INFO

  • OMLADINSKA BANKA BOSANSKA KRUPA: POTPISANO 14 UGOVORA UKUPNE VRIJEDNOSTI 23.924 KM
  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

MUZEJ LOUVRE OBJAVIO CIJELU SVOJU UMJETNIČKU KOLEKCIJU ONLINE

- Francuski muzej Louvre objavio je online platformu koja sadrži sva umjetnička djela koja posjeduje, a koja se sastoji od više od 480.000 komada.

MUZEJ LOUVRE OBJAVIO CIJELU SVOJU UMJETNIČKU KOLEKCIJU ONLINE

PARIZ, 5. aprila - Više od godinu dana nakon početka pandemije, Louvre se priključio praksi koju su započeli svjetski muzeji mjesecima ranije. Ljubitelji umjetnosti i istraživači sada će moći besplatno pogledati cijelu kolekciju muzeja preko interneta.

Web stranica prikazuje umjetnička djela iz kolekcija u osam muzejskih odjela, od islamske umjetnosti i renesansnih skulptura do egipatskih starina i slika umjetnika iz cijelog svijeta.

"Danas Louvre skida prašinu sa svog blaga, čak i onog najmanje poznatog", rekao je Jean-Luc Martinez, predsjednik i direktor Louvrea u petak.

"Po prvi put, svako može besplatno pristupiti čitavoj zbirci djela s računara ili pametnog telefona, bilo da su izloženi u muzeju, posudjeni ili u skladištu", dodao je Martinez.

Posjetitelji mogu pretraživati brojne zbirke muzeja jednostavnim načinom pretrage, unosima kustoskog odjeljenja ili tematskih albuma, navodi se u saopćenju.

Web stranica muzeja ima interaktivnu mapu koja omogućava posjetiteljima da istražuju muzej i sve njegove umjetničke radove, "sobu po sobu".

Stručnjaci iz muzeja redovno će ažurirati web stranicu kako se muzejska zbirka bude polako širila, prenosi CNN.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING