INFO

  • PRIPREME ZA CIJEPLJENJE PROTIV COVID-19 U USK: PREDNOST ĆE IMATI ZDRAVSTVENI RADNICI
  • VREMENSKA: U VEĆEM DIJELU BIH SUTRA ĆE PREOVLADAVATI UMJERENA OBLAČNOST
  • LIPA U PRIVIDNOJ ZIMSKOJ IDILI: U POSTEPENOM NAVIKAVANJU NA OVDAŠNJE PRILIKE PUNE SE SMJEŠTAJNI KAPACITETI ŠATORSKOG NASELJA
  • PREDSTAVNICI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: KANTONI U FBIH SPREMNI ZA AKTIVNOSTI VAKCINACIJE PROTIV COVID-19
  • SARAJEVO: MINISTAR KOŠARAC RAZGOVARAO S ENTITETSKIM MINISTRIMA POLJOPRIVREDE
  • HUMANOST IZNAD SVEGA: BIHAĆKI CRVENI KRIŽ SA SLUŽBOM ZA TRANSFUZIOLOGIJU KANTONALNE BOLNICE U AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
  • MUSTAFA RUŽNIĆ, PREMIJER USK-A: PREDSJEDNIŠTVO BIH HITNO MORA ODREDITI MIGRANTSKU KVOTU

O ČEMU ĆETE ĆASKATI AKO ODETE U GOSTE KOD KRALJEVSKE PORODICE

- Djeluje da su članovi kraljevske porodice i visoki zvaničnici eksperti u vođenju razgovora, ali da li je to zaista tako?

O ČEMU ĆETE ĆASKATI AKO ODETE U GOSTE KOD KRALJEVSKE PORODICE

LONDON, 16. juna - Zamislite scenu u kojoj Filip Mej, suprug britanske premijerke i Melanija Tramp, prva dama Amerike organizuju zabavu u bašti zgrade u ulici Dauning broj 10, ili vojvotkinju od Kembridža i američkog ministra finansija kako čavrljaju u šetnji kroz Bakingemsku palatu.

Mnogi se pitaju - o čemu bi oni mogli da pričaju?

Koliko god ovakvo „uparivanje" djelovalo čudno, sve je unapred vrlo pažljivo isplanirano. Tradicija je da britanska kraljica sjedi pored šefa države, isto pravilo primjenjuje se i na supružnike.

Ali ostale parove kroz dogovor određuju predstavnici palate, ambasade zemlje odakle je državnik koji dolazi u posjetu i britanske vlade, kaže Danijela Relf, BBC novinarka koja prati kraljevsku porodicu.

Ona objašnjava da se ovakvi rasporedi uglavnom prave na osnovu statusa neke osobe.

Tokom nedavne posjete američkog predsednika Donalda Trampa je možda djelovalo čudno što mlađi članovi britanske kraljevske porodice nisu sjedili pored dece Donalda Trampa, dok se „uparivanje" princa Vilijama i premijerke možda smatralo prikladnijim.

„Jasno je da je, ako gledamo zajednička interesovanja i godine, moglo da bude i interesantnijih razgovora da su Kejt i Vilijam shedili pored Ivanke ili Džareda.

„Ali Vilijam će jednog dana biti kralj, tako da je bilo odgovarajuće da se nađe pored nekog od najviših zvaničnika", objašnjava Relf.

Ovakav način planiranja može da dovede do nekih čudnih situacija. Šta je, onda, najvažnije kada želite da natjerate na razgovor ljude koji nemaju mnogo toga zajedničkog?

Džudi Eps, stručnjakinja za komunikaciju i autorka knjige Umjetnost razgovora, kaže da je najvažnije da se ljudi drže „sigurnih tema" i izbjegavaju pitanja lične prirode, makar na početku.

„Počnite sa najosnovnijim stvarima, sa pitanjem kako je vaš sagovornik putovao.

„Možda ovo djeluje dosadno, ali je apsolutno prikladno za početak. Onda možete da pitate tu osobu da vam kaže nešto o sebi, kako voli da provodi vrijeme, na primjer", objašnjava Eps.

„Ponekad na taj način možete da saznate informaciju koja će vam pomoći da skrenete razgovor ka nekom zajedničkom interesovanju".

Članovi kraljevske porodice su možda stručnjaci u tom ćaskanju, ali BBC novinarka, kaže da svi od Forin ofisa dobijaju određena uputstva o bezbednim temama za razgovor.

To, međutim, ne znači svi redom bježe od tema koje su kontroverzne.

Predsednik Tramp je u emisiji Dobro jutro, Britanijo na televiziji ITV rekao da je sa princom od Velsa razgovarao o tome kako na različit način vide pitanje klimatskih promena.

Ipak, Relf kaže da članovi kraljevske porodice obično izbjegavaju razgovore o politici.

„Bila bih zapanjena da je princ Čarls rekao šta misli o Bregzitu", navela je ona. Članovi kraljevske porodice obično izbjegavaju razgovore o politici.

Sposobnost izbjegavanja opasnih tema dosta govori koliko su se prisutni pripremali za određeni razgovor, navodi Džudi Eps.

„Može da bude nezgodno kada vaš sagovornik pokrene tešku temu o kojoj se ne slažete, ali probajte da zadržite svoj pravac", ističe Eps.

Nekada je korisno da skrenete sa teme. Možete da prokomentarišete, na primer, kako izgleda okruženje u kojem se nalazite. Govor tijela je često jednako važan kao i ono o čemu pričate.

„Dok god imate normalan odnos sa sagovornikom, uz osmijeh i kontakt očima, možete da izbjegnete neprijatnosti", kaže ona.

„Onda vam je lakše, šta god da kažete ili ne kažete". Eps navodi i da je lakše kada vas opusti držanje sagovornika.

BBC novinarka Relf kaže da djeluje da je raspoloženje tokom Trampove posete bilo dobro, odnosno da sve prošlo u redu, postoje slučajevi koje je opisala kao „košmare".

„Jezička barijere može da predstavlja ozbiljan problem", tvrdi ona i dodaje da je to bio slučaj 2015. tokom posjete Si Đinpinga, kineskog predsjednika.

U medijima se čak pojavio i snimak na kojem se čuje britanska kraljica kako kaže da su tokom posjete kineski zvaničnici bili veoma neprijatni prema britanskom ambasadoru u toj zemlji.

Neke osobe ne umiju da ćaskaju. Gospodin Mej i gospođa Tramp djeluju kao veoma različite ličnosti, ali prijem u bašti koji su organizovali, dok su njihovi supružnici imali sastanak, otklonio je moguće neprijatnosti.

Relf tvrdi i da je ovaj događaj osmišljen kako bi malo opustio prvu damu Amerike.

„Vidi se da joj ćaskanje baš i ne ide. Ali jasno je da se osjeća znatno prijatnije kada je u društvu djece i mladih".

Zvanične posjete često izgledaju izvještačeno, ali je u ovom slučaju sve prošlo iznenađujuće dobro.

„To je lijepa stvar ovakvih posjeta - vidite kako međusobno komuniciraju veoma različite osobe", zaključila je Relf.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING