INFO

  • POLJOPRIVREDA USK U TEKUĆOJ GODINI: ZNAČAJNO POVEĆANA, REZULTATI ZA OPTIMIZAM
  • SDP IDE S PRIJEDLOGOM PROMJENA USTAVA, IZ SNSD-A I PDP-A PORUČILI DA TO NEĆE PROĆI
  • POVRATAK NA POSAO USRED PANDEMIJE: KAKO SE PONAŠATI U PROSTORU KOJI DIJELITE S KOLEGAMA
  • VREMENSKA: SUTRA U VEĆEM DIJELU BOSNE OBLAČNO, U HERCEGOVINI PRETEŽNO SUNČANO
  • 25 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U USK
  • VELIKA KLADUŠA: ČLANOVI PORODICE, BROJNI POZNANICI, RATNI SABORCI, PRIJATELJI I SUGRAĐANI ISPRATILI SVOG KOMANDANTA NIJAZA MILJKOVIĆA
  • SPORTSKA NEDJELJA: IZDVOJILI SMO...
  • MLADI I TEHNOLOGIJA U AMERIČKOM KUTKU U BIHAĆU: USKORO U BIH ODRŽAVANJE PRVOG NACIONALNOG TAKMIČENJA SVJETSKE ROBOTSKE OLIMPIJADE
  • USK: MIGRANTSKA KRIZA SAMO OSVIJETLILA TERET POD KOJIM SE NALAZI KRAJINA VEĆ DUŽE VRIJEME
  • EKONOMIJA I PODUZETNIŠTVO KONTRA PANDEMIJE: POZITIVNA VIJEST DOLAZI IZ NJEMAČKE KOMPANIJE RINGSPANN

ORGANIZATORI SAJMOVA I DALJE ČEKAJU POMOĆ: PRVI SU ZABRANJENI, A BIT ĆE POSLJEDNJI KOJI ĆE SE VRATITI U NORMALU

- Nijedna mjera koja je donesena u smislu pomoći firmama koje su pretrpjele štetu samim uvođenjem mjera za suzbijanje pandemije nije obuhvatila organizatore sajmova

ORGANIZATORI SAJMOVA I DALJE ČEKAJU POMOĆ: PRVI SU ZABRANJENI, A BIT ĆE POSLJEDNJI KOJI ĆE SE VRATITI U NORMALU

BIH, 20. oktobra - Mostarski sajam, Sarajevo Business Forum, Tešanjski sajam, Sajam Energa... samo su neki od sajmova koji su zbog pandemije koronavirusa otkazani. Sajmovi su, kako nam kažu naši sagovornici, prvi koji su zabranjeni, a bit će posljednji koji će se vratiti u normalu.

Mjere

Možda i najveću štetu pretrpio je Mostarski sajam, koji je ove godine trebao biti održan početkom maja, na organizaciju se potrošilo gotovo pola miliona maraka, a organizatorima taj novac niko nije subvencionirao. Naime, sve donesene mjere pomoći nisu poznavale sajamsku djelatnost.
„ Moram reći da nas institucije BiH nisu prepoznale“, kazala je Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma.

Otkazivanje je stvorilo velike gubitke za sve organizatore sajmova, zato su održali sastanak, prije četiri mjeseca u VTK-u BiH, kako bi ukazali na probleme i potražili finansijsku pomoć. Do sada pomoć nije stigla, tek najava iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o dodjeli grant-sredstava.
„ Nijedna mjera koja je donesena u smislu pomoći firmama koje su pretrpjele štetu samim uvođenjem mjera za suzbijanje pandemije nije obuhvatila organizatore sajmova“, objasnio je Muris Pozderac, koji je u VTK-u zadužen za praćenje održavanja sajmova.
Upravo mjera da se 50 ljudi može naći u zatvorenom prostoru onemogućava da se sajamske djelatnosti nastave. Centar Skenderija privlači veliki broj posjetilaca, a klijentima nije isplativo da održavaju sajam za 50 ljudi. Amer Kapo, direktor KJP Centar Skenderija, kaže da Skenderija zabranom održavanja sajmova gubi petinu prihoda.

Gubitak

„ Mislim da i Sarajevo i BiH gube mnogo iz razloga što je sve manje tih privrednih susreta, sve je manje sastanaka na kojima se dogovaraju poslovi, tako da smo, prije svega, tražili način da prilagodimo mjere“, pojasnio je Kapo.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING