INFO

  • IPF U BIHAĆU: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE 'TRINAEST MLADOMUSLIMANSKIH ŠEHIDA' AUTORA PROF. DR. ISMETA KASUMAGIĆA
  • GRMUŠA: U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI JEDNO LICE POGINULO, DVA LICA SA LAKŠIM TJELESNIM POVREDAMA
  • DIASPORA INVEST: DA LI JE BH DIJASPORA ZAINTERESIRANA ZA INVESTIRANJE U SVOJU DOMOVINU???
  • CAZIN: PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK CENTRA ZA RAZVOJ INKLUZIVNIH PRAKSI
  • BOSANSKA KRUPA: PREDSTAVLJENI USPJEŠNO REALIZIRANI PROJEKTI OMLADINSKE BANKE I PARTNERA
  • USK KORONA BILANS: U PROTEKLA 24 SATA 28 NOVOZARAŽENIH OSOBA, JEDAN SMRTNI ISHOD
  • USK NA KRAJU DRŽAVE: OBIM POLICIJSKIH OBAVEZA PORASTAO, ALI NE I FINANSIJSKI PRILIV PO OSNOVU POVEĆANOG ANGAŽMANA
  • REAKCIJA OO SDA VELIKA KLADUŠA NA IZJAVU RAZIMA HALKIĆA, PREDSJEDNIKA SDP BIH USK-A
  • BIHAĆ: ODRŽANA PROMOCIJA NAUČNO-ISTRAŽIVAČKOG DJELA 'DISKURS O BOSANSTVU', AUTORA SENADINA LAVIĆA
  • KASNI LI BIH S NOVIM MJERAMA: PANDEMIJA JE JOŠ U ZAMAHU, A 'OMIKRON SOJ' NAM DOLAZI...

OHR POKRENUO PROCES FORMIRANJA EKSPERTSKE GRUPE ZA IZRADU ZAKONA O DRŽAVNOJ IMOVINI

- Visoki predstavnik Christian Schmidt je pod utjecajem PIC-a krenuo u proces formiranja ekspertske grupe koja ima za cilj pomoći u izradi Zakona o upravljanju i korištenju državne imovine Bosne i Hercegovine.

OHR POKRENUO PROCES FORMIRANJA EKSPERTSKE GRUPE ZA IZRADU ZAKONA O DRŽAVNOJ IMOVINI

SARAJEVO, 20. novembra - Schmidt je u skladu s agendom 5+2, odnosno ciljevima koje institucije BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a, krenuo u proces formiranja ekspertske grupe, koju će činiti kako domaći tako i strani stručnjaci, a koja će raditi na izradi zakona o državnoj imovini.

"Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti", jedan je od ciljeva Programa 5+2.

Zadaci i ciljevi ekspertske grupe još nisu do kraja definisani, međutim, načelno imaju za cilj pomoći institucijama BiH, odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH, da donese Zakon o upravljanju i korištenju državne imovine, a što je naloženo presudama Ustavnog suda BiH.

Prema našim saznanjima, OHR traži nestranačke ljude koji nisu vezani politikom da pomognu u ovom procesu te je u tom smislu već održano nekoliko sastanaka na kojima se pokušava dogovoriti sastav komisija.

Sve to dolazi u trenutku blokade državnih institucija od zastupnika iz Republike Srpske, predvođenih SNSD-om i Milorad Dodikom.

Iako je inicijalno Dodik tvrdio da je razlog blokada donošenje Inzkovog zakona o zabrani negiranja ratnih zločina, odluka Ustavnog suda BiH kojom su šume i poljoprivredna zemljišta proglašeni državnom imovinom Bosne i Hercegovine, najvjerovatniji su razlog trenutne krize. Javnost je svjesna koliko vlasti RS-a i Srbije ističu značaj izgradnje HE Buk Bijela na Drini, kao i aerodroma u Trebinju.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je u presudi kojom su osporene pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, iz septembra ove godine, još jednom naglasio, pozivajući se na presudu 1/11, da Republika Srpska kao entitet nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine, dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH.

  VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING