INFO

 • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
 • DILEMA U VLADI FBIH KAKO PODIJELITI 100 MILIONA IZ KORONA 2: SVIMA ILI SAMO POGOĐENIM
 • ZMAJEVI PROTIV SJEVERNE IRSKE IGRAJU PRED NAVIJAČIMA
 • KB BIHAĆ: TRI POVRIJEĐENA MIGRANTNA U ŠOK SOBI, SEDAM NA ODJELU KIRURGIJE / IZJAVA NAČELNICE CUM-A
 • USK: OD POSLJEDICA KORONAVIRUSA PREMINULA JEDNA OSOBA
 • KEVLJANI KOD PRIJEDORA: SAHRANIO KUĆU KAKO SE SAHRANJUJU LJUDI
 • RUŽIČASTI OKTOBAR: ČLANICE UDRUŽENJA RENESANSA UKAZALE NA PORAST BROJA OBOLJELIH ŽENA OD KANCERA DOJKE
 • KULTURNO-HISTORIJSKO NASLIJEĐE: USPJEŠNO APLICIRAN PROJEKT OBNOVE I REVITALIZACIJE TURBE MAUZOLEJA
 • PORUKA IZ AMBASADE SAD: IZBORNI PROCES SE MORA SAČUVATI OD SVIH NEREGULARNOSTI
 • VIJEĆE MINISTARA BIH: OKO 14,5 MILIONA KM ZA EKONOMSKE ŠTETE U ZDRAVSTVU TOKOM PANDEMIJE
 • CAZIN: JAVNOM TRIBINOM PRIGODNO OBILJEŽEN EVROPSKI DAN DONIRANJA ORGANA

NOVO SVJETSKO ČUDO NA PLJEŠEVICI

- Zbog trogodišnjeg migrantskog talasa koji ne prestaje, BiH dolazi u opasnost da izgubi bezvizni režim, a državljani BiH već se prilikom putovanja diskriminatorski tretiraju

NOVO SVJETSKO ČUDO NA PLJEŠEVICI

BH/HRVATSK, 15. jula - Bihaćki avijatičari snimili su ovih dana vazdušnu fotografiju Plješevice iznad Bihaća. Gola sječa koju su načinile Hrvatske šume da spriječe navalu ilegalnih migranata u zonu Schengena, prema komentarima na snimak, postaje novo svjetsko čudo jer će se kao i Kineski zid vidjeti i s Mjeseca.
Tako je završena ta priča.

Sramotna sječa

„ Mi smo na vrijeme reagovali na sječu, ali više nikakvih povratnih informacija nemamo. Nebitno je da li je ono granica ili nije, ono je sramota, onako sigurno ne bi napravili na Sljemenu“, kazao nam je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.
On ističe da ovo nije lokalna stvar, nego stvar cijele države, kao i migranti.
" To su stvari isključivo države i mi se tu ne možemo ni miješati. Isključivo Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Ministarstva vanjskih poslova i to oni treba da rješavaju". Šta ćemo mi ovdje, pita se Fazlić.

Iako mnogi u Bihaću komentarišu kako postaju evropska Palestina, gradonačelnik nije rad da se baš ta paralela povlači, ali da je ozbiljno, jeste

Upravo zbog trogodišnjeg migrantskog talasa koji ne prestaje, Bosna i Hercegovina dolazi u opasnost da izgubi bezvizni režim, a državljani BiH već se prilikom putovanja diskriminatorski tretiraju i zbog cijele drame oko koronavirusa.
„ Mi ovdje imamo migrante zato što ih EU prihvata. Dok god oni mogu otići na ovaj način tamo, bez obzira na proceduru kako ih primaju i dokle god se razglednicom mogu javiti kući familijama u Pakistanu da su stigli, eto njih sve više ovamo. Mi smo tu kolateralna šteta, a iz EU nam drže lekcije zbog nečega što oni sami generiraju kao krizu. Prepušteni smo stihiji. Sad kada smo svi u opasnosti za bezvizni režim, odjednom je jasno da to nije samo stvar Bišćana i Krajišnika, nego cijele BiH“, kaže Fazlić.
On se nada da bi to mogao biti okidač za državne organe da počnu nešto raditi jer ispašta cijela država. Međutim, još nije izvršeno imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH, sve samo stoji u mjestu ili propada još dublje.
Otkako je Radončić smijenjen, sve su aktivnosti zamrznute. Dok je bio njegov prethodnik ministar Dragan Mektić, makar se nešto vrtio i radio. Radončić je pogotovo započeo dobre stvari, sad više nema ministra, nema nikakve inicijative. Tim problemom se bavimo samo na lokalnom nivou, premijer Kantona Mustafa Ružnić, komesar policije Mujo Koričić i ja“, kazao nam je Fazlić.

Zabavljeni koronom

A iz dosada viđenog, svako ko bi se i bavio tim pitanjima, okonča ili promijeni karijeru. Što bi Fazlić rekao, “biva kontaminiran”.
I dok su svi zabavljeni koronom, MUP USK-a je u ovoj polovini godine legitimisao 18.460 migranata na ulazu u Kanton. Istovremeno, nikad manje građana BiH nije kao ove godine zbog korone odustalo od putovanja van granice. Rijetki su i dijasporci koji dolaze na godišnje odmore. Na to sve dođe i ova ružnoća ogoljene granice.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING