INFO

  • REIS KAVAZOVIĆ: OTROV ĆE JOŠ DUGO KRUŽITI, ALI ŽIVOT SE OBNAVLJA I ISTINA RAZGONI TAMU NAD SREBRENICOM
  • INSAN SE NAVIKNE NA SVE: JEDNA OD BROJNIH SREBRENIČKIH PRIČA O ŽIVOTU U SAMOĆI I SJEĆANJIMA
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 316 ZARAŽENIH ZA 24 SATA, NAJVIŠE U TUZLANSKOM I KANTONU SARAJEVO
  • ŽENE U CRNOM U POTOČARIMA: BROJNI GRAĐANI SRBIJE SE NE SLAŽU S PORICANJEM GENOCIDA
  • BIHAĆ: ISKRENA I EMOTIVNA PORUKA MIRA I PODRŠKE SREBRENIČANIMA
  • INICIJATIVA ŽENA IZ ZEMALJA REGIONA KONTRA ZLOČINA: SUD I JAVNA OSUDA ZA SVAKI OBLIK NASILJA
  • 11. JULI U MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI: PORUKE SUOSJEĆANJA, MIRA I PRAVDE
  • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ MOGUĆU KIŠU
  • BOSANSKA KRUPA: OBILJEŽENA GODIŠNJICA HEROJSKE BITKE ZA ĆOJLUK
  • DANI PRED 11. JULI: VRIJEME KADA ASIMA ISPRAĆA NA PUT BIJELE CVJETOVE

OD BIHAĆA DO VUKOVARA I NATRAG: DR. EDIN ZUJOVIĆ ČOVJEK S ŠIROKIM INTERESIMA

- Ovog sportistu, radio amatera, čovjeka s širokim interesima, od književnosti do muzike, predanost životnom pozivu, a prije svega ljudskost nagnala je da se iz sigurnog zagrebačkog okruženja kao liječnik dobrovoljac uputi u Vukovar.

OD BIHAĆA DO VUKOVARA I NATRAG: DR. EDIN ZUJOVIĆ ČOVJEK S ŠIROKIM INTERESIMA


BIHAĆ, 2.januara - Da ratne 90-te još uvijek nisu prošlost na prostoru bivše države te su i dalje uzrok političkih razilaženja i pokušaja izjednačavanja krivnje i odgovornosti i u susjednoj R Hrvatskoj, aktuelno je prilikom obilježavanja svake godišnjice pada Vukovara. Svjedok i direktni učesnik tog tragičnog perioda prije 27 godina  je i dr.Edin Zujović koji je u vukovarsku bolnicu stigao kao liječnik dobrovoljac te se nakon pada i logora u Sremskoj Mitrovici razmjenom vratio u Zagreb. Danas  kada je u penziji dio svog slobodnog vremena provodi u prekrasnom ambijentu naselja Ripač u Bihaću.

Una u izmaglici i Ripač utišan snijegom, mjesto su odmora na kojem veći dio godine provodi dr.Edin Zujović sa svojom porodicom. Bihać u kojem je rođen 1952 godine,napušta sa svega godinu dana  zbog  službe roditelja. Cijeli  život proveo je u Zagrebu radeći kao dr. transfuzijske medicine u Klinci za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Nakon odlaska u penziju, konstatno  se  vraća u svoj rodni grad.

Ovog sportistu, radio amatera, čovjeka s širokim interesima, od književnosti do muzike, predanost životnom pozivu, a prije svega ljudskost nagnala je da se iz sigurnog zagrebačkog okruženja kao liječnik dobrovoljac uputi u Vukovar. U neljudskim uvjetima tri mjeseca je u vukovarskoj bolnici zajedno s kolegama i ostalim medicinskim osobljem liječio ranjene branioce i civile. U njihovoj pratnji napustio je razrušeni grad u novembru 1991 godine. Nakon boravka u tranzitnom logoru u Sremskoj Mitrovici biva razmijenjen u Bosanskoj Rači.

Nakon svega  i dalje je važno  pričati o ovim događajima, kako se stradanja nedužnih od Bihaća, Vukovara do Srebrenice ne bi zboravila niti ponovila, smatra dr.Zujović.

Iako u penziji dr.Edin aktivno uz svoju porodicu  provodi sve slobodno vrijeme. Pored hobija, drži stručna predavanja a posebno ističe vezu liječnika iz KB koji već nekoliko posljednjih godina učestvuju na stručnim simpozijima o ratnoj bolnici u Vukovaru.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING