INFO

  • GODIŠNJICA SMRTI MIRSADA CRNKIĆA: KOMANDANT KOJI JE SANJAO POVRATAK U SLOBODNU BOSANSKU KRUPU
  • USK KORONA BILANS: TESTIRANA 84 UZORKA, NOVOZARAŽENE 3 OSOBA
  • DOMAĆI PROGRAMI POMOĆI: ISKORISTITI PROGRAME POMOĆI PODUZETNIŠTVU, POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
  • KB U BIHAĆU: ZDRAVSTVENO STANJE MLAĐE ŽENSKE OSOBE IZ VELIKE KLADUŠE VEOMA TEŠKO
  • BOSANSKA KRUPA: PLANIRANA I OSIGURANA BUDŽETSKA PODRŠKA POLJOPRIVREDI
  • SPORT U DOBA PANDEMIJE: BOLJA PERSPEKTIVA SPORTA JOŠ UVIJEK U POZICIJI NADANJA
  • U VEČERAŠNJEM TV DNEVNIKU: O FEDERALNIM PROGRAMIMA ZAPOŠLJAVANJA GOVORI DIREKTORICA HELENA LONČAR
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME

OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA STRADANJA BOŠNJAKA U STUPNOM DOLU

- Treba se okrenuti budućnosti, ako ne zbog nas, radi naše djece. Prošlost svako na svoj način treba da pogleda i svi koji su krivi da se privedu pravdi, kaže Zdravko Marošević...

 OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA STRADANJA BOŠNJAKA U STUPNOM DOLU

VAREŠ, 23. oktobra - U Stupnom Dolu kod Vareša danas je obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka. U jutro 23.oktobra 1993. pripadnici specijalne jedinice Maturice iz sastava brigade HVO-a Josip ban Jelačić iz Kiseljaka, ubili su 38 civila. Među njima 17 žena i petero djece. Najmlađa ubijena je bila dvoipogodišnja Sabina Likić, a ubijeni su i trogodišnjaci Indira Žutić i Enis Likić.

U ovom stravičnom zločinu 11 osoba su žive zapaljene i izgorjele u jednoj od kuća. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Istog dana, u Varešu je zarobljeno oko 450 muškaraca Bošnjaka, a sedam osoba je ubijeno među kojima i starica Esma koja je imala 80 godina.

Uz obilazak mezarja stradalih u Stupnom Dolu, Pomenićima, Dabravinama, Hodžićima i Budoželju u Varešu, položeno je cvijeće na spomen-česmu.

- Ovu 27. obljetnicu dočekujemo u nekim drugim okolnostima. Mnogi narodi prošli isti put, tešku povijest, imaju tešku prošlost, ali da su se okrenuli i sagledali svoju prošlost, izvinuli se, rekli idemo dalje i danas su te zemlje sretne i njihovi mladi idu u bolju budućnost. Gdje smo mi danas. Još uvijek se bavimo prošlošću, još uvijek smo zarobljeni zato što nam je teško priznati ono što je bilo. Treba se okrenuti budućnosti, ako ne zbog nas, radi naše djece. Moja poruka je da se okrenemo budućnosti, a prošlost svako na svoj način da pogleda i svi oni koji su krivi da se privedu pravdi. Samo takav način nam osigurava bolju budućnost. Dok sami sebe ne pogledamo i priznamo, nisam siguran da ćemo dočekati bilo šta bolje u našoj prelijepoj državi, kazao je Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, rekao je da je došao odati počast žrtvama jednog strašnog zla, jednog strašnog zločina, a da je, nažalost, cijela Bosna i Hercegovina, pokrivena ovakvim mjestima - mjestima gdje su nevini ljudi platili glavom samo zbog toga što se drugačije zovu ili drugom Bogu mole. Prema njegovim riječima, ono što se desilo u Stupnom Dolu, je strašno. Naglasio je da je fašizam ubijati starce, djecu, žene, nevine ljude, bilo kome da se to radi.

- Zbog pandemije koronavirusa obustavili smo većinu aktivnosti, od akademije, memorijalnog turnira, do marša mira. Sveli smo samo na program koji se obilježava na dan stradanja. Nisam se nadao da će doći ovoliko naroda. Možemo samo zaželjeti da se ovako nešto što je bilo 23. oktobra 1993. godine u Stupnom Dolu nikad i nikom ne desi. Mi moramo u Varešu živjeti zajedno. Suživot mora postojati i u Varešu i u našoj domovini Bosni i Hercegovini. Volio bi da se naša omladina druži, da ne bude više nikad rata, istakao je Emir Likić, predsjednik Mjesne zajednice Stupni Do.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING