INFO

  • OMLADINSKA BANKA BOSANSKA KRUPA: POTPISANO 14 UGOVORA UKUPNE VRIJEDNOSTI 23.924 KM
  • NA TWITTERU BRITANSKI AMBASADOR FIELD ODGOVORIO DODIKU: OD CIJEPANJA BIH NEMA NIŠTA
  • USRED KRIZE OKO SUPER LIGE: U ISTANBULU IZLOŽEN TROFEJ UEFA LIGE PRVAKA
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • TOP PRIČA U SAD-U: REAKCIJE NA PRESUDU ZA UBISTVO GEORGEA FLOYDA
  • SUĐENJE NOVALIĆU I DRUGIMA: KAKO JE NASTAO PLAN NA OSNOVU KOJEG SU NABAVLJENI RESPIRATORI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • PREDSJEDNIK JUVENTUSA: SUPERLIGA NE MOŽE DA NASTAVI DALJE POSLIJE ODLASKA ENGLESKIH KLUBOVA
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA

NOVA STUDIJA: TOPLIJE MORE NA ARKTIKU DONOSI SNIJEG I TALASE HLADNOĆE U EVROPI

- Sjeverni ledeni okean, koji zbog globalnog zagrijavanja gubi zamrznuti prekrivač, direktno doprinosi jačim snježnim padavinama u Evropi, kakve su bile 2018. godine kada se desio ledeni val nazvan "Zvijer s Istoka", navedeno je u objavljenoj studiji

NOVA STUDIJA: TOPLIJE MORE NA ARKTIKU DONOSI SNIJEG I TALASE HLADNOĆE U EVROPI

ISTRAŽIVANJA, 3. aprila - Taj val koji je paralizirao veći dio sjeverne Evrope, u februaru i martu 2018., koštao je više od milijardu eura dnevno samo Veliku Britaniju.

Prema studiji objavljenoj u časopisu "Nature Geoscience", te velike snježne oluje bile su direktna posljedica "abnormalno toplih" voda u Barencovom moru, koje je nekoliko sedmica prije tog fenomena ostalo bez leda na oko 60 posto svoje površine.

Taj ledeni talas je u Velikoj Britaniji nazvan "Zvijer s Istoka", u Švedskoj "Snježni top", a u Francuskoj fenomen "Moskva-Pariz".

U studiji se zaključuje da će Barencovo more bez leda biti glavni izvor vlage za kontinentalnu Evropu i da će biti uzrok obilnih kiša ili snježnih padavina, a to će utjecati na infrastrukturu i saobraćaj.

"To će značiti poremećaj u snabdijevanju hranom i gorivom te uništavanje usjeva. Možda djeluje čudno da zagrijavanje Sjevernog ledenog okeana uzrokuje više snijega u Evropi, ali priroda je složena i ono što se dešava na Arktiku, ne ostaje samo na Arktiku", upozorava se u studiji koju je vodila Hannah Bailey s Univerziteta Ulu u Finskoj.

Prema proračunu istraživača, iz tog mora je isparilo 140 gigatgona vode, od koje je nastalo 88 posto vlage koja je kao snijeg pala u Evropi, piše Barrons.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING