INFO

  • IPF U BIHAĆU: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE 'TRINAEST MLADOMUSLIMANSKIH ŠEHIDA' AUTORA PROF. DR. ISMETA KASUMAGIĆA
  • GRMUŠA: U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI JEDNO LICE POGINULO, DVA LICA SA LAKŠIM TJELESNIM POVREDAMA
  • DIASPORA INVEST: DA LI JE BH DIJASPORA ZAINTERESIRANA ZA INVESTIRANJE U SVOJU DOMOVINU???
  • CAZIN: PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK CENTRA ZA RAZVOJ INKLUZIVNIH PRAKSI
  • BOSANSKA KRUPA: PREDSTAVLJENI USPJEŠNO REALIZIRANI PROJEKTI OMLADINSKE BANKE I PARTNERA
  • USK KORONA BILANS: U PROTEKLA 24 SATA 28 NOVOZARAŽENIH OSOBA, JEDAN SMRTNI ISHOD
  • USK NA KRAJU DRŽAVE: OBIM POLICIJSKIH OBAVEZA PORASTAO, ALI NE I FINANSIJSKI PRILIV PO OSNOVU POVEĆANOG ANGAŽMANA
  • REAKCIJA OO SDA VELIKA KLADUŠA NA IZJAVU RAZIMA HALKIĆA, PREDSJEDNIKA SDP BIH USK-A
  • BIHAĆ: ODRŽANA PROMOCIJA NAUČNO-ISTRAŽIVAČKOG DJELA 'DISKURS O BOSANSTVU', AUTORA SENADINA LAVIĆA
  • KASNI LI BIH S NOVIM MJERAMA: PANDEMIJA JE JOŠ U ZAMAHU, A 'OMIKRON SOJ' NAM DOLAZI...

NJEMAČKA OD BRISELA ZATRAŽILA PRIJEDLOG SANKCIJA PROTIV ZVANIČNIKA RS-A, MAĐARSKA PROTIV

- Njemačka je u organima Evropske unije pokrenula pitanje sankcija protiv zvaničnika Republike Srpske koji ugrožavaju Dejtonski sporazum, saznaje Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu.

NJEMAČKA OD BRISELA ZATRAŽILA PRIJEDLOG SANKCIJA PROTIV ZVANIČNIKA RS-A, MAĐARSKA PROTIV

BERLIN, 17. novembra - Kako je potvrđeno za RSE, Njemačka je zatražila od evropske službe za vanjske poslove (EEAS) da izradi dokument sa prijedlozima o sankcijama protiv zvaničnika ovog bh. entiteta.

O tom pitanju se raspravljalo na sastanku političkog i sigurnosnog komiteta EU, na nivou ambasadora država članica EU koji je održan u srijedu, 17. novembra. Inicijativu, kako je potvrđeno za RSE, snažno podržava i isti dokument zvanično traži i Češka.

Međutim, više izvora RSE sa ovog sastanka je potvrdilo da je takva inicijativa naišla na oštri otpor Mađarske.

Mađarski premijer Viktor Orban se 6. novembra sastao sa članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom. Sastali su se u, kako je navedeno, "prijateljskoj posjeti" organizovanoj u Laktašima, nekih dvjestotinjak kilometara sjeverno od glavnog grada Sarajeva, koji Orban nikada nije zvanično posjetio.

Inače, izrada papira o opcijama za sankcije koju treba da obavi EEAS je redovna procedura koja se mora ispoštovati kada se na nivou EU pokreće pitanje sankcija protiv jedne zemlje ili entiteta.

Priprema ovog papira u proceduralnom smislu ne zahtjeva jednoglasnost država članica EU. Međutim, kako su objasnili diplomatski izvori, Evropska služba za vanjske poslove, bi radije imala podršku svih članica kako bi izašla sa dokumentom i prijedlozima. To je poželjno jer se smatra da, ako ne postoji saglasnost u ovoj početnoj fazi, onda je to već indikacija u kojem pravcu bi išla rasprava o sankcijama na višim nivoima EU, uključujući i ministre.

Odluka o sankcijama se donosi konsenzusom svih država članica EU.

EU je još 21. marta 2011. godine usvojila okvir koji bi omogućio uvođenje restriktivnih mjera protiv određenih fizičkih i pravnih lica čije aktivnosti narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je da sankcijama budu obuhvaćene i osobe koje "ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju" ili podrivaju Dejtonsko-pariški opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse.

Radi se načelno o praznoj listi u kojoj bi se dodavala imena, u slučaju da to odluči EU.

- Ako se usaglasimo, na prvom mjestu te liste će biti ime Milorada Dodika - rekao je za RSE jedan visoki zvaničnik EU.

Mada iz EU nema naznaka na koga bi se evenutalne sankcije mogle odnositi, njemačka inicijativa dolazi u trenutku nakon učestale retorike otcijepljenja lidera vodeće partije bosanskih Srba i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dodik prijeti da će se povući iz institucija na državnom nivou, uključujući zajedničko pravosuđe, vojsku i poresku administraciju. On je odbacio međunarodnu zabrinutost da bi takav plan mogao da izazove ponovni sukob u etnički podjeljenoj balkanskoj državi, u kojoj je prije 26 godina okončan rat u kom je stradalo oko sto hiljada ljudi.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING