INFO

 • VIJEĆE MINISTARA BIH KONAČNO POSTIGLO DOGOVOR O RASPODJELI 330 MILIONA EURA OD MMF-A
 • UNDP DANAS DOPREMIO ANESTEZIOLOŠKI APARAT U KANTONALNU BOLNICU
 • PLATFORMA POLITIKE MLADIH USK – MI OSTAJEMO I BORIMO SE
 • FOND ZA STAMBENO ZBRINJAVANJE – POSTOJE PRIORITETI
 • RUŽNIĆ: RADONČIĆEVA OSTAVKA OTEŽAT ĆE SITUACIJU NE SAMO U USK VEĆ U CIJELOJ BIH
 • PRVI SASTANAK KOORDINACIONOG TIJELA BIH U VEZI S PROBLEMOM TRGOVSKA GORA
 • ZNATNO SE SMANJUJE BROJ UPISANIH UČENIKA I STUDENATA, POSTAJEMO ZEMLJA STARACA
 • VRIJEME: UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME, S PLJUSKOVIMA TOKOM POSLIJEPODNEVA
 • SDA SPREMNA PREUZETI MJESTO MINISTRA SIGURNOSTI
 • PONOVNI RAST BROJA ZARAŽENIH U FBIH: POZITIVNO 10 UZORAKA
 • CENTRALNA BANKA BIH DOBILA ODLUKU DA PODIJELI 330 MILIONA EURA NOVCA MMF-A

ODRŽANA ZAJEDNIČKA MOLITVA ZA ŽRTVE RATA U BIH

- Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) i hazan Jevrejske opštine Sarajevo Igor Bencion Kožemjakin danas su moleći se svako u skladu sa svojom tradicijom a u zajedničkom duhu održali u Jevrejskoj zajednici zajedničku molitvu četiri monoteističke religije u sjećanje na sve žrtve proteklog rata u BiH, ali i svih drugih ratova.

ODRŽANA ZAJEDNIČKA MOLITVA ZA ŽRTVE RATA U BIH

SARAJEVO, 4. februara - Hazan Igor Bencion Kožemjakin kazao je da Međureligijsko vijeće (MRV) u BiH tom molitvom odaje pijetet svim žrtvama proteklog rata i svih ratova koji su se desili u BiH.

Riječ je, kako je podsjetio, o inicijativi koja je pokrenuta prije nekoliko godina.

- Želimo poslati snažnu poruku bh. društvu da svaka žrtva ima ime i prezime, da je svaka žrtva persona za sebe. Da svim žrtvama treba odati poštu bez obzira na etničku, vjersku pripadnost, boju kože. - kazao je Kožemjakin.

Puljić je naveo da čovječanstvo nije svjesno da se treba boriti protiv mržnje isključivosti, negiranja prava čovjeka ili ugrožavanja dostojanstva čovjeka, te da je današnja molitva za stradale poruka da ne smijemo zaboraviti i da pokojnike treba poštovati.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović naveo je da je važno cijeniti svaku žrtvu koja je pala u Bosni i Hercegovini.

- Važno je da osuđujemo svakog zločinca bez obzira na ime i prezime. Današnji dan potvrđuje zajedničku opredijeljenost da se sjećamo žrtava i iz onoga što se dogodilo uzmemo poruku i naučimo lekciju - kazao je Kavazović.

Nakon zajedničke molitve predsjednik Jevrejske zajednice BiH i predsjedavajući Skupštine MRV-a u BiH Jakob Finci, te zamjenica glavnog direktora USAID-a Boni Glik potpisali su novi ugovor između MRV-a u BiH i USAID-a.

Zamjenica glavnog direktora USAID-a Boni Glik ovom prilikom istakla je značaj Međureligijskog vijeća u izgradnji tolerancije u BiH.

- Primjer koji daje Međureligijsko vijeće je lijep ali nažalost rijedak cvijet u globalnom vrtu kojem prijeti, a u nekim dijelovima već ga je okupirao korov otvorene netolerancije - istaknula je.

Finci je istakao značaj saradnje sa USAID-om te naglasio da se MRV u BiH trudi izgraditi trajni mir i zaustavljanje jezika mržnje.

Danas potpisanim Ugovorom USAID se obavezuje da podržava aktivnosti Međureligijskog vijeća na praćenju i reagiranju na poticanje, govor mržnje i napade na vjerske objekte u BiH.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING