INFO

  • SVEČANO OTVORENA VAKUFSKA ZGRADA MEDŽLISA IZ KLJUČ
  • BIHAĆ: U CENTRU NAHLA S RADOM ZAPOČELA TREĆA GENERACIJA MLADIH AKTIVISTA WEUSK PROGRAMA
  • UZNEMIRUJUĆE SNIMKE S GRANICE: BRUTALNA DISCIPLINA KIČME
  • PANDEMIJA KORONAVIRUSA: U DOMU ZDRAVLJA BIHAĆ DESET ZARAŽENIH LJEKARA
  • SJEVERNA AFRIKA U POKRETU PREMA EVROPI: PONOVO AKTIVNA NAJOPASNIJA MIGRANTSKA RUTA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU I PLJUSKOVE
  • BIH: POTVRĐENO REKORDNIH 1.179 SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM U DANU
  • IZGRADNJA GASOVODA: STRATEŠKI PROJEKT ZA FEDERACIJU BIH
  • KORONA U USK: 33 NOVOZARAŽENE OSOBE, DVA SMRTNA SLUČAJA
  • JAČANJE SISTEMA ROBNIH REZERVI USK: PROJEKTI KAO POTENCIJAL JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA

ODREĐEN PRITVOR POLICAJCU ODGOVORNOM ZA SMRT GEORGEA FLOYDA, SUDIT ĆE MU ZA UBISTVO

Glavni tužilac okružnog tužilaštva Hennepina Mike Freeman najavio je na konferenciji za novinare nakon Chauvinovog hapšenja da će policajcu biti suđeno za ubistvo drugog stepena...

ODREĐEN PRITVOR POLICAJCU ODGOVORNOM ZA SMRT GEORGEA FLOYDA, SUDIT ĆE MU ZA UBISTVO

NEW YORK, 30. maja - Bijeli policajac Derek Chauvin, koji je uzrokovao smrt crnca Georgea Floyda u Minneapolisu, u američkoj državi Minnesota, tako što ga je tokom privođenja oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu, uhapšen je i biće mu suđeno za ubistvo.

Glavni tužilac okružnog tužilaštva Hennepina Mike Freeman najavio je na konferenciji za novinare nakon Chauvinovog hapšenja da će policajcu biti suđeno za ubistvo trećeg stepena, koje je u međuvremenu preimenovano u ubistvo drugog stepena. 

Freeman je kazao kako se nastavlja istraga u vezi s ostalom trojicom policajaca koji su bili na mjestu događaja. 

Floyd (46) uhapšen je u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Iz policije tvrde da se opirao hapšenju. 

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu. 

Četiri policajca otpuštena su zbog ubistva, a događaj je izazvao masovne proteste i negodovanje protiv policijske brutalnosti. Floydova porodica rekla je da žele da policajci budu optuženi za ubistvo. 

Floydova smrt ima mnoge sličnosti s onom Erica Garnera, koji je umro tokom kobnog hapšenja 2014. u New Yorku, koji je također, nekoliko puta govorio policajcima da ne može disati.

Inače kako u minula 24 sata uživo prenosi CNN u većem broju gradova u SAD-u traju nasilni protesti sa sukobima demonstranata i policije te paljenje  policijskih automobila i objekata.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING