INFO

  • BORUT PAHOR U RADNOJ POSJETI BIH: SLOVENIJA JE SAVEZNIK PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN
  • SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH
  • USK: PRVE DOZE VAKCINA PROIZVOĐAČA ASTRA ZENECA OČEKUJU SE U PONEDJELJAK
  • KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: OSMI MART POD NADZOROM, ZAŠTITA ZDRAVLJA U IMPERATIVU
  • SUD BIH ODREDIO PRITVOR DARKU ELEZU DO MJESEC DANA
  • USK: POSLUŠATI RIJEČ STRUKE O NACRTU ZAKONA O PRAVOBRANILAŠTVU
  • NK JEDINSTVO – NAKON KVALITETNIH PRIPREMA OTVARAJU ŠESNAESTO KOLO PRVE LIGE FEDERACIJE BIH
  • TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH: USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA U CILJU UNAPREĐENJA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA
  • BIH: REGISTROVAN 621 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULO 28 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA RUŠENJA STAROG MOSTA: SIRENA ZA UZBUNU, LJILJANI U NERETVI I SKOK BEZ APLAUZA

- Na obilježavanju veliki broj mostarskih osnovaca...

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA RUŠENJA STAROG MOSTA: SIRENA ZA UZBUNU, LJILJANI U NERETVI I SKOK BEZ APLAUZA


MOSTAR, 9. novembra - Uz simboličnu sirenu opasnosti, stotine ljiljana koje su u Neretvu spustili mostarski osnovci i skok hrabrog Jasmina Krese, koji nije ispraćen aplauzom, na Starom mostu je obilježena 26. godišnjica rušenja ovog vrijednog simbola Grada Mostara i države Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju je bez obzira na veliko nevrijeme prisustvovao veliki broj građana, među njima i značajan broj djece, koja su do mosta defilovala sa zastavama Bosne i Hercegovine. Uspomene za tužni deveti novembarski dan 1993. nerado evocira Ramiz Tiro. Razloga su dva. Prvi je razočarenje zbog vijesti o rušenju, a drugi činjenica da ju je dočekao na Heliodormu, kao logoraš. Nije znao ni šta je sa njegovim najmilijim u tom času.

- Znali smo da dva tenka koja smo viđali na Heliodromu granatiraju ovaj dio grada i zbog toga su se "prevrtali" naši prazni stomaci. Neko je tog dana došao i rekao: "Srušili su Stari most". Skoro svi smo plakali. Kao da smo ostali bez nekoga svog. Ipak su tu ostali dani djetinjstva i mladosti. Kasnije sam na prinudnom radu sa brda Hum vidio ostatke mosta. Tada mi je bilo još teže, prisjetio se Tiro.

Sretan je što je simbol grada ponovo tu - na istom mjestu sagrađen od istog kamena.

- Vratio se Stari i sve se polako vraća. On je simbol povezivanja i praštanja. On je simbol zajedništva. Svi mostovi su simboli slobode, pa i ovaj naš. On znači - suživot, kazao je Tiro.

Skočiti danas sa Starog mosta bila je svojevrsna hrabrost. Na taj se čin odlučio skakač Jasmin Kreso.

- Emocije su i kod mene pomiješane i mogu reći da je ovo najdraži i ujedno najteži skok za mene. Volio bih da je neki drugi povod. Pomolio sam se za sreću i za sve skakače koji danas nisu sa nama, odnosno za sve branioce grada koji su dali živote za našu slobodu. I da su ćuskije padale, ja bih skočio. Skakao sam i u težim uslovima, rekao je.

I današnji događaj organizovao je Klub skakača Mostari. Tako će biti dok je kluba i mosta, poručio je Saša Oručević. Sjećanje na najtužniji dan se ne smije izbrisati.

- Poruka sa ovog mjesta da se nikada nigdje na svijetu ne ponovi nešto što se nama dogodilo tog 9. novembra 1993. To je ujedno najcrnji dan u historiji ovog grada, izjavio je Oručević.

Stari most je UNESCO-va svjetska baština, a 1566. kada je sagrađen (za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog), bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Graditelj je bio Mimar Hajrudin. Nakon što je rekonstruisan i potpuno obnovljen godinu kasnije je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING