INFO

  • POREZNA UPRAVA FBIH: U PROŠLOJ GODINI ZABILJEŽENA REKORDNA NAPLATA POREZNIH OBAVEZA
  • KORONAVIRUS U BIH: JOŠ 2.969 NOVOZARAŽENIH, PREMINULE 33 OSOBE
  • BIHAĆ: UPRILIČENA PROMOCIJA UNIVERZITETSKOG UDŽBENIKA 'POSLOVNO PRAVO' AUTORA, PROF. DR. ALBINA MUSLIĆA
  • VREMENSKA: SUTRA SE OČEKUJE SLAB SNIJEG U VEĆEM DIJELU BIH
  • ZDRAVSTVO U RALJAMA ŽIVOTA: LJEKARA SVE MANJE, MOTIVA ZA ODLAZAK SVE VIŠE
  • U BIHAĆU ODRŽANA PLANSKA SKUPŠTINA CRVENOG KRIŽA UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • BIHAĆ: ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE USK I REGULATORNE AGENCIJE ZA RADIJACIJSKU I NUKLEARNU SIGURNOST BIH
  • U USK NOVOZARAŽENO 310 OSOBA
  • U SARAJEVU ORGANIZIRAN PROGRAM POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
  • UNIVERZITET U BIHAĆU: NA PUTU OD HISTORIJSKOG PROJEKTA DO TALAČKE KRIZE

ODBIJEN ZAHTJEV ODBRANE O POMJERANJU DATUMA IZRICANJA PRESUDE MLADIĆU

- Odbrana je 24. maja kao razlog molbe navela da jedan od Mladićevih advokata Dragan Ivetić neće moći da prisustvuje presudi zbog “neočekivane hospitalizacije i hitne potrebe o nastavku boravka u bolnici i liječenju”

ODBIJEN ZAHTJEV ODBRANE O POMJERANJU DATUMA IZRICANJA PRESUDE MLADIĆU

DEEN HAG, 28. maja - Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu odbilo je zahtjev odbrane o pomjeranju datuma izricanja pravosnažne presude ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 2017. godine prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i ratnih zločina.

Odbrana je 24. maja kao razlog molbe navela da jedan od Mladićevih advokata Dragan Ivetić neće moći da prisustvuje presudi zbog “neočekivane hospitalizacije i hitne potrebe o nastavku boravka u bolnici i liječenju”, te zatražila da se izricanje presude odloži dok oba advokata ne budu mogla da prisustvuju.

Vijeće je ranije predložilo da, ukoliko okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa ne budu dozvoljavale prisustvo u sudnici, izricanje presude bude organizirano putem video-veze, na šta je odbrana odgovorila da Mladić odbija takav oblik izricanja presuda, te da insistira da sa obojicom branilaca lično prisustvuje izricanju u sudnici.

Žalbeno vijeće je danas odbilo te zahtjeve odbrane, te saopštilo da izricanje konačne presude ostaje zakazano za 8. jun.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2017. godine je prvostepeno osudio Mladića na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u ljeto 1995. godine, progona Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja civila tokom opsade Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca, tokom rata u BiH od 1992-1995.

Žalbu na prvostepenu presudu uložilo je i Haško tužilaštvo, jer je Mladić prvostepeno oslobođen optužbe za genocid u još šest opština u BiH, ali i odbrana osuđenog ratnog zločinca.

Pravosnažnu presudu će 8. juna u 15 časova saopštiti sudije Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING