INFO

  • POTVRĐENO: PRIJE DVA DANA U SUKOBU GRUPE MIGRANATA TEŠKO POVRIJEĐENO JEDNO LICE
  • PRAVA GRAĐANA I PRAVA MIGRANATA: DRŽAVNI MINISTAR SIGURNOSTI SELMO CIKOTIĆ POSJETIO VELIKU KLADUŠU
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO UZ UMJERENU OBLAČNOST
  • OBRTNICI U VREMENU PANDEMIJE: SVAKODNEVNA BORBA ZA SVAKOG RADNIKA I MARKU
  • MANJE DJECE PO JEDNOM ODJELJENJU, JEDNO DIJETE U KLUPI: KAKO BI MOGAO IZGLEDATI POVRATAK DJECE U ŠKOLE
  • PROMOVISANA EVROPSKA OMLADINSKA KARTICA U BIH: BROJNE POGODNOSTI ZA MLADE
  • CAZIN: IZGRADNJA SPORTSKOG KOMPLEKSA NADASVE ZNAČAJAN INVESTICIJSKI PROJEKT
  • BOSNA I HERCEGOVINA ZABILJEŽILA JOŠ 253 ZARAŽENE OSOBE, VELIKI BROJ OPORAVLJENIH
  • VELIKA KLADUŠA: O REFLEKSIJAMA NA ŽIVOT GRAĐANA RAZGOVARALI SMO SA FIKRETOM BAŠIĆEM
  • USK: NACRT ZAKONA O DOPUNSKIM PRAVIMA BORACA I RACIONALNO TROŠENJE BUDŽETSKIH SREDSTAVA

OSMIĆ: CILJ ČOVIĆA I HDZ-A JE DA PLJAČKA BIH, DA JE PANDORA ŽIVA, ON BI SE BAVIO SOBOM

- SNSD je jučer branio lidera HDZ-a nakon njegove izjave da je “Uprava za indirektno oporezivanje BiH hrvatska i biće hrvatska dok se drugačije ne dogovorimo”...

OSMIĆ: CILJ ČOVIĆA I HDZ-A JE DA PLJAČKA BIH, DA JE PANDORA ŽIVA, ON BI SE BAVIO SOBOM

SARAJEVO, 10. jula - Etnonacionalizacija, pa i partijizacija državnih institucija za mnoge je neprihvatljiva. Za one koji godinama uživaju plodove ovakvog stanja to je sasvim normalna pojava.

U slučaju rukovodeće pozicije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, dan poslije sastanka u Istočnom Sarajevu, stranačke kolege smatraju da je stavove lidera HDZ-a Dragana Čovića teško komentirati.

Zlurad ton

- Teško je komentirati izjave predsjednika Čovića. Vjerojatno je to rekao poslije dugog sastanka. U svakom slučaju, to je sada otvoren proces oko dogovora, oko nekih pozicija. Ako nemate partnera za dogovarati puno toga u BiH, onda je jako teško imati partnera samo za kadrovska rješenja, kazala je Lidija Bradara (HDZBiH).

Ono što stranačkim čelnicima nije sporno jeste raspodjela fotelja, a neke su već godinama “nacionalizovane” i ne prepuštaju se drugima. Tako se lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću i omaklo da je neprihvatljivo da Upravu za indirektno oporezivanje dijeli bilo s kim.

- Apsolutno je neprihvatljivo nama da tu direkciju za indirektno oporezivanje dijelimo s bilo kim, ona je hrvatska i biće hrvatska dok se drugačije ne dogovorimo. To su vam imenovanja koja su definirana, SIPA je vrlo precizno definirana kao srpska, RAK kao srpsko mjesto..., kazao je Čović.

Koalicioni partneri smatraju da lider HDZ-a nije baš mislio ono što je rekao.

- Ne misli Dragan Čović da je UIO hrvatski. U njoj rade i Hrvati i Srbi i Bošnjaci. Nego se radi o raspodjeli funkcija, koja je dogovorena. Mislim da je to izvučeno iz konteksta onoga o čemu je bilo razgovora i ne bih da se to na takav zlurad način tumači. Ne mislim da je izgovoreno u tom tonu, navodi Nikola Špirić (SNSD).

Oni koji razmišljaju nešto šire od etničkih okvira jasni su - mora se znati šta je državna institucija i da ona pripada svim građanima. Ističu da je to pitanje za nacionaliste koji se godinama drže skupa, a samo prividno postavljaju sliku političkih sukoba.

- Zna se šta je državna institucija, pripada svim građanima u ovoj zemlji. To trebaju komentarisati oni koji su u koaliciji s gospodinom Čovićem. Šta Bakir Izetbegović misli o tome? Deklarativno kaže da to nije tako, a i dalje je u koaliciji s njim, i dalje dogovaraju sve, i dalje glasaju za svoje kadrove u institucijama. Međutim, nacionalisti nikada ne udaraju jedni na druge. Naprotiv, nadopunjuju se, smatra Damir Arnaut, državni poslanik Naše stranke.

Nacionalni paritet

Dodaje da je nacionalni paritet ustavna kategorija i on je neophodan.

- I to je uredu, BiH je multietnička država i ne treba nijedan narod držati sve pozicije, smatra Arnaut.

Zlatko Miletić, delegat Kluba hrvatskog naroda u PSBiH, kaže kako se “oni praktično ponašaju tako kao da je to njihov ratni plijen”.

- I dok god u BiH budemo imali situaciju da određene dužnosti u državi, bez obzira na to da li se radi o policijskim, sigurnosnim, zdravstvenim, u ovom slučaju carinskim, finansijskim ili nekim drugim institucijama ne budu obnašali najkvalitetniji ljudi, mi ćemo se i dalje nalaziti u ovom problemu. Mislim da je ta izjava sračunato data, da je gospodin Čović bio svjestan toga što govori. Nažalost, oni se pozivaju na neki sporazum iz sedme godine, gdje je k’o biva utvrđen raspored kome šta pripada, što je samo po sebi protivustavno, jer svi građani ove zemlje imaju pravo da apliciraju na bilo koje radno mjesto. Da smo mi normalna zemlja, onda bi oni koji su od nas najkvalitetniji radili te poslove, rekao je Miletić.

Politički analitičar Ibrahim Prohić ističe da tri stranke i tri čelnika konstantno stvaraju tenzije i uvijek pokušavaju maksimalno zadovoljiti svoje apetite, a da su apetiti države i društva u drugom planu.

- I oni pokazuju jedan zabrinjavajući deficit vizije, smatra Prohić.

Dodaje da nije nimalo slučajno što je sad temeljni problem upravo mjesto direktora UIO.

- U jednom javnom nastupu sam rekao da je zapanjujuće koliko SDA popušta HDZ-u i koliko oni ne razumiju koje su vitalne poluge u strukturi vlasti. Pa sam naveo činjenicu da HDZ u FBiH od rata naovamo konstantno drži Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravde. To je što se tiče njihove pozicije jako dobro, jako za njih profitabilno i zato Čović sad insistira na ovome. Vrlo često HDZ ima ministra finansija i na državnom nivou, tako da se krug kontrole finansijskih tokova zapravo tu zatvara. Kad tome dodamo još da HDZ kontrolira nekoliko kantona u FBiH, gdje imaju apsolutnu moć, onda se pokazuje da su oni vrlo vješti igrači u tom pogledu, ističe Prohić.

Mehmedalija Osmić, penzionisani uposlenik UIO i bivši predsjednik Sindikata UIOBiH, naglašava da je u Upravi učinjen veliki kriminal i da se i sad čini.

Pravosuđe je nula

- Cilj Čovića i HDZ-a je dalja pljačka BiH preko UIO. On to ne može raditi ako nema svog čovjeka tamo. Tu se kontrolišu novčani tokovi. Kriminalci kontrolišu novčane tokove u smislu da se reketiraju uvoznici, poreski obveznici... Zamislite sad, ako normalan čovjek dođe na čelo Uprave, onda će se pokrenuti istrage oko toga. Oni sad znaju, ako vladaju novcem, a vladaju očigledno, razvlačit će situaciju oko uspostavljanja normalne države, pravne države. Vidite da je pravosuđe u BiH nula. Ništa ne radi, ja znam najbolje, naglašava Osmić te podsjeća na to da je Tužilaštvu BiH nosio dokaze o kriminalu godinama, a “vidite kako se sve završilo”.

- Trebalo bi nastaviti rad na Pandori, onda bi vidjeli tek koji je kriminal počinjen u BiH. Mi smo rekli da su pokradene dvije milijarde. Da je realizovana Pandora, Čović, Izetbegović, Dodik i mnogi još bi se sad bavili sobom, a ne državom i ovim glupostima. Tražiću da se nastavi raditi na Pandori, jer dokazi postoje kao i dokumentacija, navodi Osmić.

Zašto je Čoviću bitan UIO, može se posmatrati i kroz podatak da je Uprava, po osnovu PDV-a za 2019. godinu, prikupila 5,44 milijarde KM, dok su ukupni indirektni prihodi iznosili 7,97 milijardi maraka.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING