INFO

  • BH. PRIRODNI PRIRAŠTAJ: NATALITET U DEBELOM MINUSU, MORTALITET U UZLAZNOJ PUTANJI
  • BH. FENOMEN: POJEDINCI U BIH GODINAMA NELEGALNO IZNAJMLJUJU STANOVE MIGRANTIMA, NADLEŽNI NEMAJU RJEŠENJE
  • DR. ALEMKA MARKOTIĆ UPOZORAVA KADA MOŽEMO OČEKIVATI 4 VAL KORONAVIRUSA: NAJVIŠE OBOLIJEVAJU OSOBE IZMEĐU 50 I 60 GODINA
  • SAD: NEKOLIKO HILJADA LJUDI NA PROTESTIMA PODRŠKE PALESTINI
  • USK: TESTIRANA 193 UZORKA, 4 NOVOZARAŽENE OSOBE
  • BH. KORONA BILANS: U BOSNI I HERCEGOVINI 106 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULA 31 OSOBA
  • NETANYAHU SE ZAHVALIO BIH NAKON ČEGA JE REAGIRAO DŽAFEROVIĆ NEGIRAJUĆI BILO KAKVU PODRŠKU UBIJANJU NEDUŽNIH CIVILA U GAZI

OGLASILO SE VIJEĆE ZA PROVEDBU MIRA U BIH UOČI PREDSTOJEĆIH IZBORA

- Upravni odbor Vijeća za provedbu mira i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozvali su sve institucije, političke subjekte i njihove predstavnike, kao i birače, da se ponašaju odgovorno i osiguraju integritet i transparentnost izbornog procesa, koji mora da se provede u mirnom okruženju u skladu s važećim zakonskim aktima i međunarodnim standardima.

OGLASILO SE VIJEĆE ZA PROVEDBU MIRA U BIH UOČI PREDSTOJEĆIH IZBORA

BIH, 11. novembra - "U predstojećem periodu građani BiH će imati priliku da biraju svoje lokalne organe vlasti. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH (BoP) primaju k znanju napore Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) i pozivaju komisiju da nastavi sa svojim aktivnostima na odgovoran i transparentan način, organizacijom izbornog procesa u najboljem mogućem redu, pravovremenim odgovaranjem na navode o izbornim prevarama, te provedbom izbornih rezultata. Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija će Centralnoj izbornoj komisiji BiH pružiti svaku potrebnu podršku", saopćeno je.

Dalje se navodi da Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju članove općinskih izbornih komisija i članove biračkih odbora da svoje dužnosti obavljaju profesionalno i s integritetom.

"Važno je da se političke stranke i kandidati suzdrže od vršenja pritiska na članove općinskih izbornih komisija i biračkih odbora te da ne pokušavaju utjecati na njihovu nezavisnost ili ih primoravati da daju otkaz na svoje članstvo u ovim tijelima. Svima koji sudjeluju u izbornom procesu, uključujući i nestranačke posmatrače, mora se u potpunosti omogućiti da profesionalno obavljaju svoje dužnosti u skladu s postojećim pravilima i procedurama", dodali su.

Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju na puno poštivanje zaštitnih mjera predviđenih za sprečavanje širenja Covida-19 tokom cijelog izbornog procesa i pozivaju općinske organe vlasti da obezbijede potrebnu ličnu zaštitnu opremu i omoguće poštivanje zaštitnih mjera na biračkim mjestima, kako bi se osiguralo sigurno okruženje za glasanje tokom pandemije.

Upravni odbor PIC-a i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH pozivaju sve birače s pravom glasa da iskoriste svoje demokratsko pravo i da osiguraju da se putem biračkih listića čuje i njihov glas, kao i da poštuju potrebne zaštitne mjere protiv širenja Covid-19.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING