INFO

  • POMOZI.BA: APEL ZA POMOĆ ZA ČETVERO DJECE KOJA SU PRERANO OSTALA BEZ MAJKE
  • TRUMP NAPAO GRADONAČELNICU WASHINGTONA: GRUBO JE NESPOSOBNA I NEKOMPETENTNA DA VODI TAKO VAŽAN GRAD
  • TRI OSOBE ZARAŽENE KORONAVIRUSOM NAKON TESTIRANJA 321 UZORKA NA KCUS-U
  • UDRUŽENJE TUŽILACA FBIH: OČEKUJEMO VEĆU PODRŠKU JAVNOSTI I GRAĐANA
  • DANAS UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • VLADA FBIH: NACIONALNOM PARKU 'UNA' ODOBRENO POLA MILIONA KM
  • MLADI ČLANOVI LOKALNOG TIMA CAZIN USPJEŠNO PROVELI AKCIJU ČIŠĆENJA
  • USK: MATURANTI SE VRATILI U ŠKOLSKE KLUPE
  • VLADA USK ODOBRILA UPISNE KVOTE NA BIHAĆKOM UNIVERZITETU

OD BIHAĆA DO VUKOVARA I NATRAG: DR. EDIN ZUJOVIĆ ČOVJEK S ŠIROKIM INTERESIMA

- Ovog sportistu, radio amatera, čovjeka s širokim interesima, od književnosti do muzike, predanost životnom pozivu, a prije svega ljudskost nagnala je da se iz sigurnog zagrebačkog okruženja kao liječnik dobrovoljac uputi u Vukovar.

OD BIHAĆA DO VUKOVARA I NATRAG: DR. EDIN ZUJOVIĆ ČOVJEK S ŠIROKIM INTERESIMA


BIHAĆ, 2.januara - Da ratne 90-te još uvijek nisu prošlost na prostoru bivše države te su i dalje uzrok političkih razilaženja i pokušaja izjednačavanja krivnje i odgovornosti i u susjednoj R Hrvatskoj, aktuelno je prilikom obilježavanja svake godišnjice pada Vukovara. Svjedok i direktni učesnik tog tragičnog perioda prije 27 godina  je i dr.Edin Zujović koji je u vukovarsku bolnicu stigao kao liječnik dobrovoljac te se nakon pada i logora u Sremskoj Mitrovici razmjenom vratio u Zagreb. Danas  kada je u penziji dio svog slobodnog vremena provodi u prekrasnom ambijentu naselja Ripač u Bihaću.

Una u izmaglici i Ripač utišan snijegom, mjesto su odmora na kojem veći dio godine provodi dr.Edin Zujović sa svojom porodicom. Bihać u kojem je rođen 1952 godine,napušta sa svega godinu dana  zbog  službe roditelja. Cijeli  život proveo je u Zagrebu radeći kao dr. transfuzijske medicine u Klinci za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Nakon odlaska u penziju, konstatno  se  vraća u svoj rodni grad.

Ovog sportistu, radio amatera, čovjeka s širokim interesima, od književnosti do muzike, predanost životnom pozivu, a prije svega ljudskost nagnala je da se iz sigurnog zagrebačkog okruženja kao liječnik dobrovoljac uputi u Vukovar. U neljudskim uvjetima tri mjeseca je u vukovarskoj bolnici zajedno s kolegama i ostalim medicinskim osobljem liječio ranjene branioce i civile. U njihovoj pratnji napustio je razrušeni grad u novembru 1991 godine. Nakon boravka u tranzitnom logoru u Sremskoj Mitrovici biva razmijenjen u Bosanskoj Rači.

Nakon svega  i dalje je važno  pričati o ovim događajima, kako se stradanja nedužnih od Bihaća, Vukovara do Srebrenice ne bi zboravila niti ponovila, smatra dr.Zujović.

Iako u penziji dr.Edin aktivno uz svoju porodicu  provodi sve slobodno vrijeme. Pored hobija, drži stručna predavanja a posebno ističe vezu liječnika iz KB koji već nekoliko posljednjih godina učestvuju na stručnim simpozijima o ratnoj bolnici u Vukovaru.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING