i bivši predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović, ispred Socijaldemokratske partije (SDP), a riječ je o kandidatima koji su dobili najviše glasova u prvom krugu izbora održanom 22. decembra prošle godine.

Iz Ministarstva uprave (MU) ranije je potvrđeno da se na popisu za drugi krug glasanja na predsjedničkim izborima nalazi ukupno 3.860.095 registriranih birača, od čega 3.681.175 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 178.920 birača bez prebivališta u zemlji, odnosno u inostranstvu.
Birači u Hrvatskoj će do 19 sati moći glasati na 6.409 biračkih mjesta, dok će hrvatski državljani u inostranstvu, tačnije u 47 država, glasati na ukupno 124 birališta, trećina njih (44) u Bosni i Hercegovini.

Prva birališta za drugi krug izbora otvorena su u Canberri, Sydneyu i Melbourneu, sinoć u 21 sat po Srednjoeuropskom vremenu. Posljednja će biti otvorena u Los Angelesu.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Hrvatske, koji su objavljeni 30. decembra prošle godine, Zoran Milanović je u prvom krugu dobio je 29,55 posto glasova (562.783 glasa), a njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović 26,65 posto (507.628 glasova). Pratio ih je nezavisni kandidat Miroslav Škoro, koji je osvojio 24,45 posto (465.628 glasova). Ono što je svakako jasno i očekivajuće jeste da će pobjednik u drugom krugu u najvećoj mjeri zavisiti od toga kome će glasači Miroslava Škore, iz prvog kruga, dati glas na ponovljenim izborima.

Izlaznost u prvom krugu predsjedničkih izbora iznosila je 51,18 posto. Od 3.719.741 glasača na biralištima se pojavilo njih 1.904.461. Nevažećih listića bilo je 22.218 ili 1,17 posto.

Drugi krug predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 posmatrača. Za posmatranje rada izbornih komisija i biračkih odbora u Hrvatskoj prijavljeno ih je 24.112, a u inostranstvu 215 posmatrača, izvijestio je DIP. Prije pet godina, izbore za predsjednika pratilo je oko 22.000 posmatrača.

Podsjećamo da je riječ o sedmim predsjedničkim izborima nakon 1990. godine, kad su provedeni prvi demokratski izbori u zemlji. Predsjednik se bira na mandat od pet godina. Prema Ustavu Republike Hrvatske, niko ne može biti biran više od dva puta za predsjednika.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING