INFO

  • USK - SASTANAK PROSVJETARA I MINISTRA OBRAZOVANJA
  • DAN BABICA - AKUŠERKI
  • SVOJ RED ZA VAKCINACIJU JOŠ UVIJEK ČEKAJU POLICAJCI, PROSVJETNI I MEDIJSKI RADNICI
  • FEDERACIJA BIH IDE U NOVO ZADUŽIVANJE U VRIJEDNOSTI 50 MILIONA KM
  • KORONAVIRUS U BIH: 418 NOVOZARAŽENIH, PREMINULE 23 OSOBE
  • NA KCUS-U OD UKUPNO 17, OSTALA SVEGA ČETIRI ANESTEZIOLOGA: KO JE TRAŽIO DA DEMANTUJU NAVODE IZ PISMA
  • U FBIH DANAS POČINJE ISPLATA APRILSKIH PENZIJA
  • POZITIVNE VIJESTI: SMANJUJE SE BROJ ZARAŽENIH U USK

OSNOVNA ŠKOLA U STIJENI: IZ GODINE U GODINU SVE OČITIJE SMANJENJE BROJA UČENIKA

- Prije rata Osnovnu školu u Stijeni i njene ćerke podružnice, pohađalo je više od 1500 učenika. Ne tako davne 2013. godine nastavu je slušalo više od 950 školaraca, a danas je taj broj tek nešto viši od 600. Na ovom primjeru je možda i najočitiji prikaz problema sa kojim se susrećemo danas- bijelu kugu i odljev stanovništva i ovaj dio Cazinske krajine itekako osjeti. Ipak ova škola vrijedi za jednu od najmnogobrojnijih ne samo u Cazinu već i u cijelom Unsko-sanskom kantonu...

OSNOVNA ŠKOLA U STIJENI: IZ GODINE U GODINU SVE OČITIJE SMANJENJE BROJA UČENIKA


CAZIN, 03. maja -  Od prvog do devetog razreda Osnovne škole Stijena, nastava se izvodi u 31-om odjeljenju, kako u centralnoj, tako i pet područnih. Iako je jedna od onih škola koje se u Krajini smatraju brojnijim kada je o učenicima riječ, i ova škola se susreće sa manjkom učenika koje je iz godine u godinu sve očitije.

Prema riječima direktora škole Sulejmana Kaljikovića, od 1986. godine kada je počeo raditi u ovoj ustanovi, preko 2013. do ove godine primjetno je drastično smanjenje broja učenika. Kako sam kaže, može se vidjeti da je svake godine jedan razred učenika manje, a nekad je taj broj i veći. Pandemija je, dodaje Kaljiković trenutno zaustavila odlazak i to je, valjda jedini pozitivan aspekt kojeg je nenamjerno proizveo svjetski zdravstveni problem.

Međutim, kao i većina kolega, i u ovoj školi učitelji, nastavnici i učenici su se susretali sa do sada nepoznatim načinima prenošenja i usvajanja znanja, od online nastave, pa do skraćenog nastavnog sata. Sve to naravno se pokušava amortizirati kako bi školarci usvojili dovoljno znanja za nastavak školovanja, nadaju se ipak u normalnim uslovima. I za one iskusnije učitelje poput učiteljice trećeg razreda u stijenskoj osnovnoj školi Ermine Topalović, sve ovo je bio izazov iako ovaj posao radi 21-nu godinu.

Više o ovoj aktuelnoj temi donosimo u večerašnjem izdanju TV Dnevnika u 19,00 sati...VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING