INFO

 • WEB PORTALI I DRUŠTVENE MREŽE: DOK JEDNI ISTRAŽUJU I OBJEKTIVNO PIŠU, DRUGI KOPIRAJU I KLEVEĆU
 • PRIPREME ZA CIJEPLJENJE PROTIV COVID-19 U USK: PREDNOST ĆE IMATI ZDRAVSTVENI RADNICI
 • VREMENSKA: U VEĆEM DIJELU BIH SUTRA ĆE PREOVLADAVATI UMJERENA OBLAČNOST
 • PREDSTAVNICI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: KANTONI U FBIH SPREMNI ZA AKTIVNOSTI VAKCINACIJE PROTIV COVID-19
 • JOE BIDEN POSTAO 46. PREDSJEDNIK SAD-A
 • ROBNI DEFICIT U PROŠLOJ GODINI 6,3 MILIJARDE KM
 • KOORDINACIJA BORAČKIH UDRUŽENJA OPĆINE BUŽIM REAGOVALA NA IZJAVE POLITIČARA IZ RS-A
 • OSNIVA SE VIJEĆA ZA ZNANOST BIH, SUTRA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA
 • URSULA VON DER LEYEN: EU MORA POMOĆI SVOJIM SUSJEDIMA DA POČNU S VAKCINACIJOM
 • SARAJEVO: MINISTAR KOŠARAC RAZGOVARAO S ENTITETSKIM MINISTRIMA POLJOPRIVREDE
 • HUMANOST IZNAD SVEGA: BIHAĆKI CRVENI KRIŽ SA SLUŽBOM ZA TRANSFUZIOLOGIJU KANTONALNE BOLNICE U AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
 • KAMP LIPA- MJESEC DANA NAKON IZBIJANJA POŽARA SITUACIJA POTPUNO DRUGAČIJA
 • MUSTAFA RUŽNIĆ, PREMIJER USK-A: PREDSJEDNIŠTVO BIH HITNO MORA ODREDITI MIGRANTSKU KVOTU

NEPOSLUH U LOKALNOJ SAMOUPRAVI: KLUB SNSD-A PROTIV DODIKA

- Predsjednik Saveza opština i gradova RS-a Ljubiša Ćosić izjavio je da su izmjene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi neophodne, ali iduće godine...

NEPOSLUH U LOKALNOJ SAMOUPRAVI: KLUB SNSD-A PROTIV DODIKA

BANJA LUKA, 27. novembra - Na jučerašnjoj sjednici Vlade Republike Srpske nije razmatran Prijedlog izmjena Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi kojim je najavljeno razvlašćivanje načelnika i gradonačelnika nakon što je SNSD na lokalnim izborima izgubio dva najveća grada u ovom entitetu - Banju Luku i Bijeljinu.

Izgovori

​Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da na sjednici Vlade RS-a nikada nisu razmatrane izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi. Žunić kaže da priča o izmjeni ovog zakona traje već dugo, odnosno da klubovi poslanika imaju određene ideje kako bi to pitanje trebalo da bude riješeno.

- Svjesni smo da postoje problemi u funkcionisanju lokalnih samouprava, naročito kada je u pitanju odnos načelnika, gradonačelnika i skupštine. Siguran sam da će se u narednom periodu razmišljati o izmjenama pomenutog zakona, ali po svim procedurama koje treba da budu ispoštovane. Sve informacije koje su se pojavile su jedno političko spinovanje, situacija u kojoj vjerovatno ljudi iz PDP-a i SDS-a koji nisu spremni dobro i kvalitetno da rade posao nalaze izgovor, smatra Žunić.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS-a Ljubiša Ćosić, ujedno i novi gradonačelnik Istočnog Sarajeva (SNSD), izjavio je da su izmjene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi neophodne, ali da će se tome pristupiti polovinom naredne godine kada bude formiran i novi saziv Saveza. Ćosić je pojasnio da u Savezu već dvije godine postoji stav da je potrebno ići u izmjene i dopune Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi Republike Srpske, ali da bi sada, imajući u vidu da su izbori tek završeni, bilo kakve izmjene i dopune Zakona dovele do kolizije.

Grupa poslanika odbila je poslušnost, jer ne želi da dalje učestvuje u donošenju suludih poteza, kaže Vukanović

- Možda bi bile usporene i određene vrste preuzimanja dužnosti i redanja odnosa između skupštine i načelnika, odnosno gradonačelnika, pa ćemo ovu započetu aktivnost nastaviti polovinom iduće godine, u momentu kada i novo rukovodstvo Saveza bude formirano, rekao je Ćosić.

Poslanik SDS-a u NSRS-u Nebojša Vukanović smatra da je nekoliko poslanika SNSD-a prvi put smoglo snage i hrabrosti da se otvoreno suprotstavi potezima partijskog šefa Milorada Dodika. On ističe da mnogi poslanici u Klubu SNSD-a neće podržati i glasati za promjene Zakona o lokalnoj samoupravi koji Vlada po Dodikovom naređenju treba da predloži Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Poznata su mi imena tri poslanika SNSD-a kojima se probudila savjest i koji ne žele da glasaju za izmjene Zakona, ali zbog njih ne želim da objavljujem njihova imena. Grupa poslanika odbila je poslušnost, jer ne želi da dalje učestvuje u donošenju suludih poteza i odluka, a ukoliko nasilu ponovo pokuša po hitnoj proceduri da progura Zakon o lokalnoj samoupravi, Dodik rizikuje da nakon DNS-a i socijalista podijeli i sopstveni klub, istakao je Vukanović.

Totalitarni režimi

Organizacije civilnog društva iz Banje Luke, okupljene u inicijativu Reakcija, najoštrije osuđuju najavu Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, da će se mijenjati Zakon o lokalnoj samoupravi u Republici Srpskoj.

- Najava dolazi nakon što je predsjednik SNSD-a izrazio nezadovoljstvo izbornim rezultatima u vezi s izborom gradonačelnika u Banjoj Luci. Reakcija smatra da su prijetnje predsjednika SNSD-a uskraćivanjem ekonomske podrške lokalnim zajednicama u kojima vlast nije osigurala njegova stranka apsolutno neprihvatljiv način političke komunikacije koji je uz to svojstven totalitarnim režimima, kažu u Reakciji.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING