INFO

 • ASTRAZENEKA NIJE PRVI IZBOR GRAĐANA USK - SAMO U JEDNOJ SEDMICI VRAĆENO VIŠE HILJADA DOZA
 • DRAMATIČAN TREND U BIH: MANJE ROĐENIH I ZNATNO VIŠE UMRLIH NEGO PROŠLE GODINE
 • KORONA BILANS U BIH: 324 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULO 39 OSOBA
 • SREBRENICA: OBILJEŽENA 18. GODIŠNJICA OTVARANJA MEMORIJALNOG CENTRA POTOČARI
 • TURISTIČKA SEZONA U USK USPJEŠNIJA OD PREDHODNE
 • KORONAVIRUS: PO JEDNO ODJELJENJE IZ TRI BIHAĆKE ŠKOLE U IZOLACIJI
 • USK KORONA BILANS: 32 NOVOZARAŽENE OSOBE I 2 SMRTNA ISHODA
 • USK DANAS AKTUELNO: IZDVOJILI SMO...
 • PROTESTI UPOSLENIKA DRŽAVNIH INSTITUCIJA BIH: NEMOGUĆE JE ŽIVJETI OD 475 KM
 • 'TED LASSO', 'THE CROWN' I 'QUEEN'S GAMBIT' OSVOJILI GLAVNE EMMY NAGRADE
 • MIGRANTI U NJEMAČKOJ TRAŽE PRAVO GLASA NA OPŠTIM IZBORIMA

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA RUŠENJA STAROG MOSTA: SIRENA ZA UZBUNU, LJILJANI U NERETVI I SKOK BEZ APLAUZA

- Na obilježavanju veliki broj mostarskih osnovaca...

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA RUŠENJA STAROG MOSTA: SIRENA ZA UZBUNU, LJILJANI U NERETVI I SKOK BEZ APLAUZA


MOSTAR, 9. novembra - Uz simboličnu sirenu opasnosti, stotine ljiljana koje su u Neretvu spustili mostarski osnovci i skok hrabrog Jasmina Krese, koji nije ispraćen aplauzom, na Starom mostu je obilježena 26. godišnjica rušenja ovog vrijednog simbola Grada Mostara i države Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju je bez obzira na veliko nevrijeme prisustvovao veliki broj građana, među njima i značajan broj djece, koja su do mosta defilovala sa zastavama Bosne i Hercegovine. Uspomene za tužni deveti novembarski dan 1993. nerado evocira Ramiz Tiro. Razloga su dva. Prvi je razočarenje zbog vijesti o rušenju, a drugi činjenica da ju je dočekao na Heliodormu, kao logoraš. Nije znao ni šta je sa njegovim najmilijim u tom času.

- Znali smo da dva tenka koja smo viđali na Heliodromu granatiraju ovaj dio grada i zbog toga su se "prevrtali" naši prazni stomaci. Neko je tog dana došao i rekao: "Srušili su Stari most". Skoro svi smo plakali. Kao da smo ostali bez nekoga svog. Ipak su tu ostali dani djetinjstva i mladosti. Kasnije sam na prinudnom radu sa brda Hum vidio ostatke mosta. Tada mi je bilo još teže, prisjetio se Tiro.

Sretan je što je simbol grada ponovo tu - na istom mjestu sagrađen od istog kamena.

- Vratio se Stari i sve se polako vraća. On je simbol povezivanja i praštanja. On je simbol zajedništva. Svi mostovi su simboli slobode, pa i ovaj naš. On znači - suživot, kazao je Tiro.

Skočiti danas sa Starog mosta bila je svojevrsna hrabrost. Na taj se čin odlučio skakač Jasmin Kreso.

- Emocije su i kod mene pomiješane i mogu reći da je ovo najdraži i ujedno najteži skok za mene. Volio bih da je neki drugi povod. Pomolio sam se za sreću i za sve skakače koji danas nisu sa nama, odnosno za sve branioce grada koji su dali živote za našu slobodu. I da su ćuskije padale, ja bih skočio. Skakao sam i u težim uslovima, rekao je.

I današnji događaj organizovao je Klub skakača Mostari. Tako će biti dok je kluba i mosta, poručio je Saša Oručević. Sjećanje na najtužniji dan se ne smije izbrisati.

- Poruka sa ovog mjesta da se nikada nigdje na svijetu ne ponovi nešto što se nama dogodilo tog 9. novembra 1993. To je ujedno najcrnji dan u historiji ovog grada, izjavio je Oručević.

Stari most je UNESCO-va svjetska baština, a 1566. kada je sagrađen (za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog), bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Graditelj je bio Mimar Hajrudin. Nakon što je rekonstruisan i potpuno obnovljen godinu kasnije je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING