INFO

  • PANDEMIJA KORONAVIRUSA: U DOMU ZDRAVLJA BIHAĆ DESET ZARAŽENIH LJEKARA
  • VEČERAS POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA, KAZALJKE VRATITE SAT UNAZAD
  • NA KORONAVIRUS U BOSNI I HERCEGOVINI POZITIVNO 1.265 OSOBA, 10 PREMINULIH
  • IPF BIHAĆ: MIGRACIJE U SAVREMENOM DOBU - UZROCI I POSLJEDICE
  • POKRENUT PRVI SERIJSKI PODCAST NA ENGLESKOM JEZIKU O GENOCIDU U BIH

NAKON POŽARA U KAMPU MORIA: NJEMAČKA ĆE PRIHVATITI 100 DO 150 DJECE IZBJEGLICA IZ GRČKE

- Nakon što je u izbjegličkom kampu Moria izbio požar, s otoka Lezbos je izmješteno oko 400 djece bez pratnje, a veliki dio njih će primiti Njemačka i Francuska..

NAKON POŽARA U KAMPU MORIA: NJEMAČKA ĆE PRIHVATITI 100 DO 150 DJECE IZBJEGLICA IZ GRČKE

BERLIN, 11. septembra  – Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Seehofer, najavio je da će nakon požara u izbjegličkom kampu Moria na grčkom otoku Lezbos, u tu zemlju biti izmješteno između 100 i 150 od 400 djece bez prebačene s otoka, javlja Anadolu Agency (AA).

Seehofer je s zamjenikom čelnika Vijeća EU Margaritisom Schinasom održao konferenciju za medije te podsjetio kako je stanje u kampu Moria izuzetno teško.

Smatra kako je neophodno pružiti pomoć i osigurati smještaj za ljude koji su boravili u kampu Moria te dodao kako im je grčka administracija, s kojom blisko sarađuju, dostavila listu kako bi im se pružila pomoć u savladavanju izazova.

Dodao je kako trenutno nastoje, u koordinaciji s humanitarnim organizacijama, što prije pružiti pomoć.

Ujedno, naveo je kako intenzivno rade na prihvatu oko 400 maloljetnika bez pratnje koji su prebačeni na kopno i da će veliki dio te djece prihvatiti Njemačka i Francuska.

Najavio je kako će Njemačka primiti između 100 i 150 djece bez pratnje, a isto toliko će prihvatiti i Francuska. Naveo je kako ne može otkrivati više detalja s obzirom na to da pregovori i dalje traju. Seehofer je rekao kako će ostalu djecu primiti osam evropskih zemalja koje učestvuju u ovom procesu.

Dodao je kako je cilj djecu dovesti do kraja mjeseca, a među zemljama koje će pružiti podršku su Finska, Luksemburg, Slovenija, Holandija, Hrvatska, Portugal, Švicarska i Belgija, dok Austrija nije među njima.

Seehofer je rekao kako je Njemačka preuzela veliku odgovornost kada su u pitanju izbjeglice te da je od 2015. primila oko 1,73 miliona izbjeglica.

Njemački ministar navodi kako je pitanje migracija moguće riješiti jedino na međunarodnom nivou i saradnjom unutar Evrope.

Podsjetio je kako se s problemom izbjeglica ne suočava samo Grčka već i Malta, Italija i Španija.

”Ovaj problem trebamo riješiti što prije“, mišljenja je Seehofer.

Schinas je rekako kako je kamp Moria uništen i da će grčkim vlastima predložiti formiranje novog i modernog tijela kako bi proces odobrenja azila bio brži.

Dodao je kako je požar u kampu Moria pokazao šta Evropa treba promijeniti u svojoj izbjegličkoj politici.

Rekao je i kako je cilj postići dogovor sa zemljama koje izbjeglice koriste kao tranzitne rute, a kako njihovi životi ne bi bili u rukama krijumčara. Vjeruje i kako EU treba razviti zajedničku migrantsku politiku i politiku azila.

Nakon požara koji su izbili prije dva dana u izbjegličkom kampu Moria, na grčkom otoku Lezbos, jučer se vatrena stihija pojavila na tri tačke. Na teren su poslani pripadnici policije i vatrogasnih jedinica, a policija je u blizini kampa postavila barikade kako bi spriječila migrante u namjeri da hodaju prema centru grada.

U kampu Moria bilo je smješteno oko 12.500 migranata, a od prošle sedmice potvrđeno je najmanje 35 slučajeva zaraze koronavirusom.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING