INFO

  • BROJ ZAPOSLENIH U FEDERACIJI BIH ZA SEDAM DANA VEĆI ZA 190
  • SLUŽBA ZA POSLOVE SA STRANCIMA 11 STRANIH DRŽAVLJANA VRATILA U SRBIJU, ALBANIJU I TURSKU
  • KAKO NADOKNADITI MANJAK VITAMINA D KOJI POMAŽE U BORBI PROTIV INFEKCIJA?
  • POSLJEDNJI PODACI ZA BIH: 1.449 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE, UMRLO 30 OSOBA
  • ZEMLJOTRES JAČINE 6,6 STEPENI POGODIO EGEJSKO MORE, OSJETIO SE I U ISTANBULU
  • UNICEF DONIRA 500.000 MASKI ŠKOLAMA I ZAJEDNICAMA U BOSNI I HERCEGOVINI
  • USK - AKTUELNO: OBEZBIJEĐENA SREDSTVA ZA OPREMANJE CENTRA ZA PREKVALIFIKACIJU RADNE SNAGE
  • ISPOVJEST BANJOLUČANKE IZ PARIZA: BOJIMO SE GLADI, PRODAVNICE SE PRAZNE BRZINOM MUNJE
  • KORONAVIRUS NE POSUSTAJE: U USK 55 NOVOZARAŽENIH OSOBA, ČETIRI SMRTNA SLUČAJA

NEUPITNA SREDSTVA ZA STRATEŠKI VAŽNE PROJEKTE KRAJINE

- Elektrifikacija Unske pruge, izgradnja bihaćkog aerodroma, te drugi infrastrukturni projekti doprinijeće boljoj povezanosti Krajine sa Sarajevom, sveukupnom privrednom razvoju, a time i novom zapošljavanju

NEUPITNA SREDSTVA ZA STRATEŠKI VAŽNE PROJEKTE KRAJINE

BIHAĆ, 30. marta - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine značajnim sredstvima pomogla je izgradnju aerodroma u Bihaću i elektrifikaciju Unske pruge, a kada je u pitanju putna infrastruktura, očekuje se niz projekata u Unsko-sanskom kantonu, koji će biti finansirani sredstvima prikupljenim od akciza. Sve to trebalo bi pomoći ukupnom razvoju kantona, odnosno privlačenju novih investicija.

Kada je u pitanju aerodrom još uvijek se čeka na projektnu dokumentaciju, radovi na Unskoj pruzi, trebali bi početi iduće sedmice, a kada su u pitanju infrastrukturni projekti, ugovor je za jedan od njih već potpisan. Radi se o rekonstrukciji mosta preko rijeke Sane u Ključu.

Federalna Vlada na posljednjoj sjednici, za konsolidaciju Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine i elektrifikaciju Unske pruge usvojila je program utroška 30,3 miliona maraka. Od toga je za elektrifikaciju Unske pruge na dionici Bihać - Blatina odobreno 2,3 miliona maraka. Dio opreme već je stigao, ostatak se očekuje uskoro, a radovi bi prema ranijim najavama trebali početi iduće sedmice.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić potvrdio je ovih dana da će se ovi projekti bez ikakvih sumnji realizirati i time predviđena sredstva namjenski utrošiti za infrastrukturu. U tom pogledu je i opredjeljenje Vlade FBiH da se sva planirana sredstva usmjere u projekte koji su dobili zeleno svjetlo za realizaciju.

Ministar Dedić smatra da je udaljenost Unsko-sanskog kantona od Sarajeva najveća prepreka za veći broj investicija. Stoga je mišljenja da je razvoj infrastrukture neophodan za sveukupni napredak. U tom svjetlu veoma značajnim smatra projekat izgradnje aerodroma u Bihaću, za koji se već pet mjeseci čeka izrada projektne dokumentacije. Problem je, prema dostupnim informacijama, u proceduri Zakona o javnim nabavkama, odnosno žalbama.   

Da će se i ovaj čvor uskoro razmrsiti uvjeren je i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić očekujući da se ovih dana konačno izabere poduzeće, koje treba da uradi projektnu dokumentaciju. Kako je kazao, Grad ima idejni projekat, te kako nedostatak projektne dokumentacije ne bi trebao biti prepreka da se nešto uradi sa aerodromom. Nedostatak je, kako smatra Fazlić, to što osim Vlade FBiH još uvijek Grad Bihać nema za partnera investitora, koji bi bio spreman za investiranje više desetina miliona maraka kako bi se ovaj projekat brže razvijao i gradio..

Kada su u pitanju drugi aktuelni projekti, Javno poduzeće „Ceste FBiH“ početkom sedmice realiziralo je prvi tender za koji su obezbjeđena sredstva iz Zakona o akcizama. Nekoliko infrastrukturnih projekata je određeno i potpisan ugovor sa izvođačem, a jedan od njih je i rekonstrukcija mosta preko rijeke Sane u općini Ključ.

Ministar Dedić kaže da se uskoro može očekivati i realizacija ostalih projekata putne infrastrukture, među kojima su treće trake na Gorjevcu i Laništu, zaobilaznice u Bihaću i Cazinu, mostovi i drugi.

Sve to konačno će doprinijeti boljoj povezanosti Kantona sa Sarajevom, sveukupnom privrednom razvoju, a time i novom zapošljavanju.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING