INFO

  • PANDEMIJA KORONAVIRUSA: U DOMU ZDRAVLJA BIHAĆ DESET ZARAŽENIH LJEKARA
  • VEČERAS POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA, KAZALJKE VRATITE SAT UNAZAD
  • NA KORONAVIRUS U BOSNI I HERCEGOVINI POZITIVNO 1.265 OSOBA, 10 PREMINULIH
  • IPF BIHAĆ: MIGRACIJE U SAVREMENOM DOBU - UZROCI I POSLJEDICE
  • POKRENUT PRVI SERIJSKI PODCAST NA ENGLESKOM JEZIKU O GENOCIDU U BIH

OBILJEŽENA 17.GODIŠNJICA OD OTVARANJA MEMORIJALNOG CENTRA POTOČARI

- U Memorijalnom centru Potočari 2003. godine počeo je prvi ukop žrtava genocida...

OBILJEŽENA 17.GODIŠNJICA OD OTVARANJA MEMORIJALNOG CENTRA POTOČARI

SREBRENICA/POTOČARI, 20. septembra - U Memorijalnom centru Potočari danas je obilježena 17.godišnjica od kada je bivši američki predsjednik Bill Clinton zvanično otvorio Memorijalni centar Srebrenica - Potočari spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995.godine.

Cvijeće na spomen obilježja su položile  članice Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica - Žepa", Udruženja "Žene Podrinja", Udruženja " Žene Srebrenice" kao i Udruženja " Srebreničke majke", bošnjački predstavnici u lokalnoj vlasti Opštine Srebrenica i predstavnici kancelarije OHR-a u BiH.

Predsjednica Udruženja " Pokret majki enklava Srebrenica - Žepa" Munira Subašić za Fenu je kazala da je na današnji dan prije 17.godina poslana poruka majki Srebrenice da se u Srebrenici desio genocid.

- Ovaj Memorijalni centar nama mnogo znači i opomena da se ne ponovi genocid i da se nikad ne zaboravi - kazala je Subašić.

U Memorijalnom centru Potočari 2003.godine počeo je prvi ukop žrtava genocida, te godine klanjane su tri dženaze i obavljen ukop za 969 žrtava genocida.

Od tada do danas klanjano je dvadeset kolektivnih dženaza i obavljen ukop 6.652 žrtava genocida. Ukopane žrtve genocide pronađene su na preko 150 različitih lokacija od toga 77 masovnih grobnica.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari najmlađa ukopana žrtva je novorođenče Fatima Muhić, a najstarija žrtva Šaha Izmirlić je imala u vrijeme ubistva 94 godine.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING