INFO

 • BiH: U RS-U 82 NOVA SLUČAJA ZARAZE, ČETVORO UMRLIH
 • MIGRANTI SKRIVENI MEĐU KOFERIMA: POBJEGLI KAD SU IH PRONAŠLI
 • SARAJEVSKA ČETVORKA POTPISALA SPORAZUM: POBIJEDIT ĆEMO U SARAJEVU, STAVILI SMO INTERESE GRAĐANA ISPRED SVOJIH
 • FEDERALNA INSPEKCIJA: ZA DVA MJESECA NAPISANO OKO POLA MILIONA KM KAZNI ZA NEPOŠTIVANJE MJERA
 • PODACI IZ KCUS-A ZA PROTEKLA 24 SATA: TESTIRANO 460 UZORAKA, NOVOZARAŽENIH 124, TROJE PREMINULIH
 • ONI SE NA VRIJEME ORGANIZIRAJU: BOGATAŠI KUPUJU DRŽAVLJANSTVA U STRAHU OD DRUGOG VALA KORONAVIRUSA
 • IZDATA NOVA NAREDBA KRIZNOG ŠTABA ZA FBIH: SVE MJERE PRODUŽENE ZA 14 DANA!
 • AVANTURA FILM FESTIVAL - KONFERENCIJA ZA NOVINARE
 • SUPERMARATON OD BIHAĆA DO BUŽIMA POSVEĆEN ŠEHIDIMA I POGINULIM BORCIMA
 • BIL GEJTS: SLIJEDI NEŠTO GORE OD VIRUSA KORONA
 • EVROPSKI NOGOMET U VRIJEME PANDEMIJE: VEČERAS SE NASTAVLJA LIGA PRVAKA
 • NBA LIGA: NURKIĆ BLISTAO I PROTIV DENVERA, JOKIĆ BIO NEMOĆAN PROTIV BOSANSKE ZVIJERI
 • SVE SU ČEŠĆI SUKOBI MIGRANATA U USK

NA GRANICI HRVATSKE I SLOVENIJE: POČEO STROGI REŽIM ZA ULAZAK U SLOVENIJU

- Ako državljani Hrvatske susjednu državu Sloveniju prolaze u tranzitu bez zaustavljanja, imaju 12 sati za to...

NA GRANICI HRVATSKE I SLOVENIJE: POČEO STROGI REŽIM ZA ULAZAK U SLOVENIJU

ZAGREB/LJUBLJANA, 4. jula  - Oni državljani Hrvatske koji žele u Sloveniju od danas prilikom prelaska granice uz sebe moraju imati negativan test na koronavirus, koji nije stariji od 36 sati i napravljen isključivo na teritoriji Evropske unije. Ili test, ili samoizolacije. Odluka o samoizolaciji bit će im odmah uručena.

Ako u Sloveniji nemaju gdje biti u samoizolaciji, neće im biti dopušten ulazak u tu zemlju, objasnio je jučer slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Ako Sloveniju prolaze u tranzitu bez zaustavljanja, imaju 12 sati za to. Nove mjere za hrvatske državljane vrijede nakon što je Slovenija Hrvatsku stavila na žutu listu, što znači da epidemiološki nije sigurna država. Osim Hrvatske, od ponoći su na slovenskoj žutoj listi Češka i Francuska.

To znači da će i češki i francuski turisti koji idu u Hrvatsku na odmor Sloveniju morati proći bez zaustavljanja, a na slovenskoj granici priložiti dokaz da idu u Hrvatsku. Hojs je rekao da svi granični prijelazi prema Hrvatskoj ostaju otvoreni, ali će svi oni koji su svjesni da će nakon ulaska u Sloveniju morati u samoizolaciju, u tu zemlju moći ući samo preko četiri granična prijelaza s Hrvatskom - Gruškovje, Obrežje, Metlika i aerodrom u Ljubljani.

Tu novu restriktivnu mjeru, priznao je jučer na novinskoj konferenciji glasnogovornik slovenske Vlade Jelko Kacin, Slovenija uvodi zbog svojih državljana koji su pri ulasku u Sloveniju lagali graničnim policajcima da su bili u Hrvatskoj, a zapravo su se vraćali iz Srbije ili Bosne i Hercegovine. To su činili kako bi izbjegli 14-dnevnu karantenu u koju su obavezni ići na povratku iz tih zemalja. Kacin je priznao da je upravo zbog takvih osoba u Sloveniji porastao broj zaraženih koronavirusom. U pokušaju da to spriječe, slovenske vlasti uvode restriktivne mjere zbog kojih će upravo Hrvatska biti jedna od najvećih žrtava, piše Jutarnji list.

Naime, od danas svi strani državljani koji ulaze u Sloveniju, a bili su na odmoru u Hrvatskoj, morat će slovenskim graničnim policajcima dati dokaz da su boravili u Hrvatskoj. Priznavat će se računi o plaćenoj boravišnoj taksi, račun od hotela ili prijava preko aplikacije Enter Croatia. Kako bi izbjegli karantenu u vlastitoj zemlji, svi Slovenci koji se vraćaju s odmora u Hrvatskoj graničnoj policiji morat će dokazivati da su bili u Hrvatskoj.

Provjere dokaza o boravku u Hrvatskoj enormno će povećati gužve na hrvatsko-slovenskoj granici, priznaje slovenski ministar unutrašnjih poslova. No, lakonski je objasnio da svima onima koje čeka karantin nije problem čekati sat duže na granici.

Ovaj slovenski režim za prelazak granice stvorit će velike gužve na ulasku u Hrvatsku iz smjera Slovenije. Pogotovo zato što se odluka počinje primjenjivati za vikend. Nevezano uz nove slovenske mjere s hrvatske strane na četiri granična prijelaza - Bregana, Macelj, Rupe i Plovanija uvedene su nove mjere kako bi se smanjilo vrijeme prelaska granice i omogućila bolja protočnost.

Uspostavljene su posebne trake za strane turiste koji su se za dolazak u Hrvatsku prijavili putem aplikacije Enter Croatia. Ispred graničnih prijelaza posebni su saobraćajni znakovi te su iscrtane linije koje te turiste usmjeravaju na dio graničnog prijelaza namijenjenog za njih, piše Jutarnji list.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING