INFO

  • CAZIN: ISKUSTVENO POTVRĐENO DA JE INFRASTRUKTURA PREDUSLOV RAZVOJA LOKALNE SAMOUPRAVE
  • U USK REKORDAN BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: POTVRĐENA JE ZARAZA U 78 UZORAKA KOJI SU TESTIRANI
  • SANSKI MOST: SITUACIJA SA KORONAVIRUSOM JOŠ UVIJEK POD KONTROLOM
  • BOSANSKA KRUPA: PRIGODNO OBILJEŽENA GODIŠNJICA BITKE ZA MOSTOBRAN
  • BIHAĆ: UPRILIČENO STRUČNO PREDAVANJE O MODELU TURIZMA I UGOSTITELJSTVA U NOVOJ NORMALNOSTI
  • NAJAVLJUJEMO: U VEČERAŠNJEM TV DNEVNIKU SA ŠEJLOM ŠARIĆ, KOORDINATORICOM GRUPE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE
  • VREMENSKA: PRVI NOVEMBARSKI DAN U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO SUNČAN
  • SVJETSKI DAN ŠTEDNJE: U BIH UKUPNI GRAĐANSKI DEPOZITI U KOMERCIJALNIM BANKAMA IZNOSE 13,35 MILIJARDI MARAKA
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 1.912 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULE JOŠ 22 OSOBE

LEJLETUl - REGAIB: NOĆ ŽELJA

- Večeras se obilježava Lejletul-regaib, u islamu poznata kao noć želja, nade i ibadeta. Lejletul-regaib prva je od tri odabrane noći koje najavljuju dolazak ramazana i smatra se odabranim trenutkom u kojem se ispunjavaju želje, molbe i nadanja. Muslimani u svijetu, kao i u Bosni i Hercegovini ovu noć obilježavaju prigodnim vjerskim aktivnostima

LEJLETUl - REGAIB: NOĆ ŽELJA

SVIJET ISLAMA, 07. marta - Muslimani u svijetu  30. džumade-l-uhra 1440. god.., odnosno 7. marta 2019. godine, s akšam-namazom, dočekali su prvu u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili kod nas poznatu kao Noć želja.

Ova odabrana noć obiljelježava se uoči prvog petka u mjesecu redžebu. Lejletul-regaib prva je od tri odabrane noći koje najavljuju dolazak ramazana i smatra se odabranim trenutkom u kojem se ispunjavaju želje, molbe i nadanja.

Kod muslimana postoje 4 mubarek noći, koje su prema Kur’anskim ajetima i hadisima Božijeg poslanika Muhammeda a.s. vrednije u odnosu na ostale noći.To su; Lejletur – regaib, Lejletul – miradž, Lejletul- berat i Lejletul – kadr. Lejletur-regaib je poznata kao “Noć želja”.

Ova noć se obilježava kao noć u kojoj je nagoviješten dolazak posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s... To je noć u kojoj je Amina, majka Allahovog Poslanika a.s., zanijela Muhammeda, a.s. Lejletu-r-regaib jedna je od odabranih noći, a po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku. Lejletu-r-regaib je i noć dova, želja i nade. Imajući na umu da je dova Allahu, dž. š., bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje; u noći Lejletu-r-regaiba muslimani molitvama  nastoje dokučiti  Allahovu milost, blagodat i bereket.

Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orjentaciju i islamsku ravnotežu između duhovnog i materijalnog. U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vijesnici nadolazećim danima  ramazana.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING