INFO

  • FUTSAL - BIH ŽELI DRUGIM TRIJUMFOM PROTIV SRBIJE OKONČATI KVALIFIKACIJE ZA EURO
  • DANAS ĆE U BOSNI PREOVLADAVATI PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • RAČUN KANTONALNE BOLNICE U BIHAĆU PRIVREMENO ODBLOKIRAN
  • IZ DNEVNIKA IZDVAJAMO: RAZGOVOR S DR. MUAMEROM KHUDEIROM, EPIDEMIOLOGOM U DOMU ZDRAVLJA CAZIN
  • KRIZNI ŠTAB: POLICIJSKI SAT U FBIH I NAREDNIH SEDAM DANA OD 21 DO PET SATI
  • USK : OD COVID-A 19 PREMINULO DEVET OSOBA
  • ZAVRŠENA VAKCINACIJA UPOSLENIKA KANTONALNE BOLNICE U BIHAĆU

NJEMAČKA: LOCKDOWN DO 18. APRILA, ZA USKRS STROGA OGRANIČENJA

- Lockdown u Njemačkoj se produžava do 18. aprila, a tokom Uskrsa, od 1. do 5. aprila, će biti još stroži, odlučeno je na sastanku kancelarke i pokrajinskih premijera. Nema garancija da će nakon Uskrsa mjere biti ublažene...

NJEMAČKA: LOCKDOWN DO 18. APRILA, ZA USKRS STROGA OGRANIČENJA

BERLIN, 24. marta - „Imamo novu pandemiju", rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare, nešto iza tri ujutro, nakon završetka samita s pokrajinskim premijerima koji je trajao 12 sati.

„Prevladale su mutacije." One su puno smrtonosnije i zaraznije. „Pojeden je prethodni uspjeh", plastično je objasnila kancelarka. Sada se mora izbjegavati veliki broj infekcija, jer postoji vjerojatnost da će se stvoriti nove mutacije. „Duže je i teže nego što smo mislili", rekla je Merkel, a prenosi njemački „Bild".

Taj list piše da su pregovori oko korona-mjera bili teški i dugi kao nikada do sada. Kancelarka je virtuelni sastanak poslije tri sata htjela prekinuti, jer su neki premijeri saveznih pokrajina navodno tražili isuviše blage mjere, ali je od toga ispala samo pauza – vrijeme koje je iskorišteno za razgovore u manjim grupama.

Što je na kraju odlučeno? Ukratko: lockdown se u Njemačkoj produžava do 18. aprila, a tokom Uskrsa, od 1. do 5. aprila, će biti još stroži.

Strogi lockdown za Uskrs

Od 1. do 5. aprila u Njemačkoj važi strogo ograničenje kontakta i zabrana okupljanja na javnim mjestima. Veliki četvrtak i uskršnja subota definirani su kao „dani odmora". Ostaju otvorene benzinske pumpe i neka „određene" trgovina mogu raditi, rekla je kancelarka.

Privatni susreti su dozvoljeni – s najviše pet osoba iz dva domaćinstva. Djeca do 14 godina se ne računaju, a parovi (dakle i nevjenčani) se računaju kao jedno domaćinstvo.

Što se tiče trgovina, važit će slična pravila kao nedjeljom i praznikom. U četvrtak, 1. aprila, će sve biti zatvoreno. „U subotu (3.4.) bit će otvoreni samo supremarketi, odnosno trgovine s hranom u užem smislu."

Kada se radi o vjerskim obredima, dogovoreno je da se Savezna vlada i pokrajinske vlade vjerskim zajednicama obrate s molbom da se „uskršnje mise i drugi vjerski događaji ne održavaju u crkvama i drugim vjerskim objektima. Kršćani bi trebali slaviti Uskrs putem videa, Židovi ne bi trebali slaviti Pashu u sinagogama, a muslimani ne bi trebali ići u džamiju na molitvu u petak", piše „Bild".

Nema jamstva za otvaranje posle Uskrsa

Nema garancija da će nakon Uskrsa – dakle od utorka 6. aprila – taj strogi lockdown biti ukinut. „Ublažavanje mjera će biti moguće ako budu ispunjeni kriteriji za otvaranje prema odluci od 3. marta 2021". To znači da su preduvjet za otvaranje – niske incidence. A to je, kako piše „Bild", malo vjerojatno.

Dogovoreno je da se strogo primjenjuje „kočnica za slučaj opasnosti" – što znači da u općinama u kojima je incidenca veća od 100 ponovo važe pravila koja su bila na snazi do 7. marta. To između ostalog podrazumijeva „ograničenja izlazaka i stroža ograničenja kontakata", te zatvaranje eventualno na neki način otvorenih trgovina (to ne važi za prodavnice hrane). Frizeri pak mogu nastaviti raditi u svojim salonima.

Saveznim pokrajinama dozvoljeno je da u odabranim regijama isprobaju u kojoj se mjeri mogu otvoriti pojedina područja javnog života „uz stroge zaštitne mjere i koncept testiranja", piše javni servis ARD. Riječ je takozvanim „privremenim model-projektima".

Putovanja

Turisti koji se vraćaju iz zemalja s malom incidencom moraju se testirati prije povratnog leta za Njemačku. Pored toga, od aviokompanija se traži da ne proširuju zračni promet tokom uskršnjih praznika.

Najavljeno je i da će se izmijeniti Zakon o zaštiti od zaraza, tako što će se uvesti opća obveza testiranja prije povratnog leta u Njemačku. Kako piše „Bild", više avio kompanija se obvezalo da će testirati njemačke turiste još na Mallorci – koja je odnedavno skinuta s liste rizičnih regija.

Privreda, firme, škole, dječji vrtići…

Firme bi trebale osigurati što je više moguće smanjenje kontakata. Ako to nije moguće, trebale bi ponuditi testove za zaposlene.

U zaključcima se govori o „dobrovoljnoj ponudi testova za zaposlene od strane privredne, kao i o primjeni uredbe o zaštiti na radu od virusa SARS-CoV-2". Testove bi trebalo nuditi najmanje jednom sedmično.

Osim toga, planira se i produženje financijske pomoći za ugrožene firme, no u vezi s tim nisu navedeni detalji, piše na portalu ARD-a „Tagesschau".

Kakve promjene čekaju škole i dječje vrtiće? U najnovijoj odluci je samo naglašeno da će biti više testova za zaposlene u školama i vrtićima, te da je cilj da se što prije ponude po dva testa sedmično.

Sljedeći samit 12. aprila

Prema podacima iz registra intenzivne njege, trenutno je 3.145 ljudi u Nemačkoj na intenzivnoj njezi zbog komplikacija poslije zaraze, a od njih je 1.678 na respiratoru. Ima još blizu četiri tisuće slobodnih kreveta, plus još preko deset tisuća u rezervi.

Od početka epidemije je u Njemačkoj registrirano oko 2,7 milijuna slučajeva zaraze, dok se s virusom povezuje smrt oko 75.000 ljudi.

Sljedeći sastanak savezne kancelarke i premijera njemačkih saveznih zemalja je zakazan za ponedjeljak, 12. aprila.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING