INFO

  • BH. PRIRODNI PRIRAŠTAJ: NATALITET U DEBELOM MINUSU, MORTALITET U UZLAZNOJ PUTANJI
  • BH. FENOMEN: POJEDINCI U BIH GODINAMA NELEGALNO IZNAJMLJUJU STANOVE MIGRANTIMA, NADLEŽNI NEMAJU RJEŠENJE
  • DR. ALEMKA MARKOTIĆ UPOZORAVA KADA MOŽEMO OČEKIVATI 4 VAL KORONAVIRUSA: NAJVIŠE OBOLIJEVAJU OSOBE IZMEĐU 50 I 60 GODINA
  • SAD: NEKOLIKO HILJADA LJUDI NA PROTESTIMA PODRŠKE PALESTINI
  • USK: TESTIRANA 193 UZORKA, 4 NOVOZARAŽENE OSOBE
  • BICIKLISTI SU UNI ZA ROĐENDAN VOZILI ZAHTJEVU RUTU DUGU OKO ŠEZDESET I ČETIRI KILOMETRA
  • NOVI ZAKON O RADU POOŠTRIO PROPISANE MJERE ALI I PREDVIĐENE KAZNE ZA POSLODAVCE
  • BH. KORONA BILANS: U BOSNI I HERCEGOVINI 106 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULA 31 OSOBA
  • NETANYAHU SE ZAHVALIO BIH NAKON ČEGA JE REAGIRAO DŽAFEROVIĆ NEGIRAJUĆI BILO KAKVU PODRŠKU UBIJANJU NEDUŽNIH CIVILA U GAZI

NJEMAČKA KONSTERNIRANA IZJAVAMA AMERIČKOG AMBASADORA GRENELLA

- Novi američki ambasador u Njemačkoj najavio je direktno miješanje SAD-a u evropsku politiku i time izazvao skandal. Ipak, ogorčenost je pogrešan odgovor na to, smatra glavna urednica DW-a Ines Pohl

NJEMAČKA KONSTERNIRANA IZJAVAMA AMERIČKOG AMBASADORA GRENELLA

BERLIN, 6. juna - Njemačka je ogorčena. Samo nekoliko sati nakon objavljivanja intervjua američkog ambasadora u Njemačkoj Richarda Grenella, čuli su se prvi glasovi koji zahtijevaju da se njega protjera iz zemlje.

Razlog: u intervjuu u SAD-u koji je dao za desničarski portal Breitbart, Trumpov čovjek je izjavio da želi ojačati konzervativne snage u Evropi, koje se protive establišmentu. Dijelove intervjua u kojima govori o šutljivoj većini i o dobrobiti običnih radnih ljudi, u kojima kritizira aktuelnu politiku naspram izbjeglica i općenito kada govori o aroganciji političke elite, Grenell bi jednako tako mogao ponoviti i na nekom skupu desno-konzervativne Alternative za Njemačku (AfD) - i sigurno bi dobio aplauz.

Pritom to nije prvi put da se Grenell tako eksplicitno miješa u njemačku unutarnju politiku. Već kratko nakon što je početkom maja bio stupio na funkciju, zatražio je od njemačkih kompanija da prekinu svoje poslovanje u Iranu - imajući u vidu spor između SAD-a i EU-a oko atomskog sporazuma s Teheranom.

Uistinu je nečuveno da se ambasador neke zemlje tako izravno miješa u politiku države u koju je odaslan. Dosada se prije svega radilo o tome da se objasni politika zemlje iz koje dolazi, da gradi mostove i smiruje sporove. No onaj tko se sada tome čudi i oko toga uzbuđuje što Grenell svoju ulogu sasvim drugačije definira, očigledno još nije shvatio da se sa sadašnjim predsjednikom u Bijeloj kući sve promijenilo - uključujući i dosadašnji način prakticiranja diplomatije.

Trump je poslovni čovjek koji dolazi iz show businessa, gdje je bio vrlo uspješan. Njegovo poimanje politike nije kao "umijeća postizanja mogućeg", kao što je to svojevremeno formulirao prvi njemački carski kancelar Otto von Bismarck. Kao svim populistima, tako se Trumpu i njegovim ljudima prije svega radi o postizanju najvećeg mogućeg efekta. Kada dakle Grenell govori o 'lančanoj migraciji' u Njemačkoj te istovremeno hvali austrijskog jastreba Sebastiana Kurza, on sasvim dobro zna što čini. Njegova je namjera ohrabriti one snage u Evropi, koje jednako kao i Trump, dovode u pitanje postojeći poredak. On se u svom intervjuu obraća desnonacionalnim državnicima u Mađarskoj ili Poljskoj, onima dakle koji u pitanje dovode Evropu u njenom sadašnjem obliku.

Pritom Grenell, jednako kao i njegov šef u Washingtonu, spretno koristi ne samo strahove ljudi, već i stvarne slabosti sistema, kako bi pozvao na stvaranje novog poretka na Starom kontinentu. A tu se radi o poretku koji slabi zajedništvo unutar Evropske unije i koji bi na prvom mjestu trebao pomoći Americi.

Uzbuđenost, uzrujavanje i traženje ostavke ne pomažu u suprotstavljanju toj strategiji slabljenja EU-a. U tom nadigravanju oko toga tko će biti glasniji Trump će uvijek pobijediti. Njemačkoj i njenim evropskim partnerima ne preostaje ništa drugo već da prihvate činjenicu, da se u Donalda Trumpa ne mogu pouzdati. On ne samo da prijeti Evropi trgovinskim ratom, već sada čak koristi i jednog od svojih vrhunskih diplomata u Evropi kako bi ubrzao podjelu Unije.

Na ovaj novi oblik transatlantskih odnosa postoji samo jedan odgovor: jasan ugovor o budućnosti Evrope, u kojoj ima mjesta ne samo za velike, već i za male zemlje. Koliko god to bilo gorko, istina glasi: trenutno je SAD, bivši saveznik, postao opasnost koja potiče podjelu Evrope. Nakon ovog intervjua u to više nema sumnje.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING