INFO

  • REKORDAN BROJ UMRLIH: U PROTEKLA 24 SATA OD KORONE PREMINULE 34 OSOBE
  • USK: 40 NOVOZARAŽENIH OSOBA, 33 OPORAVLJENE
  • SIPA UŠLA U MINISTARSTVO SIGURNOSTI BIH, ISTRAGA U SEKTORU ZA ZAŠTITU TAJNIH PODATAKA
  • KLJUČ - KONAČNO SE PRIVODE ODGOVORNI ZA RATNE ZLOČINE
  • U SVIM OPĆINSKIM I GRADSKIM IZBORNIM KOMISIJAMA U USK UBRZANO SE RADI NA PRIPREMI PREDSTOJEĆIH LOKALNIH IZBORA
  • VRIJEME: PRETEŽNO OBLAČNO, DNEVNA TEMPERATURA DO 18 STEPENI, NA JUGU DO 23
  • USK - AKTUELNO: U SANSKOM MOSTU POČINJE 14. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA OSOBA SA INVALIDITETOM
  • ODREĐEN PRITVOR JAHJI VUKOVIĆU, BIVŠEM PRIPADNIKU TZV. IDIL-A U SIRIJI

NA DANAŠNJI DAN AGRESOR JE ZAPALIO SARAJEVSKU VIJEĆNICU I DOKUMENTE KOJI SVJEDOČE O HISTORIJI BIH

- Prije 28 godina, u noći sa 25. na 26. august granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske izazvale su požar koji je progutao sarajevsku Vijećnicu, jedan od najznačajnijih arhitektonskih, kulturnih i civilizacijskih monumenata Evrope

NA DANAŠNJI DAN AGRESOR JE ZAPALIO SARAJEVSKU VIJEĆNICU I DOKUMENTE KOJI SVJEDOČE O HISTORIJI BIH

SARAJEVO, 25. augusta - Snimak jednog od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Sarajevu u plamenu i ljudi koji pod granatama pokušavaju spasiti knjige koje su bile u njoj, obišao je cijeli svijet i ostao zabilježen u historiji kao jedan od najvećih zločina.

Bio je to barbarski čin koji je agresor proveo pod opsadom grada koja je trajala više od 1.400 dana, a u kojem je izgorjelo blizu 80 posto knjižnog fonda i dokumenata Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koji svjedoče o historiji BiH, te zgrada u cjelini, od podova do kupole i krovne konstrukcije.

Vijećnica je odolijevala vremenu, preživjela jedan Balkanski i dva svjetska rata. Njena gradnja je započela davne 1892. godine, a završena 1894. godine. Dvije godine kasnije data je na upotrebu.

Prvobitno je bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine služila je gradskoj upravi kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga Vijećnica postaje Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Nakon ispaljivanja zapaljivih projektila sa agresorskih položaja koji su prouzrokovali požar, Vijećnica je godinama propadala i postala simbol surovog rata i opsade koju je Sarajevo preživjelo.

 


No, simbol grada je nakon 18 godina, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja, ponovo otvoren, na radost turista i građana koji imaju priliku uživati u jedinstvenoj ljepoti ovog objekta.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING