INFO

  • USK: STABILIZACIJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE/ IZJAVA/
  • ODREĐEN PRITVOR ZA DEVET OSOBA UHAPŠENIH ZBOG RATNIH ZLOČINA KOD SOKOCA
  • HRVATSKA TVRDI DA JE BIH UŠLA U NJEN TERITORIJ 90 METARA, POSLALI ZAHTJEV DA SE POMJERI TABLA
  • CIJELI RAZRED U IZOLACIJI: ZARAŽEN UČENIK I UČITELJICA
  • PRIJEDLOG MJERA ZABRANE ZA OSUMNJIČENE ZA KAZNENO DJELO IZBORNE PRIJEVARE U SANSKOM MOSTU
  • VRIJEME DANAS: PRETEŽNO OBLAČNO

NEOBIČNA POJAVA NA NEBU IZNAD SARAJEVA: POJAVILA SE DUGA OKO SUNCA

- Građani Sarajeva danas su prisustvovali zanimljivoj pojavi na nebu. Naime, oko podne se danas pojavila duga koja je napravila puni krug oko Sunca. Ova pojava naziva se i halo efekt

NEOBIČNA POJAVA NA NEBU IZNAD SARAJEVA: POJAVILA SE DUGA OKO SUNCA


ZANIMLJIVOSTI, 14. jula - Halo su svjetlosne pojave u obliku prstena koje nastaju ako se između Sunca i Mjeseca i oka posmatrača nalazi tanak sloj oblaka koji se sastoje od ledenih kristala.

Mali halo krug obima je 22 stepena, a veliki je 46 stepeni. Mali halo najčešći je oblik i često je crvenkaste boje. Idući prema vanjskom rubu prstena, zapaža se bijeli veo.

 

Veliki halo je često lijepo obojen. Nastaje minimalnim otklonom na dugim i kratkim prizmicama s kutom 90 stepeni, koje su proizvoljno orijentirane, a on je dosta slab.

Halo se najbolje vidi ako je nebo vedro. Postoji halo koji je bijele boje. O ovoj pojavi prvi je govorio Edme Mariotte i vezana je za prisutnost ledenih kristala u atmosferi.

 

Ledeni se kristali pojavljuju u veoma različitim oblicima, no halo se vidi kod određenih najjednostavnijih oblika kristala, i to kod heksagonalnih pločica, heksagonalnih stupića (prizmice), katkad s heksagonalnom pločicom s obje strane, kod međuoblika kristala, naprimjer kratke prizmice s otprilike jednakom visinom i širinom, kod prizmica sa šiljkom i slično.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING