INFO

  • DANAS SASTANAK DODIKA, ČOVIĆA I IZETBEGOVIĆA: HOĆE LI SE PARTNERI DOGOVORITI OKO DIREKTORSKIH FOTELJA
  • POJAČANE MJERE BEZBJEDNOSTI UOČI SKUPA U POTOČARIMA 11. JULA
  • BIŠĆANI PERFORMANSOM 8372 ODALI POČAST ŽRTVAMA SREBRENIČKOG GENOCIDA
  • BIHAĆ : CENTAR ZA SOCIJALNI RAD - OD SAME IDEJE DO REALIZACIJE TREBALE SU TRI GODINE
  • USK/KORONAVIRUS – SITUACIJA STABILNA

NEKAD 42 A DANAS 38: BORBA PROTIV KORUPCIJE BEZ NAPRETKA U ODNOSU NA PERCEPCIJU, ALI UNAZAD

- Transparency International u Bosni i Hercegovini predstavio je rezultate Indeksa percepcije korupcije za 2018. godinu, kojim svake godine rangira zemlje širom svijeta u odnosu na percipirani nivo korupcije u javnom sektoru. Bosna i Hercegovina je ove godine ponovo dobila ocjenu 38, na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najviši nivo percipirane korupcije, dok 100 predstavlja najniži nivo korupcije. Time je naša zemlja na 89. mjestu, od ukupno 180 zemalja uključenih u istraživanje. Ovu poziciju dijeli sa Indonezijom, Šri Lankom i Svazilendom

NEKAD 42 A DANAS 38: BORBA PROTIV KORUPCIJE BEZ NAPRETKA U ODNOSU NA PERCEPCIJU, ALI UNAZAD


SARAJEVO, 31. januara - Pored  činjenice da naša zemlja u posljednjih sedam godina, nije napravila nikakav napredak u borbi protiv korupcije, porazniji je podatak da po ovom pitanju još više nazaduje. Dokazuje to podatak da je BiH u 2012. godini, na listi Indeksa percepcije korupcije imala ocjenu 42 dok je za prošlu ocijenjena sa 38.

Korupcija vrlo snažno utiče na nivo demokratije i zaštite ljudskih prava širom svijeta. Bosna i Hercegovina, nažalost, kazano je, dobar je primjer za takvo što. Razvijene demokratije imaju prosječan indeks oko 75, slabi demokratski sistemi 49, dok hibridni režimi, koji pokazuju elemente autokratskih sistema imaju indeks blizu 35.

Evropska komisija je prošle godine u svom ključnom dokumentu strategije za zapadni Balkan prepoznala fenomen zarobljene države kao ključni problem sa kojim se suočavaju zemlje ovog područja, pa i naša. Za primjer se uzimaju brojne nepravilnosti tokom proteklih izbora, gdje je, kako je naglašeno, potpuno izostao odgovor pravosudnih organa, što potvrđuje njihovu nesposobnost da se uhvati u koštac sa najsloženijim oblicima korupcije.

Razarajuće posljedice korupcije manifestuju se na urušavanje demokratskih standarda i odsustvo ekonomskog razvoja. Na sve izraženije nezadovoljstvo građana, ističu, vlasti sve česće reaguju represijom, kao u slučaju ‘Pravde za Davida'. Negativne trendove nazadovanja, osim Makedonije, koja je zabilježila pomak sa ocjene 35 na 37, bilježi prvenstveno Srbija, zatim Crna Gora, Albanija, Kosovo i Hrvatska, a tu su i Mađarska i Turska.

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING