INFO

  • SANSKI MOST: OTVORENA KULTURNO-VJERSKA MANIFESTACIJA 'MUSALLA 2021', PLANIRAN NIZ PRIGODNIH SADRŽAJA
  • SEDMICA VOLONTERIZMA: I TOKOM LJETNOG RASPUSTA ŽIVI AKTIVIZAM MLADIH
  • BIH: U FBIH U PRIORITETNE GRUPE ZA VAKCINISANJE DODANI UPOSLENICI U OBRAZOVNOM SEKTORU, POLICIJI, MEDIJIMA
  • SUTRA U BOSNI I HERCEGOVINI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • POLITIČKI LIDERI IZ RS-A ZAKLJUČILI: NEĆE UČESTVOVATI U RADU INSTITUCIJA BIH
  • STATUS RODITELJA DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU: KROZ ZAKONSKU REGULATIVU ZAPOČETO RJEŠAVANJE OVOG PITANJA
  • GORDANA TADIĆ NEPRAVOSNAŽNO RAZRIJEŠENA DUŽNOSTI GLAVNE TUŽITELJICE TUŽILAŠTVA BIH
  • OSMA GODIŠNJICA POŽARA U KANTONALNOJ BOLNICI
  • VEČERAS U TV DNEVNIKU: MINISTAR ZDRAVSTVA MURIZ HALKIĆ O VAKCINACIJI I PANDEMIJI

NAFAKA DŽAMIJA

- Vitki minaret stopio se u ambijent, kuće, uz stare nišane, kao svjedok Bosne, ljepote i začuđenosti – džamijom ovdje u Ribiću.

NAFAKA DŽAMIJA


BIHAĆ, 6.februara - Ova će džamija oplemeniti naša srca i bićemo lijepi, kao što je lijepa i ona-kazuju džematlije Džemata Ribić-Orljani u tim prigradskim bihaćkim naseljima.

Njena gradnja danas prerasta u lijepu priču, nakon što su gotovo sedamnaest godina strpljivo čekali administrativne dozvole i drugo i upravo kada su mnogi skoro pa počeli odustajati, kada je strpljenje i ustrajnost popuštala Allah dragi dao je bereket i nafaku i odredio vrijeme kada će se to ostvariti.

A, svojom arhitektonskom posebnošću, ljepotom, i motivima koje je arhitekta Amir Ramić udahnuo u njenu prepoznatljivost i simboliku, dominira u središtu naselja nadvisujući tamo prema Uni, gdje su davno stajali ribići, koji i odrediše ime naselju Ribić, a danas se rastrčale kuće, do kojih dopire sva njena simbolika šireći se dalje i dalje. Sedam je prozora u njoj, poput sedam ajeta Fatihe i sedam nebesa Kursiji Arša.

"Sedam harfova Kur'ana kur'anska je mudžiza, kur'ansko čudo, koje uključuje njegovo faktično jezično tkivo, ali ide i dalje, od toga, ide prema onome što jezik, tj. kur'anski jezik najavljuje, razotkriva.“

Otud i hrabrost prilikom početka gradnje. Prvo su džematlije prikupljale sredstva, pa su onda po oporuci rahmetli Sakiba Hadžića sagraćena vrata, mihrab, mimber. Drugi je džematlija uveo grijanje, pa elektro-instalacije i tako redom.

Vitki minaret stopio se u ambijent,kuće,  u stare nišane, kao svjedok Bosne, ljepote i začuđenosti – džamijom ovdje u Ribiću. VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING