INFO

  • BORUT PAHOR U RADNOJ POSJETI BIH: SLOVENIJA JE SAVEZNIK PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN
  • SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH
  • USK: PRVE DOZE VAKCINA PROIZVOĐAČA ASTRA ZENECA OČEKUJU SE U PONEDJELJAK
  • KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: OSMI MART POD NADZOROM, ZAŠTITA ZDRAVLJA U IMPERATIVU
  • SUD BIH ODREDIO PRITVOR DARKU ELEZU DO MJESEC DANA
  • USK: POSLUŠATI RIJEČ STRUKE O NACRTU ZAKONA O PRAVOBRANILAŠTVU
  • NK JEDINSTVO – NAKON KVALITETNIH PRIPREMA OTVARAJU ŠESNAESTO KOLO PRVE LIGE FEDERACIJE BIH
  • TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH: USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA U CILJU UNAPREĐENJA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA
  • BIH: REGISTROVAN 621 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULO 28 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG

NASILJE TRPE I OSOBE SA INVALIDITETOM, SISTEMA PODRŠKE NEMA

- Gotovo svaka osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini doživi neki oblik nasilja. Najčešće žene i djevojčice trpe ekonomsko, psihološko, fizičko ili seksualno zlostavljanje. Nasilje ne prijavljuju, jer zavise od usluga počinitelja nasilja, a statistički podaci u BiH ne postoje. Udruženje slijepih Kantona Sarajevo u partnerstvu sa Informativnim centrom za osobe sa invaliditetom “Lotos” iz Tuzle, predstavili su projekat “Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja”

 NASILJE TRPE I OSOBE SA INVALIDITETOM, SISTEMA PODRŠKE NEMA

BIH, 16. februara - Nasilje nije vidljivo. Iza zatvorenih vrata u domovima i institucijama, osobe sa invaliditetom zaista trpe nasilje, a o tome ne pričaju. Razlog tome je nepostojanje sistema podrške koji mogu da im obezbijede rješenje njihovog problema.

A osobe sa invaliditetom nerijetko zavise od osoba koje ih maltretiraju i zbog toga ne žele da govore o nasilju koje doživljavaju. Većinja njih je ekonomski, ali i fizički zavisna od svojih najbližih.

Cilj projekta “Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja” je smanjiti nasilje nad osobama sa invaliditetom, jačanje pojedinaca i oraganizacija koje su u službi pomoći osobama sa poteškoćama, te povećanje svijesti i znanja javnosti, uključujući institucije i civilni sektor.

Što je invaliditet teži, to je nasilje i diskriminacija veća, govore nam sagovornici. Ovim projektom nastojat će se motivisati osobe sa invaliditetom da o nasilju nauče dovoljno da bi se individualno osnažile, a institucije vlasti da naprave strategije, politike i zakone da bi se ovoj grupaciji omogućio život dostojan čovjeka.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING