INFO

  • BH. PRIRODNI PRIRAŠTAJ: NATALITET U DEBELOM MINUSU, MORTALITET U UZLAZNOJ PUTANJI
  • BH. FENOMEN: POJEDINCI U BIH GODINAMA NELEGALNO IZNAJMLJUJU STANOVE MIGRANTIMA, NADLEŽNI NEMAJU RJEŠENJE
  • DR. ALEMKA MARKOTIĆ UPOZORAVA KADA MOŽEMO OČEKIVATI 4 VAL KORONAVIRUSA: NAJVIŠE OBOLIJEVAJU OSOBE IZMEĐU 50 I 60 GODINA
  • SAD: NEKOLIKO HILJADA LJUDI NA PROTESTIMA PODRŠKE PALESTINI
  • USK: TESTIRANA 193 UZORKA, 4 NOVOZARAŽENE OSOBE
  • BICIKLISTI SU UNI ZA ROĐENDAN VOZILI ZAHTJEVU RUTU DUGU OKO ŠEZDESET I ČETIRI KILOMETRA
  • NOVI ZAKON O RADU POOŠTRIO PROPISANE MJERE ALI I PREDVIĐENE KAZNE ZA POSLODAVCE
  • BH. KORONA BILANS: U BOSNI I HERCEGOVINI 106 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULA 31 OSOBA
  • NETANYAHU SE ZAHVALIO BIH NAKON ČEGA JE REAGIRAO DŽAFEROVIĆ NEGIRAJUĆI BILO KAKVU PODRŠKU UBIJANJU NEDUŽNIH CIVILA U GAZI

NJEMAČKI SREDNJOŠKOLCI SE ŽALE NA TEŽAK ISPIT IZ ENGLESKOG JEZIKA

- Srednjoškolci jugozapadne pokrajine Baden-Wuerttemberg su do nedjelje prikupili gotovo 36.000 potpisa, iako je samo 33.500 učenika polagalo test prošlog mjeseca

NJEMAČKI SREDNJOŠKOLCI SE ŽALE NA TEŽAK ISPIT IZ ENGLESKOG JEZIKA

BERLIN, 6. maja - Njemački srednjoškolci prikupili su desetine hiljada potpisa u online peticiji, u kojoj su se žalili na "nepravedan" završni ispit iz engleskog jezika, navodeći da je test teži u odnosu na ranije godine, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Srednjoškolci jugozapadne pokrajine Baden-Wuerttemberg su do nedjelje prikupili gotovo 36.000 potpisa, iako je samo 33.500 učenika polagalo test prošlog mjeseca. 

Oni su se žalili da su odlomci iz romana "Call it Sleep" iz 1934. godine, američkog autora Henryja Rotha, preteški i nejasni za analiziranje, te su zatražili da ocjenjivanje ove godine bude blaže. 

Polaganje završnog ispita, poznatog kao "Abitur" je uslov za upis studenata fakultete u Njemačkoj. Jedino učenici s odličnim uspjehom i dobrim rezultatima na završnom ispitu mogu steći uslov za upis na najteže fakultete poput medicinskog.

Online peticija je izavala brojne reakcije, a oglasio se i pokrajinski guverner Winfried Kretchmann koji nije pokazao veliko razumijevanje prema učenicima. 

"Ne postoji pravo na jednostavan Abitur. Želite ga, ali nemate pravo na njega", rekao je Kretchmann. 

Kretchmann je priznao da je njegovo poznavanje engleskog jezika nedovoljno da bi procijenio da li je sporni tekst pretežak. 

Državno ministarstvo obrazovanja zatražilo je od nezavisnih stručnjaka da evaluiraju ispit, a oni su konstatovali da je on prikladan.

Vlasti su navele da su učenici istočne njemačke pokrajine Mecklenburg-Zapadna Pomeranija morali analizirati isti tekst i da se nisu žalili zbog toga. 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING