INFO

  • BIHAĆ U SLOVU O JEDNOM TURBULENTNOM VREMENU: UPRILIČENA PROMOCIJA NOVOG DJELA AUTORA DR. FRANJE JURIĆA
  • USK: INSPEKCIJSKE KONTROLE I PORED NAJAVE NADZORA NALAZE BROJNE NEPRAVILNOSTI U POSLOVANJU
  • SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE BIHAĆ: RADNO MJESTO U PERSPEKTIVI - PREKVALIFIKACIJOM DO POSLA
  • DALEKO OD OKA, DALEKO OD SRCA: VANJSKA POLITIKA BIH NE VIDI DOBRO PREKO GRANICE
  • UDRUŽENJE LOGORAŠA SANSKI MOST: OBILJEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA BOŠNJAKA
  • NOVI SKOK I LOŠE VIJESTI: NOVI SKOK ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U FBIH
  • BIHAĆ: SVEČANO OTVOREN 22. FESTIVAL SCENSKIH UMJETNOSTI - BIHAĆKO LJETO
  • GRADSKO VIJEĆE BIHAĆ: SMIJENJEN DAVOR ŽUPA, A ZA PREDSJEDAVAJUĆEG IZABRAN IRMAN ALIJAGIĆ
  • BIHAĆ: STUDIO AFIRMACIJE PODUZETNIŠTVA, KREATIVNOSTI I INOVACIJA MLADIH LJUDI
  • KLJUČ BEZ PRAVDE ZA ŽRTVE: MASOVNE GROBNICE I BIJELI NIŠANI NIJEMI SVJEDOCI NEPROLAZNE BOLI I TUGE

NAFAKA DŽAMIJA

- Vitki minaret stopio se u ambijent, kuće, uz stare nišane, kao svjedok Bosne, ljepote i začuđenosti – džamijom ovdje u Ribiću.

NAFAKA DŽAMIJA


BIHAĆ, 6.februara - Ova će džamija oplemeniti naša srca i bićemo lijepi, kao što je lijepa i ona-kazuju džematlije Džemata Ribić-Orljani u tim prigradskim bihaćkim naseljima.

Njena gradnja danas prerasta u lijepu priču, nakon što su gotovo sedamnaest godina strpljivo čekali administrativne dozvole i drugo i upravo kada su mnogi skoro pa počeli odustajati, kada je strpljenje i ustrajnost popuštala Allah dragi dao je bereket i nafaku i odredio vrijeme kada će se to ostvariti.

A, svojom arhitektonskom posebnošću, ljepotom, i motivima koje je arhitekta Amir Ramić udahnuo u njenu prepoznatljivost i simboliku, dominira u središtu naselja nadvisujući tamo prema Uni, gdje su davno stajali ribići, koji i odrediše ime naselju Ribić, a danas se rastrčale kuće, do kojih dopire sva njena simbolika šireći se dalje i dalje. Sedam je prozora u njoj, poput sedam ajeta Fatihe i sedam nebesa Kursiji Arša.

"Sedam harfova Kur'ana kur'anska je mudžiza, kur'ansko čudo, koje uključuje njegovo faktično jezično tkivo, ali ide i dalje, od toga, ide prema onome što jezik, tj. kur'anski jezik najavljuje, razotkriva.“

Otud i hrabrost prilikom početka gradnje. Prvo su džematlije prikupljale sredstva, pa su onda po oporuci rahmetli Sakiba Hadžića sagraćena vrata, mihrab, mimber. Drugi je džematlija uveo grijanje, pa elektro-instalacije i tako redom.

Vitki minaret stopio se u ambijent,kuće,  u stare nišane, kao svjedok Bosne, ljepote i začuđenosti – džamijom ovdje u Ribiću. VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING