INFO

  • FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: POTICAJI ZA 18.400 PROIZVOĐAČA
  • BANJA LUKA DOBILA PRVU VOJNU AMBULANTU U BIH
  • ZVANIČNO: TRŽNI CENTRI I UGOSTITELJSKI OBJEKTI U ZATVORENOM PROSTORU MOGU POČETI S RADOM
  • GODIŠNJICA UBISTVA DR.IRFANA LJUBIJANKIĆA I NJEGOVIH SARADNIKA
  • TEGELTIJA: OD 1. JUNA OTVORENA GRANICA ZA GRAĐANE SUSJEDNIH ZEMALJA
  • KORONAVIRUS SE SVE VIŠE ŠIRI TEŠNJOM, REGISTROVANO 19 NOVOZARAŽENIH OSOBA
  • PENZIONERI USK: TRAŽIMO POVEĆANJE PENZIJA I BOLJU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU
  • CJELODNEVNO ZASJEDANJE SKUPŠTINE USK
  • VREMENSKA PROGNOZA: SUTRA ĆE PREOVLADAVATI PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • CAZIN: U MEĐUSOBNOM SUKOBU SMRTNO STRADALA DVA MIGRANTA

NOVE NAREDBE KANTONALNOG ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE UNSKO-SANSKOG KANTONA

- Premijer USK Mustafa Ružnić, koji obavlja funkciju komandanta Kantonalnog štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona sazvao je, danas u Bihaću, sjednicu Štaba na kojoj je analizirana trenutna situacija te donesene nove naredbe

NOVE NAREDBE KANTONALNOG ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE UNSKO-SANSKOG KANTONA

BIHAĆ, 29. marta Jučer je na područje Unsko-sanskog kantona dopremljen dovoljan broj transportnih podloga i briseva za uzimanje uzoraka za testiranje na koronavirus,  te je Krizni štab Ministarstva zdravstva USK  zadužen da iskoordinira pojačan rad na uzimanju uzoraka od osoba koje imaju simptome i bile su u kontaktu sa oboljelim osobama“, kazao je Ružnić.

Kantonalni  štab civilne zaštite donio je i nove naredbe.

Naređuje se Ministarstvu unutrašnjih poslova USK-a i Ministarstvu pravosuđa i uprave USK-a da obezbijede lokaciju za uspostavu izolatorija za osobe koje se ne pridržavaju samoizolacije i zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati. Naređuje se Ministarstvu pravosuđa i uprave USK-a i Ministarstvu unutrašnjih poslova USK-a da propišu interne procedure Upravi policije Unsko-sanskog kantona za postupanje sa ovim  licima.

Naređuje  se gradskim/općinskim štabovima civilne zaštite da zajedno sa institucijama na području gradova/općina i u saradnji sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK-a pripreme i uspostave izolatorije za osoba koje dolaze iz drugih zemalja na područje Unsko-sanskog kantona. Zadužuje se Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK-a da izradi jedinstvene procedure prihvata i boravka ovih lica,  kojima bi bio propisan režim funkcionisanja izolatorija, a naročito: način postupanja i ponašanja, vrijeme boravka, plan ishrane i ostale neophodne radnje i aktivnosti za  funkcionisanje izolatorija.

Sukladno naredbi Federalnog štaba CZ  naređena je zabrana kretanja građanima  u vremenskom periodu od 20:00 do 05:00 sati. Građani na ulici/javnim površinama moraju poštovati epidemiološko-zaštitene mjere (maska, pamučna traka, šal i slično) i socijalnu distancu najmanje 1,5 metar.

Kantonalni štab CZ  izmijenio je i Naredbu  broj: 15-40-4-3326-4/20 od 22.03.2020. godin koja reguliše i radno vrijeme administracije te ona sad glasi: „Radno vrijeme administracije na području Unsko-sanskog kantona reguliše se odlukom rukovodioca organa uprave, upravne organizacije, samostalne uprave i upravne organizacije, javne ustanove, javnog preduzeća i vanbudžetskog fonda“.

Premijer Ružnić, apeluje  na građane Unsko-sanskog kantona da i dalje  primjenjuju preporuke  zdravstvenih stručnjaka i poštuju mjere koje donose Federalni i Kantonalni štab CZ.

Također, zahtijeva da osobe, koja su u samoizolaciji,  poštuju pravila  samoizolacije, a pojedinci koji se ne budu pridržavali pravila samoizolacije i zabrane  kretanja  će biti sankcionisani.

 " Kantonalni štab CZ USK poziva sve  komandante općinskih/ gradskih štabova da provode naredbe Federalnog i Kantonalnog štaba,  te da  u rad štabova pozovu i uključe predstavnike javnih  ustanova i preduzeća, kao i predstavnike: obrazovnog,  kulturnog i vjerskogživota. Pod hitno zahtijevamo imenovanje  štabova Civilne zaštite u mjesnim zajednicama,tamo gdje to nije dosad učinjeno,  i mreže povjerenika koji će biti na usluzi građanima, te da prioritetno  osposobe izolatorije na području svojih općina/gradova. One komandante  općinskih/ gradskih štabova koji ne budu poštovali naredbe Federalnog i Kantonalog štaba CZ   prijavićemo nadležnim institucijama države", kaže Mustafa Ružnić, komandant štaba  CZ USK.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING