INFO

 • BIH: RAMIĆ I JANJETOVIĆ POTPISALI UGOVOR O PODRŠCI STANOVNIŠTVU U KOSTAJNICI
 • HRVATSKA: PREDSJEDNIK MILANOVIĆ NAPUSTIO CEREMONIJU ZBOG USTAŠKIH OBILJEŽJA
 • SUD BIH: DANAS PRESUDA SAKIBU MAHMULJINU ZBOG OPTUŽBE ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U VOZUĆI I ZAVIDOVIĆIMA
 • BOSANSKA KRUPA I DALJE BEZ PREDSJEDAVAJUĆEG OPĆINSKOG VIJEĆA
 • DODIK, KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ PRIMILI AMBASADORE ZEMALJA ČLANICA EU: RJEŠAVATI HUMANITARNI ASPEKT MIGRANTSKE KRIZE
 • ČEMU NIJE VAKAT, NIJE NI VRIJEME: PONOVO ODGOĐENA PREMIJERA FILMA O AGENTU JAMESU BONDU
 • SUD BIH - MAHMULJIN PROGLAŠEN KRIVIM ZA RATNE ZLOČINE I OSUĐEN NA DESET GODINA
 • NA PRAGU DRUGOG POLUGODIŠTA SVAKA ŠKOLA SVOJU MUKU IMA
 • U BIH DANAS 198 NOZARAŽENIH OSOBA
 • IZ DNEVNIKA IZDVAJAMO: RAZGOVOR S NERMINOM ĆEMALOVIĆ, MINISTRICOM ZDRAVSTVA USK
 • FEDERALNO MINISTARSTVO ZDRAVSTVA ZATRAŽILO INFORMACIJE O RUSKIM I KINESKIM VAKCINAMA
 • NARANDŽASTO UPOZORENJE NA SNAZI ZA PODRUČJE CIJELE BIH: BUDITE NA OPREZU OD VEČERAS!
 • KORONA BILANS USK: U POSLJEDNJA 24 SATA 14 NOVOZARAŽENIH OSOBA
 • SUTRA PRETEŽNO OBLAČNO, S VJETROM UMJERENE JAČINE

NEMIR I STRAH U BIHAĆKOJ MJESNOJ ZAJEDNICI LUKE

- Migrantska kriza potresa BiH duže od godinu dana, a Unsko-sanski kanton podnosi njen najveći teret. Bez obzira na to što je većina njih napustila našu zemlju u kojoj su im Bihać i Velika Kladuša, bili glavna tačka sa koje su ulazili u Evropsku uniju, za ovdašnje stanovništvo to nije nikakva utjeha, jer migranti, dok borave u ovim gradovima, prave materijalnu štetu i sve češće izazivaju strah kod građana. Mještani bihaćke mjesne zajednice Luke požalili su se na njih, jer kako kažu većina ih stvara nered a za sobom ostavljaju ogromne količine smeća...

NEMIR I STRAH U BIHAĆKOJ MJESNOJ ZAJEDNICI LUKE


BIHAĆ, 25. augusta - Imamo pravo na mir, imamo pravo na život dostojan čovjeka.

Ovako počinje priču Elvedin Delić, koji potiče iz stare bihaćke porodice. Ulicom u kojoj stanuje, u MZ Luke, u večernjim satima prođu veće grupe migranata, koji, kaže Elvedin stvaraju nered i uznemiravaju lokalno stanovništvo.

- Svaki dan smo svjedoci njihovih incidenata, po kladionicama, po cesti. Sad su počeli i kod Sportske dvorane Luke graditi nelegalno naselje, tu se vatre lože, svašta nešto. Pogledajte iza Kineskog zida šta se radi, šta se ostavlja, po ulazima fekalije plivaju po stepeništu, kaže Elvedin Delić. Dodaje da migranti u kanalu vrše ličnu higijenu a dodatni problem im predstavljaju i ogromne količine smeća koji ostavljaju iza sebe.

Ta šetnjica, Borići, pa Borići su pluća grada, zar ne? Tu više, mi lokalci nemamo pristupa. Nas ovdje ima dosta penzionera koji bi rado prošetali i Alejom i ovdje uz Drobinicu, sad je to zabrana pristupa, kazala je Slobodanka Begatović, mještanka MZ Luke.

Najgora stvar je što oni spavaju negdje u ovim šikarama, tu kod auto kuće, ovdje na Lukama, primjeti se da izlaze iz tih šikara, to je ta opasnost koja prijeti stanovnicima MZ Luke, kazao je predsjednik ove mjesne zajednice, Mujo Koričić.

Ovo nije jedini problem koji muči stanovnike ove mjesne zajednice. U ljetnom periodu je nemoguće otvoriti prozor ili kafu popiti u dvorišu zbog smrada koji se širi iz kanala Drobinica, kažu mješani.

Ja ne mogu izaći na terasu, a imam športe gdje kuham na toj terasi, jer smrdi toliko da ja moram masku staviti na lice da bi ja skuhala ručak, kazala je Fata Reizović, također mještanka MZ Luke.

Ovo nije jedina mjesna zajednica koja se susreće sa ovakvim problemima s obzirom da grad Bihać i općina Velika Kladuša nose najveći teret migrantske krize. Upravo su ovi samo neki razlozi zašto Bišćani strahuju za sebe i svoju imovinu.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING