INFO

  • KORIŠTENJEM RESTORANSKOG OTPADA DO KVALITETNIJEG ZEMLJIŠTA
  • IZ DNEVNIKA IZDVAJAMO: RAZGOVOR S DENISOM ZVIZDIĆEM, PREDSJEDAVAJUĆIM PD PS BIH
  • I SUTRA U BIH SUNČANO VRIJEME
  • GRAĐANI BIH MOGU BITI SIGURNI: POČELA VJEŽBA 'EUFOR - BRZI ODGOVOR 2021'
  • MINISTAR HALKIĆ: NUŽNO JE REDUCIRATI RASHODE ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA USK
  • KORONAVIRUS U BIH: 804 NOVA SLUČAJA, 19 PREMINULIH
  • JEDINSTVO- SIMM BAU MAGLAJ: REMI U BIHAĆU SA DVA NEISKORIŠTENA JEDANAESTERCA
  • U USK 14 NOVOZARAŽENIH SLUČAJEVA
  • GRAD CAZIN KONKRETIZIRAO PLAN POZITIVNE PRONATALITETNE POLITIKE

OSLOBOĐENJE: AHMEDOV ŽIVOT OKONČAN U LAVIRINTU PUTA PACIJENTA

- Put pacijenta ili medicinski labirint...

OSLOBOĐENJE: AHMEDOV ŽIVOT OKONČAN U LAVIRINTU PUTA PACIJENTA


SARAJEVO, 18. jula - Konačno a prema najavama od danas na području Kantona Sarajevo, trebao bi adekvatno profunkcionirati novi put pacijenta.

Nadati se da ubuduće neće biti sličnih situacija da zbog tog puta nekome bude uskraćena potpuna medicinska zaštita.

Šta se do sada dešavalo najbolje govori primjer mukotrpnog liječenja Ahmeda Bijelonje iz Sarajeva, koji nažalost, nije uspio dobiti ono što bi svaki pacijent morao da ima. Prije nego što je preminuo, na oficijelnom Facebook nalogu, opisao je sve ono s čime susretao na tzv. putu pacijenta.

Put pacijenta ili medicinski labirint, naveo je u uvodnim riječima.

- Za one koji ne znaju, nakon infarkta su mi ugradili četiri stenta da prošire arterije koje vode krv do srca. E sada su se neki začepili i indicirana je ugradnja bajpasa ili obilaznice. Da bih uopšte ušao u Klinički Centar na operaciju moram uraditi neke pretrage, među kojima je i spirometrija. Ali, da bih uradio spirometriju treba mi dokaz da nemam Covid-19. Za taj test koji je apsolutni uslov da dobijem nalaz treba uputnica ljekara porodične medicine, u mom slučaju ambulanta Podhrastovi. Tu nastaje problem jer, nema šanse da dobijem uputnicu za Covid-19 za spirometriju već samo za operaciju. Doktorica kaže da je zabranila direktorica, bez objašnjenja je li direktorica Domova zdravlja ili UKC-a, a ja ne mogu na operaciju bez testiranja. Moram naglasiti da radim i cijeli svoj radni vijek odvajam za taj zdravstveni sistem koji mi sada ne da da se liječim. Valjda su procijenili da se sada više ne isplatim. Čestitam i ministru Zdravstva Kantona Sarajevo na trudu i zalaganju da taj famozni put pacijenta učini kraćim i jednostavnijim. Eto, to nam je Bosna danas, pa kada budete glasali sljedeći put, imajte na umu da je samo pitanje vremena kada ćete vi ili neko blizak vama biti ja.

Sticajem okolnosti, Ahmed Bijelonja nije uspio savladati put pacijenta. Preminuo je 16. jula ove godine, u 51. godini života.

Ovaj slučaj izazvao je brojne reakcije korisnika društvene mreže Facebook.

Oslobođenje navodi da je u posjedu informacija da je preminuli Ahmed Bijelonja nakon svih problema do prijema u bolnicu, ipak operisan, te da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo nakon operativnog zahvata. Pretpostavlja se da je to glavni uzrok njegove smrti.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI