INFO

 • ASTRAZENEKA NIJE PRVI IZBOR GRAĐANA USK - SAMO U JEDNOJ SEDMICI VRAĆENO VIŠE HILJADA DOZA
 • DRAMATIČAN TREND U BIH: MANJE ROĐENIH I ZNATNO VIŠE UMRLIH NEGO PROŠLE GODINE
 • KORONA BILANS U BIH: 324 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULO 39 OSOBA
 • SREBRENICA: OBILJEŽENA 18. GODIŠNJICA OTVARANJA MEMORIJALNOG CENTRA POTOČARI
 • TURISTIČKA SEZONA U USK USPJEŠNIJA OD PREDHODNE
 • KORONAVIRUS: PO JEDNO ODJELJENJE IZ TRI BIHAĆKE ŠKOLE U IZOLACIJI
 • USK KORONA BILANS: 32 NOVOZARAŽENE OSOBE I 2 SMRTNA ISHODA
 • USK DANAS AKTUELNO: IZDVOJILI SMO...
 • PROTESTI UPOSLENIKA DRŽAVNIH INSTITUCIJA BIH: NEMOGUĆE JE ŽIVJETI OD 475 KM
 • 'TED LASSO', 'THE CROWN' I 'QUEEN'S GAMBIT' OSVOJILI GLAVNE EMMY NAGRADE
 • MIGRANTI U NJEMAČKOJ TRAŽE PRAVO GLASA NA OPŠTIM IZBORIMA

NJEMAČKA I FRANCUSKA PLANIRAJU NA NOVI SAMIT EVROPSKE UNIJE POZVATI I VLADIMIRA PUTINA

- Zvaničnici Francuske i Njemačke Emmanuel Macron i Angela Merkel uputit će prijedlog Briselu za pozivanje Rusije na samit Evropske unije što bi trebalo doprinijeti relaksaciji odnosa između dva bloka

NJEMAČKA I FRANCUSKA PLANIRAJU NA NOVI SAMIT EVROPSKE UNIJE POZVATI I VLADIMIRA PUTINA

EU, 24. juna - Prijedlog Macrona i Merkel dolazi samo nekoliko dana nakon sastanaka ruskog i američkog predsjednika u Ženevi, a pobornici ove ideje tvrde da evropski lideri trebaju Putinu uputiti slične poruke kao što je to učinio Biden. Također, ističu kako vrata za kompromis i saradnju između EU i Rusije moraju uvijek biti otvorena.

Kritičari ovakve ideje ističu kako bi poziv Vladimiru Putinu na samit Evropske unije bio svojevrsna nagrada ruskom predsjedniku u trenutku kada se pojačava pritisak na Ukrajinu. Osim toga, poziv bi došao u periodu kada se Rusija suočava s optužbama za cyber napade na SAD i saveznike.

Potencijalnom održavanju samita EU uz prisustvo Rusije u korist ne idu ni posljednja dešavanja u Crnom moru gdje su navodno ruski brodovi ispalili rakete upozorenja prema ratnom brodu Velike Britanije koji se nalazio na ovom području.

"Moramo razgovarati o tome kako pobjeći od ovog negativnog začaranog kruga, ali isto tako moramo djelovati ujedinjeno", rekao je jedan od diplomata Evropske unije za novinsku agenciju Reuters.

Također, u ovom trenutku nije poznato da li će poziv, odnosno prijedlog uključiti svih 27 evropskih lidera ili će o pozivu Vladimiru Putinu odlučivati predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i Charles Michel.

"Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je Biden organizovao sastanak s Putinom i bio vrlo iskren prema njemu, ne mogu reći da je loša ideja organizovati sličan sastanak i u EU. Ako se to učini na način kao što je organizovan sastanak Biden-Putin, mislim da to onda nije problem. Mišljenja sam kako se moraju poslati direktne poruke inače će i u budućnosti dolaziti do nesporazuma između Rusije i EU", rekla je za The Guardian Constanze Stelzenmueller, saradnica na Institutu Brookings.

Francusko-njemački prijedlog za pozivanje ruskog predsjednika na samit EU relativno je nova ideja koja je predstavljena tokom posjete državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena.

Sekretar Blinken nekoliko puta je boravio u evropskim prijestolnicama u cilju povezivanja politike SAD-a i Evropske unije te osmišljavanja zajedničkog odgovora na sve veći utjecaj koji Rusija i Kina vrše na evropske zemlje.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING