INFO

  • USPJEŠNO ZAVRŠEN CIKLUS EDUKACIJE ASISTENATA U NASTAVI S DJECOM S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU
  • CRNO SLOVO NA PAPIRU: KAKO JE PCR APARAT UMJESTO U BIHAĆ OTIŠAO ZA MOSTAR???
  • RAZORNI ZEMLJOTRES ODNIO 26 ŽIVOTA U TURSKOJ I GRČKOJ, HILJADE SPASILACA OTKOPAVA RUŠEVINE
  • TEORIJA U PRAKSI PRVE POMOĆI: METODSKO - POKAZNA VJEŽBA PRUŽANJA POMOĆI UNESREĆENIMA
  • USK: PARTNERSKI OSIGURANA SREDSTVA ZA OPREMANJE CENTRA ZA PREKVALIFIKACIJU RADNE SNAGE
  • DANAS U VEĆEM DIJELU ZEMLJE SUNČANO UZ MALU DO UMJERENU NAOBLAKU
  • BIHAĆ: ODRŽANA KOMEMORATIVNA SJEDNICA POVODOM SMRTI AKADEMIKA MUJE DEMIROVIĆA

ODGAJATI DIJETE U VREMENU TEHNOLOŠKIH ČUDESA I LINIJA MANJEG OTPORA

- Kako uskladiti potrebu djeteta za kretanjem i izazov novih tehnologija koje ga doslovno mogu zarobiti? Pitanje je na koje posljednje dvije decenije bezuspješno odgovor traže obrazovni i drugi stručnjaci. Zagovornici „Nikola Tesla - sistema učenja“, a među njima i njegov autor dr. Ranko Rajović, vjeruju da su pronašli odgovarajuće rješenje. Riječ je o programu za mobitel, koji će ograničiti video igrice, a istovremeno motivirati dijete da se kreće

ODGAJATI DIJETE U VREMENU TEHNOLOŠKIH ČUDESA I LINIJA MANJEG OTPORA


 

CAZIN, 24. marta - Danas se u IT industriji sve događa prilično brzo, nova su otkrića svakodnevna. U skladu s tim tehničkim dostignućima došlo je do pojave niza novih zanimanja koja su atraktivna na tržištu rada.

Istovremeno, napredovalo se i na polju  programiranja igrica koje posljednje dvije decenije doslovce okupiraju pažnju djece. ''Da li djetetu  kupiti mobitel, pitanje je koji mnogi roditelji sebi postavljaju, ali svi u pravilu ove uređaje djeci nabave već u najranijoj životnoj dobi'', kaže dr.Ranko Rajović, autor NTC sistema učenja, koji se primjenjuje u 28 evropskih zemalja.

Svakako je potrebno koristiti se novim tehnologijama, ali niko, bar što se tiče djece u razvoju, nije odredio koliko je to minuta ili sati dnevno. Ono što zabrinjava svakako je da se kod djeteta koje puno sjedi ne razvijaju važni dijelovi mozga. Ovaj problem je posebno izražen kod djece koja  svakodnevno nekoliko sati sjede i gledaju TV, u monitor svog računala ili igra videoigrice.

Ali, kako se ne može potpuno ignorirati nova tehnologija, bitno je vršiti kontrolu korištenja IT tehnologije kod djece, kaže dr. Rajović. Ovaj problem je rješiv, ali se mora organizirati učenje pomoću novih tehnologija u kombinaciji sa igrama koje od djece traže kretanje.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING