INFO

  • KANTONALNI SUD U BIHAĆU DONIO RJEŠENJE KOJIM SE OSUMNJIČENOM ABDIĆ FIKRETU PRODUŽAVA PRITVOR ZA DVA MJESECA
  • CAZIN: U MZ POLJE PRIVODI SE KRAJU REALIZACIJA JOŠ JEDNOG INFRASTRUKTURNOG PROJEKTA
  • SVAKODNEVNO SE GRANIČNI POLICAJCI SUSREĆU SA ILEGALNIM MIGRANTIMA
  • 46 NOVIH POZITIVNIH UZORAKA NAKON TESTIRANJA NA KCUS-U: 7 PACIJENATA HOSPITALIZOVANO SA TEŠKOM KLINIČKOM SLIKOM
  • TURISTIČKI VAUČERI RAZLOG SU VEĆEG BROJA TURISTA U BIHAĆU ZA VRIJEME PANDEMIJE KORONAVIRUSA
  • NOVI SMRTNI SLUČAJ OD KORONAVIRUSA U USK
  • DANAS SE U SVIJETU OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN MLADIH
  • OBRTNICIMA JE U ZNAČAJNOJ MJERI UGROŽENO POSLOVANJE ZBOG PANDEMIJE

NEGODOVANJE PČELARA NA UVOZ MEDA UPITNE KVALITETE

- U prošloj godini, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u našu zemlju uvezeno je rekordnih 275 tona meda dok je izvezeno svega 9 tona, čime je zabilježen deficit od skoro 2 miliona maraka.Tako se na kilogram izvezenog meda uveze čak 30 kilograma. Prosječna cijena uvezenog meda je oko 8 maraka, što za domaće pčelare znači upitnu kvalitetu

NEGODOVANJE PČELARA NA UVOZ MEDA UPITNE  KVALITETE


USK, 15. marta - Samo 3 marke  koštao je  najjeftiniji  kilogram meda koji je prošle godine uvezen u BIH, što za domaće pčelare znači da je riječ o falsifikatu. Tvrde da se za tu cijenu može dobiti samo prerađevina na bazi šećera i hemikalija. Potpuno izbjegavanje hemije u pčelinjaku, čak i u situacijama kada dođe do bolesti varoe koja je pogubna za pčelinje zajednice, glavni je cilj  pčelara  o čemu se razgovaralo i na predavanju za pčelare koje je u Cazinu organiziralo Udruženje Kesten.

 Profesor  Sulejman Alijagić na svojem pčelinjaku posljednih godina prakticira sprečavanje varoe biološkim tretmanima bez hemije čime  svoje pčelinje zajednice uspijeva održati jakim i zdravim. Pored predavanja koje  drži i u drugim  zemljma u regiji, s pčelarima  USK podijelio je svoja iskustva. Uoči nove sezone time će obogatili svoje znanje.

Kvaliteta meda  koju postižu članovi ovog udruženja i razlog je ograničenih količina koji se godišnje proizvodu, iako su zahtjevi tržišta višestruko veći. Cijena koju dostiže je od 18-20 maraka, što je dvostruko više od onog uvoznog. Ova razlika ne iznenadjuje stručnjake koji smatraju da bi ipak reakcija  države ali i samih pčelara trebala biti intenzivnija. Pokazuju to i rezultati analize Agencije za bezbjednost hrane BiH  kako od 100 testiranih uzoraka više od polovine nije odgovarajućeg kvaliteta. Dok se god  u našu zemlju uvozi med koji ne dolazi iz košnica,kupcima jedino preostaje oprez .

 

 

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING