INFO

  • IPF U BIHAĆU: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE 'TRINAEST MLADOMUSLIMANSKIH ŠEHIDA' AUTORA PROF. DR. ISMETA KASUMAGIĆA
  • GRMUŠA: U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI JEDNO LICE POGINULO, DVA LICA SA LAKŠIM TJELESNIM POVREDAMA
  • DIASPORA INVEST: DA LI JE BH DIJASPORA ZAINTERESIRANA ZA INVESTIRANJE U SVOJU DOMOVINU???
  • CAZIN: PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK CENTRA ZA RAZVOJ INKLUZIVNIH PRAKSI
  • BOSANSKA KRUPA: PREDSTAVLJENI USPJEŠNO REALIZIRANI PROJEKTI OMLADINSKE BANKE I PARTNERA
  • USK KORONA BILANS: U PROTEKLA 24 SATA 28 NOVOZARAŽENIH OSOBA, JEDAN SMRTNI ISHOD
  • USK NA KRAJU DRŽAVE: OBIM POLICIJSKIH OBAVEZA PORASTAO, ALI NE I FINANSIJSKI PRILIV PO OSNOVU POVEĆANOG ANGAŽMANA
  • REAKCIJA OO SDA VELIKA KLADUŠA NA IZJAVU RAZIMA HALKIĆA, PREDSJEDNIKA SDP BIH USK-A
  • BIHAĆ: ODRŽANA PROMOCIJA NAUČNO-ISTRAŽIVAČKOG DJELA 'DISKURS O BOSANSTVU', AUTORA SENADINA LAVIĆA
  • KASNI LI BIH S NOVIM MJERAMA: PANDEMIJA JE JOŠ U ZAMAHU, A 'OMIKRON SOJ' NAM DOLAZI...

NAJOZBILJNIJE UPOZORENJE NAUČNIKA: OČEKUJE SE ZNAČAJAN PORAST TEMPERATURE I NIVOA MORA

- U najnovijem i opsežnom izvještaju radne grupe Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) se navodi da bi zbog emisija štetnih plinova već u sljedećih deset godina mogli očekivati nove značajne poraste temperatura i nivoa mora...

NAJOZBILJNIJE UPOZORENJE NAUČNIKA: OČEKUJE SE ZNAČAJAN PORAST TEMPERATURE I NIVOA MORA

ŽENEVA, 9. avgusta  - U najnovijem i opsežnom izvještaju radne grupe Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) se navodi da bi zbog emisija štetnih plinova već u sljedećih deset godina mogli očekivati nove značajne poraste temperatura i nivoa mora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ograničavanje globalnog rasta temperature na 1,5 stepenu Celzijusa ili čak dva stepena, biće nedostižno bez hitnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, objavljeno je u ponedjeljak u najnovijem izvještaju IPCC-a.

Očekuje se da će narednih godina globalna temperatura doseći ili preći 1,5 stepen Celzijusov zagrijavanja.

Kako je utvrđeno u izvještaju, vlade moraju prepoloviti emisije do 2030. godine kako bi pružile najbolje šanse za ograničavanje porasta temperature na 1,5 stepen.  

U izvještaju IPCC-ovog šestog ciklusa procjene pod naslovom "Klimatske promjene 2021: Osnova fizičke nauke", navodi se kako nema sumnje da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim aktivnostima. 

U izvještaju se navodi da je gotovo cijelo zagrijavanje koje se dogodilo od predindustrijskog doba uzrokovano oslobađanjem plinova koji zadržavaju toplinu, poput ugljičnog dioksida i metana. Veći dio toga rezultat je spaljivanja fosilnih goriva - ugljena, nafte, drva i prirodnog plina.

U izvještaju od 3.000 stanica se navodi da je u posljednjoj deceniji arktički morski led na najnižem nivou od 1850. godine, te da je globalni porast nivoa mora od 1900. godine porastao najbrže u posljednjih 3.000 godina.

Očekuje se da će se ekstremne vremenske prilike, od oluja do toplotnih valova, pogoršati i postati učestalije.

Naučnici predviđaju da će nivo mora nastaviti rasti narednih stotina do hiljada godina. Oni predviđaju da će nivo mora na globalnom nivou porasti i do dva metra do 2100. godine, a do 2150. godine i do pet metara.

Gotovo sve zemlje potpisale su Pariski klimatski sporazum 2015. godine koji ima za cilj ograničiti globalno zagrijavanje na dva stepena Celzijusa, a idealno ne više od 1,5 stepeni Celzijusa do 2100. godine.

Autori izvještaja, njih više od 200 pogledali su pet scenarija i zaključili da će svijet preći prag od 1,5 stepeni poslije 2030. godine, što je znatno ranije nego što je to bilo u prethodnim predviđanjima.

Panel se sastoji od nezavisnih stručnjaka koje su vlade i organizacije predložile kako bi pružile najbolji mogući naučni konsenzus o klimatskim promjenama.

Današnji izvještaj radne grupe IPCC-a "crveni je alarm za čovječanstvo", rekao je Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres nazvao je današnji izvještaj radne grupe IPCC-a "crvenim alarmom za čovječanstvo."VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING