INFO

  • SKORO 300 NOVOZARAŽENIH U BIH, PET OSOBA PREMINULO
  • USK: STABILIZACIJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE/ IZJAVA/
  • ODREĐEN PRITVOR ZA DEVET OSOBA UHAPŠENIH ZBOG RATNIH ZLOČINA KOD SOKOCA
  • HRVATSKA TVRDI DA JE BIH UŠLA U NJEN TERITORIJ 90 METARA, POSLALI ZAHTJEV DA SE POMJERI TABLA
  • CIJELI RAZRED U IZOLACIJI: ZARAŽEN UČENIK I UČITELJICA
  • PRIJEDLOG MJERA ZABRANE ZA OSUMNJIČENE ZA KAZNENO DJELO IZBORNE PRIJEVARE U SANSKOM MOSTU
  • VRIJEME DANAS: PRETEŽNO OBLAČNO

OSAM BUBREŽNIH BOLESNIKA ZARAŽENO KORONAVIRUSOM, PUTOVALI NA HEMODIJALIZU U PRIJEDOR

- Situacija nije nimalo bezazlena budući da se radi o osobama narušenog zdravstvenog imuniteta iz grupe rizičnih pacijenata

OSAM BUBREŽNIH BOLESNIKA ZARAŽENO KORONAVIRUSOM, PUTOVALI NA HEMODIJALIZU U PRIJEDOR

USK/SANSKI MOST, 16. jula - Osam bubrežnih bolesnika iz Sanskog Mosta, koji putuju na hemodijalizu u Opštu bolnicu Prijedor, zaraženo je virusom korona, pokazali su rezultati testova pristiglih s analize iz Kliničko univerzitetskog centra u Sarajevu.

Također, rezultati su pokazali kako je zaražen i vozač sanitetskog vozila kojim hemodijalizni pacijenti putuju, tako da je ukupno devet osoba iz istog klastera zaraze. 

Prije nekoliko dana evidentirana su dva hemodijalizna pacijenta inficirana virusom korona i radi se o osobama s težom kliničkom slikom, te su hospitalizovane na infektivnom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću. 

Nažalost, rezultati uzetih uzoraka pokazali su kako su svi pacijenti koji su putovali istim vozilom na hemodijalizu inficirani. Osim pomenute dvije osobe, ostali su s lakšom kliničkom slikom i nalaze se u kućnoj izolaciji, a u toku je testiranje njihovih kontakata“, istakla je Sanda Čekić, direktorica Doma zdravlja u Sanskom Mostu. 

Ona je dodala kako situacija nije nimalo bezazlena budući da se radi o osobama narušenog zdravstvenog imuniteta iz grupe rizičnih pacijenata. 

U narednom periodu njima će hemodijalizni tretmani biti pružani u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, istakla je Čekićeva. 

Inače, od prije četiri godine hemodijalizni tretmani bubrežnim bolesnicima iz Sanskog Mosta pružaju se u Opštoj bolnici u Prijedoru, koja je mnogo bliža od Kantonalne bolnice u Bihaću. 

Kada je riječ o dva smrtna slučaja koja su se dogodila u proteklih nekoliko dana, kada su u Sanskom Mostu preminule dvije osobe kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona, ustanovljeno je da je razlog njihove smrti bio druge prirode, odnosno da smrt nije nastupila uslijed posljedica zaraze, pišu Nezavisne.

Građanima se preporučuje da poštuju sve propisane mjere zaštite i samozaštite od koronavirusa, da održavaju socijalnu distancu i koriste zaštitne maske. Inače, u odnosu na protekli period, od kada traje pandemija, ovo je rekordan broj zaraženih osoba u Sanskom Mostu.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING