INFO

  • BIHAĆ: POTPISANI UGOVORI ZA PROJEKTE OMLADINSKE BANKE
  • SRBIJA I CRNA GORA SKINUTE S EU-OVA POPISA SIGURNIH ZEMALJA
  • VLADA USK: PRIHVAĆEN PROGRAM UTROŠKA SREDSTAVA ZA SUBVENCIJE PODUZEĆIMA I PRIVREDNICIMA IZ BUDŽETA USK
  • SLOGA KUĆU GRADI: MOŽEMO U HRVATSKU JER MUŽ IMA PUTOVNICU, ALI AKO NAŠ KOMŠIJA BOŠNJAK NE MOŽE NA MORE, NEĆEMO NI MI!
  • https://www.rtvusk.ba/vijest/kako-su-plavi-leptiri-otkrivali-masovne-grobnice-u-bih-oblijecu-rojevi-sa-bijelo-obrubljenim-krilim/40737
  • BIH OTVARA GRANICE ZA DRŽAVLJANE EU UZ NEGATIVAN TEST NA KORONAVIRUS!
  • VRIJEME SUTRA: SUNČANO JUTRO, POSLIJEPODNE NAOBLAČENJE I LOKALNI PLJUSKOVI
  • KORONAVIRUS UŠAO U VELIKOKLADUŠKI DOM ZDRAVLJA
  • NOVO SVJETSKO ČUDO NA PLEŠEVICI

OPĆINA BOSANSKA KRUPA I MZ KRUPA II POTPISALI SPORAZUM O IZGRADNJI SPOMEN-OBILJEŽJA NA ĆOJLUKU

- Ćojluk je mjesto gdje se prije 24 godine odvila bitka za budućnost cijelog bihaćkog okruga, mjesto odakle je krenuo oslobodilački put Bosanske Krupe i gdje je svoj život izgubio 61 Krupljanin, samo 10. i 11. jula 1995. godine njih 13

OPĆINA BOSANSKA KRUPA I MZ KRUPA II POTPISALI SPORAZUM O IZGRADNJI SPOMEN-OBILJEŽJA NA ĆOJLUKU

BOSANSKA KRUPA, 28. maja - Nakon što je Općinsko vijeće Bosanska Krupa, na prijedlog načelnika Armina Halitovića, donijelo odluku kojom se iz lokalnog budžeta za izgradnju spomen-obilježja na Ćojluku izdvaja 100 hiljada KM, Općina Bosanska Krupa i MZ Krupa II potpisali su sporazum o njegovoj zajedničkoj izgradnji. Sada je vrlo izvjesno ostvarenje dugogodišnje želje demobilisanih boraca i građana da se na Ćojluku gdje se odvijala odlučujuća bitka za oslobađanje Bosanske Krupe, izgradi obilježje koje će biti podsjetnik na herojstvo i stradanja boraca 511. slavne bbr.

Ćojluk je mjesto gdje se prije 24 godine odvila bitka za budućnost cijelog bihaćkog okruga, mjesto odakle je krenuo oslobodilački put Bosanske Krupe i gdje je svoj život izgubio 61 Krupljanin, samo 10. i 11. jula 1995. godine njih 13. I to su razlozi, smatraju preživjeli borci, zbog čega Ćojluk mora dobiti prikladno i dostojanstveno obilježje.

„Pripreme u vezi izgradnje spomen-obilježja na Ćojluku se privode kraju. Potpisali smo sporazum sa MZ i članovima građevinskog odbora u kojem smo definisali šta su čije obaveze. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća donijeli smo odluku o izdvajanju 100 hiljada KM, 30 hiljada KM imamo u budžetu USK, svakako i značajan iznos donacija građana, bivših boraca, privrednih subjekata s područja općine. Došlo je vrijeme da polako krenemo s radovima, nadamo se da ćemo iskoristiti ovo ljeto da glavninu radova završimo“, kaže načelnik Armin Halitović.

Inicijativa za izgradnju spomen-obilježja oslobodiocima Bosanske Krupe na Ćojluku traje već nekoliko godina, prije skoro četiri položen je i kamen temeljac, ali zbog izostanka podrše viših nivoa vlasti nikad nije otpočela realizacija. U posljednjih nekoliko dana, zahvaljujući grupi demobilisanih boraca i građana, izgradnja je opet aktuelizirana. Mobilizirane su lokalne vlasti, građani, privrednici, svi oni koji smatraju da mogu dati svoj doprinos.

„Firma I-KOMIĆ je već počela sa iskopom i svoje radove će okončati do kraja sedmice. Nasip će osigurati Mumin Dizdarević, cement u vrijednosti od 5 hiljada KM Dedo Bešić, ja sam zajedno s bratom poklonio zemljište od dva dunuma. Sve je to samo dio donacija koje smo prikupili i koje su nam obećane“, naglašava predsjednik Savjeta MZ Krupa II Husnija Šarić.

Spomen-obilježje će biti u obliku ljiljana visokog 17 m i vidljivo iz skoro svih dijelova općine Bosanska Krupa. Urađen je idejni projekt prema kojem izgradnja košta oko 200 hiljada KM, a pribavljena je i urbanistička saglasnost. Izgradnja prve faze za koju je potpisan sporazum i za koju su osigurana sredstva počinje uskoro. Uporedo će se tražiti sredstva za završetak projekta za šta vlada veliki optimizam. Lokalna vlast i demobilisani borci kažu da će učiniti sve što je u njihovoj moći da Bosanska Krupa i njeni oslobodioci dobiju spomen-obilježje kakvo i zaslužuju. I to baš na mjestu gdje se vodila najteža i odlučujuća bitna za mir u kojem danas živimo.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING