INFO

  • BORUT PAHOR U RADNOJ POSJETI BIH: SLOVENIJA JE SAVEZNIK PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN
  • SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH
  • USK: PRVE DOZE VAKCINA PROIZVOĐAČA ASTRA ZENECA OČEKUJU SE U PONEDJELJAK
  • KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: OSMI MART POD NADZOROM, ZAŠTITA ZDRAVLJA U IMPERATIVU
  • SUD BIH ODREDIO PRITVOR DARKU ELEZU DO MJESEC DANA
  • USK: POSLUŠATI RIJEČ STRUKE O NACRTU ZAKONA O PRAVOBRANILAŠTVU
  • NK JEDINSTVO – NAKON KVALITETNIH PRIPREMA OTVARAJU ŠESNAESTO KOLO PRVE LIGE FEDERACIJE BIH
  • TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH: USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA U CILJU UNAPREĐENJA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA
  • BIH: REGISTROVAN 621 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULO 28 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG

NEMAMO ŠTA OČEKIVATI OD REVIDIRANJA ODLUKE ZA OTVARANJE GRANICA: U BIH 5,5 PUTA VIŠE ZARAŽENIH OD PROSJEKA KOJI PRATE IZ EU

- Prvi kriterij je da novi slučajevi zaraze koronavirusom u posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika budu blizu ili ispod prosjeka Evropske unije...

NEMAMO ŠTA OČEKIVATI OD REVIDIRANJA ODLUKE ZA OTVARANJE GRANICA: U BIH 5,5 PUTA VIŠE ZARAŽENIH OD PROSJEKA KOJI PRATE IZ EU

SARAJEVO, 8. augusta - Naredne sedmice EU će ponovo razmatrati odluku o ograničavanju putovanja trećim zemljama, među kojima je i Bosna i Hercegovina, unutar država članica.

U tom procesu u obzir se uzimaju mnoge stavke, a prioritetne su epidemiološka situacija i mjere zaštite, uključujući fizičku distancu, kao i ekonomska i socijalna razmatranja.

Zeleno svjetlo

Tačno su naznačeni kriteriji koji se moraju ispunjavati, a prvi je da broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika mora biti blizu ili ispod prosjeka EU.

Evropska unija nije odredila nikakav finalni broj, već se radi o prosječnom broju slučajeva u EU. Od 30. jula taj broj je 20. Ali i kod njih to varira. Dakle, to je prosječan broj zaraženih za 14 dana na prostoru cijele EU. Ta brojka je mjerodavna i nju zemlje trećeg svijeta moraju dostići da bi dobile zeleno svjetlo za putovanje u zemlje EU – pojašnjava Amer Osmić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Prema izračunu, u BiH je u 14-dnevnom periodu, od 23. jula do 5. avgusta, na 100.000 stanovnika (ako se uzme u obzir zvanični broj bh. građana prema popisu stanovništva iz 2013., koji iznosi 3.531.159) prosječan dnevni broj zaraženih 111. To je daleko više od kriterija EU.

Zvanični podaci

- Realan broj stanovnika, koji je sada manji od zvaničnog podatka, utjecao bi tako što bi broj zaraženih na 100.000 bio veći. Prema istraživanju u odnosu na 2013., ove godine imamo značajno manji broj stanovnika. Prema procjenama Agencije za statistiku, govorimo o 3,4 miliona iako procjene nevladinog sektora, istraživača, naučne ili akademske zajednice govore da je taj broj bliži tri miliona nego 3,5 miliona.

Kreće se od 3 do 3,2 miliona. Ali, nemamo službene podatke ni popis stanovništva nakon 2013. godine. Samim tim što je manje stanovnika, a više zaraženih, ta brojka ne bi bila 111, već 122. U svakom slučaju, imamo skoro 5,5 puta više zaraženih na 100.000 stanovnika nego što je prosjek EU – zaključuje Osmić.

Mogu praviti izuzetke

To jasno govori da bi epidemiološka situacija BiH u odnosu na kriterije EU bila još nepovoljnija. Na osnovu ovih podataka, zaključak je da je naša zemlja daleko od kriterija koje mora ispuniti kako bi nam bila otvorena vrata EU za putovanja.

- Oni izračunaju cijelu populaciju EU, sve zaražene, i na osnovu toga dobiju prosječan broj na 100.000 stanovnika. EU gledaju kao jednu državu. Ali, svaka zemlja unutar EU može napraviti izuzetak i potpuno zabraniti ulaz građanima neke države ili im dozvoliti, mimo preporuka Vijeća EU. Primjer je Turska, koja ne ispunjava taj kriterij EU, ali je Njemačka dala zeleno svjetlo za četiri regije unutar Turske – naveo je Osmić.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING