INFO

  • USK KORONA BILANS: TESTIRANO 59 UZORAKA, NOVOZARAŽENA JEDNA OSOBA
  • BIH: STIGLO 10.530 DOZA VAKCINA BIONTECH/PFIZER
  • PO ODLUCI EU: BIH OPET NIJE NA EVROPSKOJ LISTI DRŽAVA KOJE SU SIGURNE ZA PUTOVANJE
  • IZRAEL IZVEO ZRAČNI NAPAD NA GAZU, PRVI OD PREKIDA VATRE 21. MAJA
  • PRIJAVE DO KRAJA JUNA: BBI BANKA OBEZBIJEDILA MILION MARAKA ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA U BIH
  • VIJEĆE MINISTARA BIH: UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O CARINSKIM PREKRŠAJIMA
  • KRIJUMČARENJE MIGRANATA U BIH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE AFGANISTANACA
  • POTPISIVANJEM UGOVORA O STIPENDIRANJU I FINANSIJSKA PODRŠKA OD STRANE BTF I MINISTARSTVA OBRAZOVANJA USK
  • GDJE GRAĐANI BIH MOGU PUTOVATI I KAKO?
  • DAN BRANILACA GRADA BIHAĆA

OTKAZI PLJUŠTE U MIGRANTSKIM KAMPOVIMA: IOM OTPUŠTA OSOBLJE

- Osoblju kampova i zaštitarima ugovori ističu i ne produžavaju se, po svemu sudeći, namjerno radi ušteda… -

OTKAZI PLJUŠTE U MIGRANTSKIM KAMPOVIMA: IOM OTPUŠTA OSOBLJE

BIH, 07. juni - U privremenim prihvatnim kampovima Blažuj i Ušivak, prema našim informacijama, smanjuje se broj uposlenika IOM-a i drugih prisutnih organizacija, osoblja koje radi na održavanju kampova te broja zaštitara.
Istovremeno se u Lipi kod Bihaća radi na proširenju kampa, pa su se Krajišnici na društvenim mrežama počeli ponovo buniti, iščekujući kako će svi migranti smišljeno biti isporučeni USK-u.

U prilog tome ide i uspješno provedena akcija sklanjanja migranata s javnih površina i iz njihovih nelegalnih obitavalištva i humano preseljenje na Lipu. Naime, nenaviknuti da im se pomogne u migrantskoj krizi, mnogi u Krajini i dalje “pušu u hladno”, iako su posljednje akcije državne Službe za poslove sa strancima za svaku pohvalu.

Jednako tako, otkazi u Blažuju i Ušivku ne znače da se u Sarajevskom kantonu smanjuje broj migranata. Prema informacijama našeg izvora, kapacitet u oba kampa je na maksimumu i nema naznaka da se broj smanjuje. Međutim, mnogim uposlenima ugovori su počeli da ističu i niko se nije potrudio da ih obnovi. Štaviše, visoko gore negdje u lancu odgovornosti oni koji upravljaju novcem vrše očite poteze da bi pravili uštede. Pokušaj je eksperimentalan, vidjeće se šta će biti dalje.
Naime, očiti interes je da se napravi što veća fluktuacija migranata kroz našu zemlju za što manju količinu novaca, a štedjeće se na plaćama onih koji opslužuju migrante u kampovima. Biznis i kapitalizam imaju svoje zakone čak i kada se radi o migrantskoj krizi. Istovremeno, nekoliko zemalja u Evropi najavljuje promjene u svojim politikama azila. Posebno je zanimljiv slučaj Kraljevine Danske, iz koje su najavili da će ubuduće migrante zadržavati van svojih granica na način da grade svoje kampove van granica EU, te da tamo drže “osobe u pokretu” kao osobe u proceduri. Iako za sada niko ne spominje BiH kao zemlju koja bi bila moguća destinacija migrantskih kampova stranih državljana, mi se zasigurno nalazimo među prvima van granica Unije.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING