INFO

  • FEDERALNI ZASTUPNICI DANAS RASPRAVLJAJU O ZAHTJEVIMA RUDARA
  • KORONA BILANS: U USK 38 NOVOZARAŽENIH OSOBA I JEDAN SMRTNI ISHOD
  • DANAS NASTAVAK PREGOVORA RUDARA I VLADE FBIH OKO DVIJE SPORNE TAČKE
  • AKTUELNO: ZASJEDA OPĆINSKO VIJEĆE KLJUČ
  • VRIJEME DANAS: MALO DO UMJERENO OBLAČNO
  • BIH ĆE BACITI SKORO POLA MILIONA VAKCINA

MUZEJ RATNOG DJETINSTVA IZ SARAJEVA OTVORIO IZLOŽBU U BEOGRADU

- Privremena izložba, koja je do sada predstavljena u Sarajevu i Mostaru, stavlja fokus na lična iskustva žena iz nekoliko gradova BiH koje su preživjele ratno seksualno nasilje, te iskustva djece rođene zbog rata.

MUZEJ RATNOG DJETINSTVA IZ SARAJEVA OTVORIO IZLOŽBU U BEOGRADU

BEOGRAD, 4. oktobra - Svečanim otvorenjem izložbe “Progovara(j)mo” (Speaking Out) Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva i partnera sinoć u Beogradu počelo je obilježavanje tematske sedmice posvećene podizanju svijesti o problemu ratnog seksualnog nasilja.

Privremena izložba, koja je do sada predstavljena u Sarajevu i Mostaru, stavlja fokus na lična iskustva žena iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine koje su preživjele ratno seksualno nasilje, te iskustva djece rođene zbog rata.

“Progovara(j)mo” će biti postavljena u Endžio HAB-u, u beogradskoj ulici Dobračina 4, od 2. do 8. oktobra te se može posjetiti svaki dan u terminu od 11 do 19 sati, uz besplatan ulaz.

Na otvorenju izložbe prisutnima su se obratili Maja Žilić iz Incijative mladih za ljudska prava (YIHR Srbija), Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva, Midheta Kaloper Oruli u ime žena koje su preživjele ratno seksualno nasilje, te Ajna Jusić, dijete rođeno zbog rata.

Žilić je zaželjela dobrodošlicu svim prisutnima na centralni događaj tematske sedmice, koju organizuje YIHR Srbija zajedno sa partnerima, istaknuvši pritom kako je “došlo vrijeme da se u Srbiji govori o ratnom seksualnom nasilju”.

“Od iznimne je važnosti kreiranje prostora i platformi putem kojih možemo čuti glasove preživjelih ratnog seksualnog nasilja i djece rođene zbog rata”, kazala je Krvavac, te dodala da je neophodno kontinuirano pružati podršku tim osobama u njihovoj borbi za pravdu i ostvarenje ljudskih prava.

Kaloper Oruli izrazila je zadovoljstvo što su mladi iz Srbije i BiH zajedno stali uz preživjele, te u Srbiji pokrenuli razgovor o temi ratnog seksualnog nasilja.

“Čitajte naše poruke i naše želje, od kojih je najveća pravda za preživjele, ali i kazna za počinioce”, poručila je Kaloper Oruli.

Ajna Jusić kazala je kako za sve posjetitelje izložbe “iskustva ovih žena koje su prošle najgore nose važne lekcije, među kojima je najvažnija borba za dobro, te odlučnost da se zlo, nasilje i mržnja ne prenose dalje”.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING