INFO

  • GLOBALNI KORONA BILANS: BROJ ZARAŽENIH U SVIJETU OD COVIDA-19 PREŠAO GRANICU OD 40 MILIONA
  • IZVJEŠTAJ FUP-A PROTIV MEKTIĆA I JOŠ TRI OSOBE: NA OPREMI OŠTETILI BUDŽET ZA 1,68 MILIONA
  • MIGRANTI UKRALI VOZILO U MOSTARU PA BJEŽALI OD POLICIJE
  • KORONA BILANS OD NEDJELJE DO PONEDJELJKA: U BOSNI I HERCEGOVINI 541 OSOBA NOVOZARAŽENA KORONAVIRUSOM, 13 PREMINULIH
  • NA KOVAČIMA OBILJEŽENA 17. GODIŠNJICA SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA
  • SARAJEVO: OTVORENA KONFERENCIJA O GENOCIDU U SREBRENICI - 72 NAUČNIKA U BORBI PROTIV ZABORAVA
  • NAJNOVIJI PODACI: U HRVATSKOJ 393 NOVA SLUČAJA KORONAVIRUSA, PREMINULO 11 OSOBA
  • 799 TESTIRANIH: U BH. ENTITETU RS 255 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULA DVA MUŠKARCA
  • BIHAĆ: POČINJE REALIZACIJA UNDP INICIJATIVE ZA ZELENIJU I ODRŽIVU BUDUĆNOST

MULTIPLA SKLEROZA I ZAJEDNICA: DA LI ZA LIJEČENJE TREBA OSVOJITI JACKPOT???

- U organizaciji Udruženja oboljelih od multipla skleroze Unsko-sanskog kantona, danas je na Gradskom trgu obilježen Svjetski dan multipla skleroze. Članovi ovog udruženja iz nekoliko gradova Unsko-sanskog kantona okupili su kako bi skrenuli pažnju javnosti na ovu opaku bolest, ukazali na društveni položaj ove kategorije i mogućnosti efikasnijeg zdravstvenog tretmana

MULTIPLA SKLEROZA I ZAJEDNICA: DA LI ZA LIJEČENJE TREBA OSVOJITI JACKPOT???


BIHAĆ, 29. maja - Osobe koje boluju od multipla skleroze često se susreću s brojnim kliničkim simptomima koji smanjuju kvalitetan i normalan život oboljelih, kao što su pareza, plegija, spastičnost, trnci, ataksija, intencijski tremor, urgentna inkontinencija, konstipacija, retencija mokrenja, oštećenje seksualnih funkcija, itd.

Obilježavanjem ovog dana želi se povezati ljude, grupe i organizacije koje bi učestvovale u događajima i aktivnostima s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti kao globalnom problemu. Moto ovogodišnjeg obilježavanja dana multipla skleroze je "Da li za liječenje multipla skleroze treba osvojiti džekpot?" a on je rezultat trenutne situacije osoba oboljelih od ove bolesti.

Ovom događaju na Gradskom trgu u Bihaću prisustvovali su premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i ministrica zdravstva Nermina Ćemalović. Istakli su da kanton i Ministarstvo zdravstva podržavaju i pomažu rad udruženja koja okupljaju građane oboljele od spomenute bolesti.

Udruženje koje je formirano krajem 2014. godine okuplja oko 50 članova, dok prema prikupljenim evidencijama na području USK-a od multipla skleroze boluje oko 300 osoba. Svi oboljeli su 90 ili 100 postotni invalidi, zbog čega zajednica mora imati i pokazivati više senzibiliteta za svoje sugrađane koji svakodnevno žive sa ovom bolešću.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING